Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Απλές αλήθειες για το λιγνίτη και την ενέργεια απ' την ακριτική Φλώρινα και για όλη την Ελλάδα.

Στη Δυτική Μακεδονία βρέθηκε πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, για συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς και τα στελέχη της εταιρείας. Σήμερα θα δούμε ένα τμήμα του υπομνήματος που παρέδωσε ο Δήμαρχος της ακριτικής και πανέμορφης Φλώρινας κι αφορά την ενέργεια, καθώς δίνει "από πρώτο χέρι" τις απόψεις των κατοίκων, σε μια περιοχή όπου η συγκυβέρνηση ΝΔ-Πασοκ προωθούσε το ξεπούλημα της "μικρής ΔΕΗ", στην ουσία το μισό Νομό Φλώρινας.
Το απόσπασμα του υπομνήματος έχει ως εξής:

"Στο υπόμνημα που σας παραθέτω καταγράφονται τα κυριότερα προβλήματα που υφίστανται στον Δήμο Φλώρινας και αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι συμπολίτες μας.
Αυτά έχουν να κάνουν τόσο με τη ...
θέρμανση των κατοικιών κατά την περίοδο του χειμώνα, που λόγω του ιδιαίτερου κλίματος της περιοχής μας έχει μεγάλη διάρκεια, όσο και με τη μόλυνση του περιβάλλοντος.
Το βασικότερο καύσιμο θέρμανσης στην περιοχή είναι το πετρέλαιο, το κόστος του οποίου είναι πολύ υψηλό. Ένα μέσο νοικοκυριό χρειάζεται περισσότερο από τέσσερις τόνους πετρέλαιο τον χρόνο, προκειμένου να ζεσταθεί, καθώς ο χειμώνας στη Φλώρινα διαρκεί περίπου οχτώ μήνες.
Στην ακριτική περιοχή της Φλώρινας το ποσοστό των ανέργων ξεπερνάει το 40% και αυτή την οικονομικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας αυξάνεται συνεχώς. Σε μια εποχή, όπου όλοι έχουμε κάνει περικοπές και όλοι προσπαθούμε για την επιβίωση, έρχεται η ολιγωρία της κεντρικής εξουσίας να χειροτερεύσει τα πράγματα.
Είναι αδιανόητο τη σημερινή εποχή να περνάνε χρόνια και να μην έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση του ορυχείου της Βεύης (πρώην Βαρβούτης), την ίδια στιγμή που, για το αντίστοιχο της Αχλάδας, δόθηκε η απαραίτητη άδεια σε μία νύχτα!!!
Η λειτουργία του ορυχείου της Βεύης θα δώσει μια ανάσα στις οικογένειες της Φλώρινας, αφού θα εργαστούν πολλά άτομα και θα μπορέσουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, χωρίς να αναφερθώ και στο ίδιο όφελος της πολιτείας από τη λειτουργία του.
Το ίδιο όφελος προς την περιοχή και τη ΔΕΗ θα προσφέρει και η λειτουργία του ορυχείου του Κλειδίου, το οποίο παραμένει κλειστό εδώ και πολλά χρόνια.
Ως Δήμος διεκδικούμε τις άδειες λειτουργίας και εξόρυξης των ορυχείων της περιοχής μας, καθώς και την απόδοση των κερδών τους στην Τοπική Κοινωνία. Και λέγοντας κέρδη, δεν εννοούμε τίποτε παραπάνω από τα κέρδη τα οποία αποκομίζουν ήδη από τη λειτουργία οι ιδιώτες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα ορυχεία αυτά. Ως Δήμος Φλώρινας είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε ένα τέτοιο ορυχείο, εάν μας παραχωρηθεί η άδεια εκμετάλλευσης και μπορούμε και εμείς με τη σειρά μας να υπογράψουμε συμβάσεις για την εξόρυξη του λιγνίτη.
Είναι γεγονός πως η εξορυκτική δραστηριότητα στην περιοχή μας ξεκίνησε και συνεχίζει ακόμα και στις μέρες μας μ’ έναν στρεβλό τρόπο. Οι συμφωνίες-συμβάσεις, ο μεταλλευτικός κώδικας κυρίως για τις ιδιωτικές εξορυκτικές επιχειρήσεις και λιγότερο για τη ΔΕΗ είναι γράμμα κενό. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να πάρουν με κάθε τρόπο τον λιγνίτη και με το λιγότερο κόστος, αδιαφορώντας για το περιβάλλον, τους ανθρώπους που ζούνε στην περιοχή και τις περιουσίες τους.
Δείτε τα κουφάρια στη Βεύη και την Αχλάδα. Κρανίου τόπος. Και ποιοι ωφελούνται απ’ αυτήν την δραστηριότητα: οι κοινοπρακτικές εταιρίες, το σύνολο των πολιτών της χώρας μας. Αυτοί που ζημιώνονται είναι οι συμπολίτες μας, οι συνδημότες μας που πληρώνουν το ρεύμα στην ίδια τιμή, που ζουν σ’ένα κατεστραμμένο περιβάλλον, που υφίστανται τις συνέπειες από την καταστροφή και τη μόλυνση του περιβάλλοντος.
Η εξορυκτική δραστηριότητα είναι ένα πολύπλοκο γεγονός που χρειάζεται μεγάλη προσοχή και με θρησκευτική ευλάβεια εφαρμογή των συμβάσεων και της νομοθεσίας. Και εμείς ως φορείς και εκπρόσωποι των συμπολιτών μας πρέπει να διασφαλίσουμε τη νομιμότητα. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν ήμασταν αποτελεσματικοί, όσο έπρεπε."
Αυτά και αρκετά άλλα λοιπόν περιλαμβάνονται στο υπόμνημα και τι άλλο να προσθέσουμε, τα είπε όλα ο Δήμαρχος: η Φλώρινα παγώνει το χειμώνα και χρειάζεται φθηνή θέρμανση, αλλά στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής μόνο το πετρέλαιο μπορεί πραγματικά να ζεστάνει και το πετρέλαιο θέρμανσης φρόντισε ο Βενιζέλος να το φορτώσει με φόρους και να το κάνει πανάκριβο, αδιαφορώντας για τους κατοίκους των ορεινών περιοχών. Και οι κάτοικοι πάγωσαν αυτά τα χρόνια και στα ταμεία του κράτους δεν μπήκαν φόροι, καθώς οι κάτοικοι αναγκαστικά στράφηκαν στα πέλλετς, ακόμα και στον ξυλίτη, όπως τον προηγούμενο αιώνα. Κατά τα λοιπά η ΝΔ στα λόγια μας λέει πως μας πάει μπροστά, αλλά στην πράξη μας έχει ήδη γυρίσει πίσω. 
Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.
Και είπε κι άλλα ο Δήμαρχος, χωρίς να λογαριάσει τους παραδοσιακούς "προστάτες" του WWF και της Greenpeace ή τους πρόσφατους, που μας προέκυψαν στο Ποτάμι:  Η λειτουργία του ορυχείου της Βεύης θα δώσει μια ανάσα στις οικογένειες της Φλώρινας, αφού θα εργαστούν πολλά άτομα και θα μπορέσουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, το ίδιο όφελος προς την περιοχή και τη ΔΕΗ θα προσφέρει και η λειτουργία του ορυχείου του Κλειδίου". Το δικαίωμα στη ζωή, στη δουλειά, στην αξιοπρέπεια προηγείται, όσο και να σκούζουν οι διάφοροι "αδιευκρίνιστων κινήτρων" "προστάτες, που ως άλλες "Μαρίες Αντουανέτες" καλούν τους πολίτες που δεν έχουν ψωμί, να φάνε παντεσπάνι, βάζοντας αιολικά και Φ/Β.
Αυτό το ιστολόγιο το φωνάζει απ' την πρώτη μέρα που δημιουργήθηκε και γι' αυτό το σκοπό δημιουργήθηκε, για να πει αυτή την απλή αλήθεια: μόνο ο λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός, μπορεί να δώσει φθηνή ενέργεια και ταυτόχρονα δουλειά στους Έλληνες. 
Τα τελευταία χρόνια τα ζήσαμε όλα, απ' τη στρεβλή πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ-Πασοκ:

  • είδαμε να προωθείται η πανάκριβη "πράσινη ανάπτυξη", που εκτόξευσε τα τιμολόγια ρεύματος στα ύψη,
  • είδαμε να προωθείται η εκποίηση του ΑΔΜΗΕ, των δικτύων μεταφοράς, που είναι φυσικό μονοπώλιο και το πιο κερδοφόρο ίσως κομμάτι της ΔΕΗ,

Γι' αυτό, στις εκλογές της Κυριακής, όλοι όσοι ενδιαφερόμαστε για τα θέματα του ηλεκτρισμού και της ενέργειας, έχουμε ένα λόγο παραπάνω να τελειώνουμε οριστικά με το σάπιο πολιτικό σύστημα, που μας χρεοκόπησε σε καιρό ειρήνης και που παρέδωσε τον ηλεκτρισμό και την ενέργεια και μαζί όλους τους Έλληνες καταναλωτές όμηρους στα χέρια της ολιγαρχίας. Η ενέργεια είναι η σπονδυλική στήλη της οικονομίας, ο λιγνίτης είναι η πιο σημαντική εγχώρια πηγή κι όσοι προσπάθησαν συστηματικά να τον απαξιώσουν για ίδιο όφελος, πρέπει να πάνε οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. 

Αλλά χρειάζεται προσοχή, κάθε ψήφος που την ερχόμενη Κυριακή θα πάει στο φραπεδάκι της παραλίας, στην πράξη λειτουργεί υπέρ του παλιού και του σάπιου συστήματος. Διλήματα του τύπου "τι Πλαστήρας, τι Παπάγος" και η αποχή απ' τις εκλογές δεν δικαιώθηκαν ποτέ ιστορικά, τις αποφάσεις τις επηρεάζουν αυτοί που συμμετέχουν. Όσοι ενδιαφέρονται για την ατομική τους "ιδεολογική καθαρότητα" απέχοντας απ' τις εκλογές, καταλήγουν να ζουν σ' ένα κόσμο που τον διαμορφώνουν όλοι όσοι έχουν πάει στην κάλπη. 

Την Κυριακή λοιπόν δεν απέχουμε, πηγαίνουμε στην κάλπη, μαυρίζουμε τα κόμματα που μας χρεοκόπησαν κι επιλέγουμε όποιο μας φαίνεται καλύτερο για το μέλλον, πάντα με βάση τις σημερινές συνθήκες της χώρας κι όχι ό,τι ιδεατό μπορεί να φαντάζεται κανείς. Το παλιό σύστημα όμως τ' αφήνουμε πίσω, μήπως και μπορέσει κάποτε να κάνει τόσο την αυτοκριτική του, για το από πού ξεκίνησε και πού κατέληξε, όσο και την αυτοκάθαρση, απ' αυτούς που πλιατσικολόγησαν τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: