Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

«Να ληφθούν γενναία μέτρα στήριξης αγροτών-κτηνοτρόφων»

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ 

Ισχυρό χτύπημα στο εισόδημα  Αγροτών και Κτηνοτρόφων έρχεται να δώσει   η πανδημία του κορωνοϊού  και ο πρόσφατος  παγετός που έπληξε τις δενδροκαλλιέργειες της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Ο Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομουνιστικών Δυνάμεων Λάρισας εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει πως είναι ανάγκη να ληφθούν αποφασιστικά  μέτρα τόσο για την  επιβίωση των Αγροτών- Κτηνοτρόφων όσο και για την  ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει:

«Σαν να μην έφταναν τα δυσβάστακτα βάρη με τα οποία έχει φορτώσει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. που εφαρμόζεται απ’ όλες τις Ελληνικές Κυβερνήσεις- οι εξευτελιστικές τιμές των αγροτικών – κτηνοτροφικών προϊόντων, η σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων, το εμπάργκο στη Ρωσία κατ’ εντολή της Ε.Ε., η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την φορολόγηση του τσίπουρου και της τσικουδιάς, κτλ- ήρθαν νέα απανωτά χτυπήματα στους Αγρότες- Κτηνοτρόφους. Από τη μια ο παγετός που έπληξε πρόσφατα την αγροτική παραγωγή και τις δενδρώδεις καλλιέργειες στο μεγαλύτερο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και από την άλλη η επιδημία του κορονοϊού.

Αγρότες και  κτηνοτρόφοι διαπιστώνουν, δυστυχώς, πως ουσιαστικά εξαιρούνται από τα πρόσφατα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν λόγω του κορονοϊού. Μόνον ως κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί η παράταση να πληρωθεί  2 μήνες αργότερα η εισφορά του ΕΦΚΑ Φεβρουάριου καθώς και του ΟΣΔΕ.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν είπε τίποτα  ουσιαστικό για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς λαϊκών αγορών. Κουβέντα για τις ζημιές από τον παγετό, τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που εκκρεμούν από το 2019, τη μείωση στο πανάκριβο αγροτικό ρεύμα που πρόσφατα  αύξησε η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Αντίθετα τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση βρίσκονται σε πλήρη εναρμόνιση με τα συμφέροντα των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των κλινικαρχών, των μεγαλοεπιχειρηματιών  και των μεγαλοξενοδόχων.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
1.    Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όσους τα προϊόντα έχουν πληγεί είτε από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, είτε από τις φυσικές καταστροφές(παγετός κλπ). Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται οι κτηνοτρόφοι και οι παραγωγοί κηπευτικών που ενόψει του Πάσχα θα πληγούν από τη μειωμένη ζήτηση κρέατος- Λαχανικών  καθώς και από την αναμενόμενη μείωση στις τιμές κρέατος  ,γάλατος και λαχανικών . Λήψη μέτρων ώστε να διοχετευτεί στην ντόπια αγορά το σύνολο του ελληνικού κρέατος, ακόμα και με τον περιορισμό ή την απαγόρευση εισαγωγής ξένου κρέατος.

2.    Να παγώσουν  οι δόσεις των δανείων και κάθε φορολογική υποχρέωση των αγροτών για τη φετινή χρήση προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα καλλιεργητικά έξοδα. Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από  τις ασφαλιστικές εισφορές  στον ΕΦΚΑ  για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση με τον κορονοϊο. Αυτοί οι μήνες ασφαλιστικών εισφορών να καλυφθούν από την κυβέρνηση στα πλαίσια των μέτρων στήριξης.

3.    Δωρεάν ασφαλιστική κάλυψη της παραγωγής για τους μικρούς και φτωχούς αγρότες. Την ασφαλιστική κάλυψη να την αναλάβει το κράτος.

4.    Να ανασταλούν όλοι οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις και κάθε μέτρο αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το δημόσιο, τις τράπεζες, τις Δ.Ε.Κ.Ο.

5.    Να επιστραφεί ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο, όπως προεκλογικά είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση

6.    Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον Ε.Λ.Γ.Α. για το 2019, προκαταβολή για την αποζημίωση του 2020 και επίσπευση πληρωμών Π.Σ.Ε.Α. για τις ζημιές του 2017.

7.    Να δοθεί παράταση για υποβολή δηλώσεων καλλιέργειας στον Ο.Σ.Δ.Ε.

8.    Να ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των ζημιών από τον παγετό και να γίνουν δίκαιες εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να αποζημιωθούν άμεσα και στο (100%) της ζημίας.

9.    Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΕΛΓΑ με εξειδικευμένους γεωπόνους για κάθε καλλιέργεια ώστε να γίνει άμεση αποτίμηση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές και οι αγρότες να μην κινδυνεύσουν να μείνουν χωρίς εισόδημα σε μια περίοδο που τα χτυπήματα  είναι απανωτά.

10. Την απόσυρση του νόμου 4336/2015 βάσει του οποίου οι εκτιμητές γεωπόνοι του Ε.Λ..ΓΑ. δεν πληρώνονται τα οδοιπορικά έξοδα στις μετακινήσεις τους. Η μεταφορά του κόστους εργασίας στους ίδιους τους εργαζόμενους, έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στις εκτιμήσεις αλλά και κατ’ επέκταση στον χρόνο  αποζημίωσης των αγροτών που έχουν υποστεί  ζημιές. Αγρότες και εργαζόμενοι του Ε.Λ.Γ.Α. είναι σύμμαχοι, θύματα της ιδίας αντιλαϊκής πολιτικής που μας σπρώχνει στα όρια της εξαθλίωσης. Παλεύουμε ώστε να παραμείνει στο δημόσιο ο Ε.Λ.Γ.Α.

11.  Να καταβληθεί άμεσα το δώρο του Πάσχα στους συνταξιούχους.

12.  Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος. Αφορολόγητο πετρέλαιο τώρα.

13.  Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα, εφόδια και είδη πρώτης ανάγκης. Να παρθούν μέτρα ώστε να μην έχουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας από εμπόρους  – μεγαλοεπιχειρήσεις – βιομηχανίες.

14.  Να αναθεωρηθεί και διευρυνθεί ο κανονισμός ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτονται οι αγρότες από όλους τους κινδύνους και σε όλα τα στάδια παραγωγής και στο σύνολο της ζημίας (100%). Ένταξη όλων των δενδροκαλλιεργειών στο πρόγραμμα αντιπαγετικής προστασίας.

Ταυτόχρονα διεκδικούμε, όχι μόνον για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά για όλο το λαό αποκλειστικά Δημόσια Υγεία και Εθνική φαρμακοβιομηχανία. Άμεσα μέτρα  θωράκισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν σε πρώτη φάση τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και επίταξη ιδιωτικών κλινικών, του προσωπικού και του  εξοπλισμού  τους που θα ενσωματωθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην Ύπαιθρο με δυνατότητα 24ωρης λειτουργίας όλων των μονάδων, ώστε να αποσυμφορηθούν τα Νοσοκομεία και να αναβαθμιστεί η παροχή υπηρεσιών υγείας στις αγροτικές περιοχές.
Να δοθεί σε όλους τους πολίτες δωρεάν πλήρης εξοπλισμός με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης.

Να σταματήσει άμεσα η προκλητική αισχροκέρδεια με την σύμπλεξη κράτους και ιδιωτών στον τομέα της υγείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: