Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Το 3ο μνημόνιο θα αποτελειώσει τις μικρές επιχειρήσεις

Του Τσαρτσιανίδη Παναγιώτη

Πάνω από 250.000 επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία τους μικρές βιοτεχνίες, καταστήματα
και γραφεία, έκλεισαν στα μαύρα μνημονιακά χρόνια.
Χιλιάδες μικροεπαγγελματίες και εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλεία.
Η στρατηγική του «ξεκαθαρίσματος» δυστυχώς απέδωσε, συντελώντας αποφασιστικά στην ολοκληρωτική διάλυση του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού της χώρας.
Η δραματική μείωση της ζήτησης, η εξοντωτική φορολόγησή από το πρώτο ευρώ, οι άλλοι έμμεσοι φόροι, τα υψηλά  ποσά εισφορών στον ΟΑΕΕ, δημιούργησαν μια «κόλαση» και πυροδότησαν την κρίση με όλα τα γνωστά αποτελέσματα.

Σήμερα και πάλι, όσοι μικροί έμποροι, βιοτέχνες και αυτοαπασχολούμενοι, έχουν ακόμη την πινακίδα «ανοιχτό» στο μαγαζάκι τους, καταχρεωμένοι και λαβωμένοι από τη λαίλαπα  των τελευταίων πέντε χρόνων, καλούνται να αντέξουν ένα νέο μνημόνιο.
Ένα μνημόνιο με νέους αυξημένους φόρου σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, εχθρικό για αυτό που κάποτε έλεγαν «αγορά».
Με αυξημένο τον ΦΠΑ, (που δεν θα μπορέσουν να μετακυλήσουν στο πελάτη), με 100% προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά, με την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, τη διατήρηση της άδικης φορολόγησης από το πρώτο ευρώ , την αύξηση  της εισφοράς «αλληλεγγύης», αλλά και όλους τους άλλους φόρους και χαράτσια (όπως ο ΕΝΦΙΑ) που καλούνται να πληρώσουν οι οικογένειές τους, με μαθηματική ακρίβεια, χιλιάδες από αυτούς θα οδηγηθούν πολύ γρήγορα σε λουκέτο .
Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις από αυτό το νέο κοκτέιλ ύφεσης που θα εμφανιστεί στη λεγόμενη «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας – της μικρομεσαίες επιχείρησης, θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.
Πρόκειται για ένα  μοντέλο διαχείρισης για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης, απολύτως αποτυχημένο και εξοντωτικό.
Η εμμονή των Ευρωπαίων (δανειστών – εταίρων) και της Ελληνικής Κυβέρνησης για το δήθεν «αναγκαίο κακό», θα έχει εγκληματικά αποτελέσματα και θα συντελέσει σημαντικά στο φαύλο κύκλο της ύφεσης που προκαλεί, χρόνια τώρα, η λιτότητα των μνημονίων.
Την ίδια ώρα πάντως, τα καταστήματα των πολυεθνικών θα αντέχουν (όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία) και θα καλύπτων με σταθερό ρυθμό το κενό που δημιουργείται.
Η οργανωμένη αντίσταση, με συμμάχους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους μικρούς αγρότες, είναι η μόνη λύση για το «θάνατο του εμποράκου».
Τσαρτσιανίδης Παναγιώτης, 
για το www.kozani.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια: