Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

«Ως εδώ»…Κάποια στιγμή οι βαθυστόχαστες αναλύσεις τελειώνουν και ορθώνονται μπροστά μας τα ουσιαστικά ερωτήματα. Είναι εκείνη η στιγμή που η Ιστορία μας καλεί να πάρουμε θέση. Από τέτοιες στιγμές, από το σημείο στο οποίο οι άνθρωποι τραβάνε τη γραμμή και λένε «ως εδώ», γράφεται η Ιστορία των Λαών. 


Σήμερα, μπροστά στα μάτια μας συγκροτούνται δύο κοινωνικές ομάδες. Από τη μια μεριά έχουμε τους πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν θα αποδώσουμε εδώ τον κατάλληλο χαρακτηρισμό στον καθένα. Εξάλλου, βάσει διεθνών Συνθηκών και Οργανισμών, ο χαρακτηρισμός του πρόσφυγα κρίνεται πάντα ατομικά και κατά περίπτωση. Επί του παρόντος και για την οικονομία της κουβέντας, θα υιοθετήσουμε τον όρο που εισήγαγε ο Zygmunt Bauman (βλ. Ρευστοί Καιροί), θα τους αποκαλέσουμε όλους μαζί «πλάνητες». Αυτοί λοιπόν, οι πλάνητες, βρίσκονται στη μια μεριά.

Στην άλλη μεριά έχουμε εκείνους που εκμεταλλεύονται τη συγκυρία, την πραγματική αγωνία μας και τα ρεαλιστικά προβλήματά μας. Αυτοί εμφανίστηκαν στη Λέσβο για να μας απειλήσουν στα Γερμανικά :
 «Θα σας κάνουμε ό,τι κάναμε στα Καλάβρυτα». 
 
Στα Καλάβρυτα, το κεντρικό ρολόι της πλατείας έχει σταματήσει στις 14:34. Ήταν 13 Δεκεμβρίου του 1943, όταν συντελέστηκε μια από τις μεγαλύτερες σφαγές στην κατεχόμενη Ελλάδα. Η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή και εύκολα βρίσκονται πηγές και μαρτυρίες των ελάχιστων που γλίτωσαν από τις σφαίρες των ναζί (https://www.imerodromos.gr/to-olokaytoma-ton-kalavryton-mia-sfagi-anexileoti/). 

Αυτό που οφείλουμε να προσέξουμε στο Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων είναι η συμμετοχή των Ελλήνων εθνικιστών στη σφαγή των συμπατριωτών τους. Οι Έλληνες συνεργάτες και ομοϊδεάτες των Γερμανών ναζί, αυτοί που έκρυβαν το πρόσωπο και έδειχναν με το δάχτυλο τους αντιστασιακούς, κατέσφαξαν από κοινού με τους κατακτητές τους Έλληνες πατριώτες. 

Οι ιδεολογικοί απόγονοι αυτών των σφαγέων, Ελλήνων και αλλοδαπών, συγκεντρώνονται τώρα στην ελληνική μεθόριο και εκστομίζουν τέτοιες απειλές. Αυτοί μαζεύονται από όλη την Ευρώπη και πατάνε στον δικό μας φόβο απέναντι στις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. 

Είναι να διερωτάται κανείς, ακούγοντας και εκείνους που εξεγείρονται για τη διάβρωση του ελληνικού πολιτισμού από τους πλάνητες της Μέσης Ανατολής. Άραγε η παρουσία νέο-ναζί δεν καθιστά κατάφορη αλλοίωση του ελληνικού πολιτισμού; Τι εικόνα έχουν για τον πολιτισμό μας;
Εμείς είμαστε ο Λαός που έγραψε επικές σελίδες αντίστασης μέσα από εμβληματικές μάχες, όπως η Μάχη της Κρήτης.
Εμείς είμαστε ο Λαός που οργάνωσε το πιο μαζικό αντάρτικο στην Ευρώπη.
Εμείς είμαστε ο Λαός που απελευθέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, από τη ναζιστική κατάκτηση.
Ο δικός μας Λαός, κατέθεσε στην ήττα του ναζισμού το υψηλότερο ποσοστό θυμάτων (σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό) μεταξύ των χωρών που πολέμησαν.
Εμείς, πιο πρόσφατα, είμαστε ο Λαός που απάλλαξε στις τελευταίες εκλογές την ελληνική Βουλή από τους Έλληνες νέο-ναζί, αναγνωρίζοντας την εγκληματική φύση της οργάνωσής τους.

Η Ιστορία είναι επιστήμη και ένα από τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν τέτοια είναι ότι κάνει ταξινομήσεις, εντοπίζει δομικές σχέσεις, ανακαλύπτει τους κανόνες της κοινωνικής συγκρότησης. Στην περίπτωση του εθνικισμού ο βασικός κανόνας είναι ότι: Η κουλτούρα της βίας, αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό του φασιστικού φαινομένου και αναπτύσσεται σε έδαφος κρίσης. Δηλαδή, τρέφεται πάντα από τον ανθρώπινο φόβο. Έχοντας αυτό κατά νου και αποδεχόμενοι ότι αυτό που ενώνει ή χωρίζει τους ανθρώπους είναι οι αξίες τους, ο ηθικός τους κώδικας, είναι καιρός να πάρουμε θέση. Όποιος ονειρεύεται ότι θα τον βοηθήσουν οι νέο-ναζί να προφυλαχτεί από τους πλάνητες, ανοίγει την πόρτα στη μεγαλύτερη απειλή που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: