Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Αν... στην Αφρική δεν πάει ο κοροναϊός. Ένα φανταστικό Σενάριο του David Trueba


Ο Ισπανός σεναριογράφος και σκηνοθέτης David Trueba μας ζήτησε να σκεφτούμε ένα φανταστικό σενάριο στο όποιο ο κοροναϊός εξαπλώνεται στην Ευρώπη με τρόπο ανεξέλεγκτο, ενώ στην Αφρικανική ήπειρο – λόγω των κλιματικών συνθηκών – δεν έχει καμία επίπτωση.

Τρομοκρατημένες οικογένειες Ευρωπαίων θα επιχειρούσαν μαζικά να δραπετεύσουν από την ασθένεια, βγαίνοντας στο δρόμο προς τα σύνορα της Αφρικής.


Θα κλείδωναν για πάντα τα σπίτια τους, θα άφηναν όλα τους τα υπάρχοντα, θα αποχαιρετούσαν τους γονείς τους για τελευταία φορά, θα προσπαθούσαν να διασχίσουν την θάλασσα μαζί με τα παιδιά τους με πρόχειρες βάρκες από το στενό του Γιβραλτάρ, τα ελληνικά νησιά και τις τουρκικές ακτές. Κυνηγημένοι από την απειλή μιας νέας θανατηφόρας πανώλης, θα προσπαθούσαν να φτάσουν στην ασφάλεια, εξωθούμενοι από την ακραία ανάγκη.

Αλλά όταν θα έφταναν στην ακτή της Αφρικής, θα αντίκριζαν μπροστά τους φράχτες σαν αυτούς που οι ίδιοι έχουν υψώσει, θα υποβάλλονταν σε βίαιους ελέγχους σαν αυτούς που οι ίδιοι έχουν εγκαθιδρύσει, τα σύνορα θα ήταν κλειστά και θα αντέστρεφαν την δύναμη ανάσχεσης.

Οι Βορειοαφρικανικες δυνάμεις ασφαλείας θα πυροβολούσαν τους Ευρωπαίους δίχως έλεος και θα τους φώναζαν “γυρίστε πίσω, αφήστε μας ήσυχους, δεν θέλουμε την αρρώστια σας, την δυστυχία σας, την απελπισία σας”. Ένα μέρος Αφρικανών πολιτών θα χλεύαζε τους Ευρωπαίους, θα τους έβριζε, θα τους αποκαλούσε λαθρομετανάστες, θα τους ζητούσε να μείνουν στον τόπο τους για να πολεμήσουν την ασθένεια.

Τέλος, αν οι σεναριογράφοι ήθελαν να κορυφώσουν το δράμα, θα επέτρεπαν σε κάποιους Ευρωπαίους, με τη βοήθεια συμμοριών διακινητών, να φτάσουν σε αφρικάνικους προορισμούς, όπου οι αρχές θα τους έθεταν σε καραντίνα, θα τους στοίβαζαν σε άθλιες δομές «κλειστού τύπου» ώσπου να χάσουν όλα τους υπάρχοντα, τις σχέσεις και την αξιοπρέπεια τους.
Είδες πόσο εύκολα μπορείς να γίνεις πρόσφυγας;
Είδες πόσο εύκολα μπορείς να αναγκαστείς να εγκαταλείψεις το σπίτι σου;
Είδες πόσο εύκολα μπορείς να χαιρετήσεις τα αγαπημένα σου πρόσωπο για πάντα;
Είδες πόσο εύκολα γίνεσαι ο άλλος;
Είδες πόσο εύκολα γίνεσαι ο απελπισμένος;

ΠΗΓΗ: Η μικρή Μόσχα

Δεν υπάρχουν σχόλια: