Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος αγωνιστής Μανώλης Γλέζος

Χθες, 30 Μάρτη 2020, έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος λαϊκός αγωνιστής Μανώλης Γλέζος. Ο «πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης», όπως χαρακτηρίστηκε από το Ντε Γκωλ, άφησε το σπουδαίο του στίγμα στην Ιστορία του τόπου μας. Υπηρέτησε με αυταπάρνηση σε όλη του τη ζωή τους αγώνες του λαού μας για ψωμί, ελευθερία, δημοκρατία, ειρήνη.

Υπήρξε βουλευτής της Αριστεράς. Συγγραφέας, δημοσιογράφος, διανοούμενος, αποτέλεσε διεθνή φυσιογνωμία, που ξέφυγε από τα σύνορα της Ελλάδας. Τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν από τη Σοβιετική Ένωση.

Όλα του χρόνια κυνηγήθηκε σκληρά από τους εχθρούς του λαού, όχι μόνο τους γερμανούς κατακτητές αλλά και τα ελληνικά αντιδραστικά καθεστώτα. Ως μέλος της ΕΠΟΝ, συμμετείχε στον απελευθερωτικό αγώνα, σημάδεψε με τη τόλμη του τη νύχτα της 30ης Μάη όταν μαζί με τον Απόστολο Σάντα κατέβασαν τη σημαία του Γ’ Ράιχ από την Ακρόπολη. Καταδικάστηκε σε θάνατο από το αντιδραστικό καθεστώς κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Κυνηγήθηκε και φυλακίστηκε από τις δεξιές κυβερνήσεις τη μετεμφυλιακή περίοδο προκαλώντας διεθνές κύμα συμπαράστασης. Φυλακίστηκε και βασανίστηκε από τη Χούντα των Συνταγματαρχών. Μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του συμμετείχε ενεργά στο λαϊκό κίνημα, στις μεγαλειώδεις αντιμνημονιακές διαδηλώσεις, άφοβος και δυνατός.

Σε κάθε κρίσιμη ιστορική στιγμή για το λαό μας υπήρξε παρόν. Το σθένος του, η γενναιότητα, η επαναστατική νεανική του ορμή που δεν έπαψαν στιγμή να τον χαρακτηρίζουν, είναι ανεκτίμητη παρακαταθήκη για όλους εμάς που παλεύουμε για μια καλύτερη κοινωνία, για ομορφότερες μέρες για τους εργαζόμενους και το λαό στον τόπο μας.

Ο Μανώλης Γλέζος έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, 98 ετών, 30 Μάρτη. Σαν σήμερα το 1952 εκτελέστηκαν ο Νίκος Μπελογιάννης, ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο, κι άλλοι τρεις μεγάλοι αγωνιστές. Ο Μανώλης Γλέζος μας άφησε για να συναντήσει τα αδέρφια μας που χάρισαν τη ζωή τους στον αγώνα. «Δίχως να γνωρίσουμε ύπνο για να προφτάσουμε την Αυγή και το Αύριο, και να δημιουργήσουμε νέους χρόνους και εποχές, στο μπόι των ονείρων μας, στο μπόι των ανθρώπων!», όπως συγκλονιστικά είπε στην ιστορική απολογία του ο Μπελογιάννης.
Ψυχή βαθιά!
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: