Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Εργασιακός Μεσαίωνας στα «πεντάμηνα»

Μια καταγγελία για ένα σοβαρό περιστατικό εργοδοτικής βίας σε δήμο της Αττικής που συνδέεται με τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας σε ΟΤΑ (τα γνωστά «πεντάμηνα»), αλλά και άλλες συνεχείς καταγγελίες, οδήγησαν τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας, να αντιδράσει προς διερεύνηση των καταγγελιών μέσω ελέγχων του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), σε όλους τους δήμους που απασχολούν ανέργους σε Κοινωφελή Εργασία.

Το πιο σοβαρό περιστατικό σε δήμο της Αττικής αφορά καταγγελία από τρεις «ωφελούμενους» του Προγράμματος, οι οποίοι κατήγγειλαν χειροδικία του επιστάτη προς τους ίδιους επειδή αρνήθηκαν να κάνουν τη δουλειά που τους ζητήθηκε.
Οι καταγγελίες αφορούν αρκετούς δήμους της Αττικής αλλά και όλης της χώρας και προέρχονται από απασχολούμενους στους Τομείς Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου των δήμων.
Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και τη νομοθεσία περί ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων. Συγκεκριμένες καταγγελίες αναφέρουν, ότι οι δήμοι δεν φρόντιζαν να τους παρέχουν βασικά υλικά για την εργασία τους όπως μπότες, στολές, γάντια ενώ υπάρχει η απαίτηση να εργάζονται περισσότερες ώρες από τις προβλεπόμενες.
Μάλιστα, λόγω αυτής της κατάστασης σε μεγάλη πόλη της Κεντρικής Ελλάδος, υπήρξε περιστατικό εργατικού ατυχήματος.
Το ΣΕΠΕ με αποστολή ειδικών επιθεωρητών σε όλους τους δήμους που απασχολούν προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, διερευνά όλα τα περιστατικά ωστόσο όπως προκύπτει από πηγές του υπουργείου Εργασίας, κάποιοι δήμοι δείχνουν πρόθυμοι να συνεργαστούν ενώ κάποιοι άλλοι όχι.
Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο μέσω της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, διαμηνύει ρητώς ότι δεν θα δεχθεί καμία παρέκκλιση για μη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και της προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων.
Μάλιστα στο συγκεκριμένο περιστατίκό βιαιοπραγίας σε δήμο της Αττικής, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία, οι εργαζόμενοι που έπεσαν θύματα αυτά του συμβάντος μεταφέρθηκαν σε άλλους δήμους, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παροχή υπηρεσιών στο πλαίσιο του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας....
πηγή:topontiki
 Ταξική Πτέρυγα

Δεν υπάρχουν σχόλια: