Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

"Ήρθαν με άλλο όνομα και άλλα ρούχα. Αλλά ήρθαν..."*

Γράφει ο Νίκος Δινόπουλος

Από το Δεκέμβρη του 2014, με τις διεργασίες για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας  και την δίμηνη παράταση του μνημονιακού προγράμματος, ήταν ορατό πως η ντόπια άρχουσα αστική τάξη σε στενή συνεργασία με το διεθνές κεφάλαιο και τις ιμπεριαλιστικές αστικές τάξεις των χωρών της ΕΕ αποφάσισαν να επιβάλουν το βίαιο ξεκαθάρισμα των ενδοαστικών αντιθέσεων ανάμεσα στα κόμματα του αστικού μπλοκ εξουσίας, και την αντιδραστική αναδιάταξη των πολιτικών συσχετισμών στη χώρα μας.
----------------
… η Ιστορία φυσικά δε μας περιμένει στη στάση του τρόλεϊ 

Νίκος Καρούζος
-----------------
Η πρώτη φορά Σύριζα αριστερά της αυτονομίας, των κινημάτων και της οικολογίας, αφού αποφάσισαν από κοινού με το ντόπιο αστικό μπλοκ και με τους ιμπεριαλιστές της ΕΕ "να σχίσουν" το λαό αντί για τα μνημόνια, ψήφισαν σε ολονύκτια συνεδρίαση της βουλής -προς δόξαν της αστικής αντιπροσωπευτικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας- με μαγιό και πιτζάμες τον "κατάλογο με τις φρικαλεότητες", το 3ο μνημόνιο.
-------------
― Φθέγγομαι τρόμο. Και επιτέλους τι
νομίζεις πως είναι τα
ιδανικά; Είν’ όπως αλευρώνουμε τα ψάρια
πριν απ' το
τηγάνισμα.

Νίκος Καρούζος
---------------
Ο λαός που στις εκλογές στις 25 του Γενάρη και στο δημοψήφισμα στις 5 του Ιούλη αψήφισε τους ιμπεριαλιστές της ΕΕ και την τρομοκρατία των Νενέκων[1] της αστικής τάξης, με τη συνεργασία του συνόλου των δυνάμεων του αστικού μπλοκ επέβαλαν, και το εκλογικό σώμα επέλεξε στις εκλογές της 20ης του Σεπτέμβρη να περάσει κάτω από τα καυδιανά δίκρανα[2]...
----------------
*«Αηδίες—ο χρόνος έγινε για να κυλάει,
τα μνημόνια μας αποτελειώνουν,
και η ζωή μας πηγαίνει στο διάολο
[…]
ό,τι ζήσαμε
…………χάνεται,
γκρεμίζεται μέσα στο σάπιο οισοφάγο του χρόνου
και μόνο καμμιά φορά,
……………………τις νύχτες,
θλιβερό γερασμένο μηρυκαστικό τ’ αναμασάει η ξεδοντιασμένη μνήμη,
…………όσα δε ζήσαμε
……………………αυτά μας ανήκουν
[…]
Οι πλύστρες, στο βάθος, πλέναν τώρα το φως
μέσα στην πίκρα των γενναίων.»

Τάσος Λειβαδίτης
---------------
Και τώρα στη δεύτερη φορά Σύριζα αριστερά της αυτονομίας, των κινημάτων και της οικολογίας, "Ήρθαν με άλλο όνομα και άλλα ρούχα. Αλλά ήρθαν..."
----------------
Χειμερινός κολυμβητής; - όχι.
χειμερινός ηλίθιος – ναι. 

Νίκος Καρούζος
---------------
«Der Spiegel: «Κατάλογος με φρικαλεότητες» τα μέτρα που ζητεί το Eurogroup [3ο Μνημνόνιο] - Κάνει λόγο για «ηθελημένη ταπείνωση» της χώρας»
-----------
*Παράφραση - αντιγραφή Νίκος Δινόπουλος


[1] Ο Δημήτριος Νενέκος ήταν οπλαρχηγός της Επαρχίας Πατρών κατά την Επανάσταση του 1821. Ήταν αρβανίτικης καταγωγής από το χωριό Ζουμπάτα (σήμερα Πηγή). Κατά τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης αγωνίστηκε πιστά και με ανδρεία τόσο στις μάχες στην Πελοπόννησο, όσο και στην Δυτική Στερεά Ελλάδα. Κατά την εκστρατεία όμως του Ιμπραήμ πασά το 1825, δελεάστηκε από υλικά ανταλλάγματα και μετατράπηκε σε συνειδητό προδότη της Επανάστασης. Έμεινε πιστός μέχρι τέλους στη συμμαχία του με τον Ιμπραήμ(wikipedia).
[2] Τα Καυδιανά δίκρανα είναι μια στενωπός στη Σαμνίτιδα, στην Ιταλία, ανάμεσα στις απόκρημνες πλαγιές δυο ορέων της οροσειράς των σαμνιτικών Απεννίνων, κοντά στην πόλη Καύδιον. Πρόκειται για το όρος Βέτσιο (Veccio) ύψους 870 μέτρων προς νότον και για το όρος Σαουκόλι (Sauccoli) ύψους 708 μέτρων προς βορράν εκεί που σήμερα βρίσκεται το χωριό Αρπάγια (Arpaja). Από κει περνούσε η Αππία Οδός.
Εκεί το 321 π.Χ. κατά τον Δεύτερο Σαμνιτικό Πόλεμο ο ρωμαϊκός στρατός ηττήθηκε κατά κράτος από τους Σαμνίτες, των οποίων ο στρατηγός Πόντιος Ερέννιος ανάγκασε τους νικημένους Ρωμαίους να περάσουν κάτω από έναν ταπεινωτικό ζυγό. Τον ζυγό αυτό σχημάτισαν τρία δόρατα σε σχήμα δικράνου, τα δύο μπηγμένα κάθετα στο έδαφος και το τρίτο πάνω τους σε σχήμα Π, (wikipedia).

Δεν υπάρχουν σχόλια: