Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Έντονη δυσαρέσκεια των Βρυξελλών για το "μανιφέστο" Παναγιωτάκη- Δύο νέες λιγνιτικές μονάδες με ιδιώτες προτείνει η ΔΕΗ

09 05 2017 
 
Το κείμενο της συμφωνίας ελληνικής κυβέρνησης θεσμών που είδε το φως της δημοσιότητας μέσω ... Γερμανίας, σε σχέση με τα ενεργειακά περιλαμβάνει μικρές πλην όμως ενδιαφέρουσες ως προς τη σημειολογία αλλαγές, που ικανοποιούν τις ελληνικές θέσεις και καθιστούν την αποδοχή της πιο εύκολη από την κυβερνητική πλειοψηφία. 

Για παράδειγμα, ενώ στο αρχικό κείμενο με το οποίο προσήλθαν οι θεσμοί στην Αθήνα γινόταν ρητή αναφορά σε πώληση υδροηλεκτρικών υπό όρους (εάν αποτύχουν οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας) στο κείμενο που συμφωνήθηκε τελικώς έχει απαλειφθεί κάθε αναφορά στο θέμα των υδροηλεκτρικών.

Αλλά και οι υπόλοιπες 3 αλλαγές που υπάρχουν στο κείμενο αφορούν σε χρονικές παρατάσεις για την επίτευξη στόχων. Όπως για παράδειγμα οι εξαμηνιαίες εκθέσεις προόδου για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, που προβλέπεται να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2018 και όχι στα τέλη του 2017 όπως αρχικά προβλεπόταν.

Αλλά και για την εκκαθάριση των εκκρεμών ποσών που θα καταβληθούν προς τη ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας παρελθόντων ετών, προβλέπεται ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί τον Ιούνιο, ενώ το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί και άρα να επιβαρύνει τους  λογαριασμούς ρεύματος θα μοιραστεί σε δόσεις μέχρι το 2022 και όχι μέχρι το 2019 όπως αρχικά προβλεπόταν. Αυτό σημαίνει σημαντικά χαμηλότερη έως ανεπαίσθητη αύξηση της χρέωσης, όπως άλλωστε είχε δηλώσει σχετικά και ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης.

Τέλος στο θέμα του μηχανισμού επάρκειας ισχύος έχει προστεθεί πρόβλεψη για κατάθεση μελέτης επάρκειας του ΑΔΜΗΕ μέσα στον Ιούνιο.

Κατά τα λοιπά παραμένουν οι προβλέψεις για πώληση του 40% των λιγνιτών της ΔΕΗ αλλά και για την εκπόνηση και υλοποίηση επιχειρησιακού πλάνου από εξειδικευμένο σύμβουλο για τα προβλήματα της επιχείρησης όπως οι ανεξόφλητες οφειλές και οι ρευματοκλοπές, ενώ παράλληλα η επίλυση άλλων εκκρεμών ζητήματων της εταιρείας όπως η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και η καθιέρωση μηνιαίων λογαριασμών, μετατρέπεται σε ... μνημονιακή υποχρέωση. 

Δυσαρέσκεια για τις δηλώσεις Παναγιωτάκη

Την ίδια στιγμή λοιπόν που καθαρογράφεται η συμφωνία με τους θεσμούς στα ενεργειακά και ο μικρός αριθμός των αλλαγών στο κείμενο δείχνει ότι έχει επέλθει πλήρης σύγκλιση, δεν πέρασαν απαρατήρητες από τις Βρυξέλλες οι τελευταίες δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη στην εφημερίδα Καθημερινή. Να θυμίσουμε ότι στη συνέντευξή του , και παρά τα όσα έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς για το θέμα των λιγνιτών (πώληση 40% χωρίς οποιαδήποτε συμμετοχή της ΔΕΗ στα νέα σχήματα για λόγους ανταγωνισμού), ο κ. Παναγιωτάκης πρότεινε τη δημιουργία δύο νέων λιγνιτικών μονάδων σε Αμύνταιο και Άγιο Δημήτριο που θα κατασκευάσουν από κοινού από ΔΕΗ και ιδιώτες, παράλληλα με την κατασκευή της Μελίτης 2 που προβλέπεται να γίνει από κοινοπραξία της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC. 

"Η πρότασή μας είναι ριζική δεν είναι εναλλακτική, δεν είναι plan b" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης στην εφημερίδα. 

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, οι αναφορές του κ. Παναγιωτάκη που έρχονται σε αντίθεση με τα όσα έχουν συμφωνηθεί με την κυβέρνηση, δημιούργησαν κλίμα έντονης ανησυχίας στους θεσμούς για τον τρόπο που εμφανίζεται να αντιδρά η ΔΕΗ απέναντι στη συμφωνία. Οι δηλώσεις Παναγιωτάκη ερμηνεύτηκαν ως δήλωση διαφοροποίησης που μπορεί να μεταφραστεί ποικιλοτρόπως. Σε κάθε περίπτωση δημιουργείται σύγχυση σε μια στιγμή μάλιστα κατά την οποία  έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, τουλάχιστον σε σχέση με τον πολύπαθο ενεργειακό τομέα. 

Ανεξάρτητα πάντως από τις δηλώσεις Παναγιωτάκη, που δεν αποκλείεται άλλωστε να απευθύνονται μόνο προς το εσωτερικό κοινό, οι Βρυξέλλες αναμένουν την άμεση ανταπόκριση της ΔΕΗ στις δεσμεύσεις της συμφωνίας και εκφράζουν την ελπίδα να μην εμφανιστούν άλλα εμπόδια στην πράξη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται... 
(Χ. Φλουδόπουλος, capital.gr)
 **************************
 Συνέντευξη Παναγιωτάκη: Δύο νέες λιγνιτικές μονάδες με ιδιώτες προτείνει η ΔΕΗ Συνέντευξη Παναγιωτάκη: Δύο νέες λιγνιτικές μονάδες με ιδιώτες προτείνει η ΔΕΗ

Αποστάσεις από τα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους θεσμούς για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού κρατάει ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Μανόλης Παναγιωτάκης, κρίνοντας ότι οι στόχοι που τίθενται για τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ είναι ανέφικτοι, ενώ η πώληση λιγνιτικών μονάδων χωρίς μέτρα στήριξης της λιγνιτικής παραγωγής θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τη ΔΕΗ αλλά την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Ο κ. Παναγιωτάκης, που και στο παρελθόν έχει εκφράσει δημόσια τη διαφωνία του με το μέτρο των ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ενέργειας) για τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ, επανέρχεται με μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στη Χρύσα Λιάγγου για την «Καθημερινή» και διατυπώνει πρόταση για την κατασκευή δύο νέων λιγνιτικών μονάδων, μία στο Αμύνταιο ισχύος 300 MW και μία στον Αγ. Δημήτριο ισχύος 450-500 MW από κοινού με ιδιώτες, κατά το πρότυπα της συνεργασίας με την κινεζική CMEC για τη μονάδα Μελίτη ΙΙ.

«Η πρότασή μας είναι ριζική, δεν είναι εναλλακτική, δεν είναι plan b» τονίζει ο κ. Παναγιωτάκης, ενώ στην ερώτηση γιατί δεν την κατέθεσε στις διαπραγματεύσεις, απαντά «δεν κάναμε εμείς τις διαπραγματεύσεις». Ο ίδιος αναγνωρίζει το μείζον πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ, αλλά δηλώνει αισιόδοξος. «Θα πάρουμε μια ανάσα περίπου 600 εκατ. ευρώ από το τίμημα του ΑΔΜΗΕ και θα ενισχύσουμε τα μέτρα για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας» τονίζει, προαναγγέλλοντας την πρόσληψη συμβούλων για να συνδράμουν στην είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών αλλά και στοχευμένες αποκοπές ρεύματος.

– Η συμφωνία με τους πιστωτές έκλεισε με υποχρέωση της ΔΕΗ να διαθέσει σε τρίτους το 40% του λιγνιτικού της δυναμικού.
– Το θέμα της διάθεσης λιγνιτικής παραγωγής κατά τη γνώμη μου δεν κλείνει. Τώρα ανοίγει και με την ευκαιρία αυτή θα τεθεί επί τάπητος το θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού για τη χώρα. Δεν μπορείς να μιλάς για ιδιοκτησιακό καθεστώς λιγνιτικών μονάδων, αποστασιοποιημένα από το μείγμα καυσίμου. Πόση λιγνιτική παραγωγή χρειάζεται τα επόμενα χρόνια, τι επενδύσεις. Αν αυτό βγει από το τραπέζι, είναι πολύ επικίνδυνο όχι μόνο για τη ΔΕΗ, αλλά για την οικονομία της χώρας.
Αυτή τη στιγμή η λιγνιτική παραγωγή είναι κάτω από το 30% και με δεδομένο το επίπεδο των ΑΠΕ, εάν δεν γίνουν οι κατάλληλες επενδύσεις, στα μέσα της επόμενης 10ετίας θα περιοριστεί κάτω από το 18%. Με το αισιόδοξο σενάριο συμμετοχής των ΑΠΕ σε ποσοστό 28%, σημαίνει ότι πάνω από 48% το σύστημα θα στηρίζεται σε φυσικό αέριο, που είναι εισαγόμενο καύσιμο.
– Και τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει;
– Η πρότασή μας είναι, εκτός από τη Μελίτη ΙΙ και την υπό κατασκευή Πτολεμαΐδα V, να κατασκευαστούν δύο ακόμη υπερσύγχρονες λιγνιτικές μονάδες, σε συνεργασία με ιδιώτες. Μία στο Αμύνταιο, ισχύος 300 μεγαβάτ και μία στον Αγιο Δημήτριο, 450500 μεγαβάτ. Εμείς θα εισφέρουμε τα περιουσιακά μας στοιχεία, οι επενδυτές τα κεφάλαια και ανάλογα θα διαμορφωθεί το ποσοστό συμμετοχής του καθενός. Θα είναι επενδύσεις 2 δισ. ευρώ που θα διασφαλίσουν τη συμμετοχή του λιγνίτη στο μείγμα καυσίμου στο 28% στα μέσα της 10ετίας και κάτω από 25% στο τέλος της. Επίσης, θα δώσουν μεγάλη ανάσα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
– Ωστόσο, το μνημόνιο προβλέπει ρητά ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να συμμετέχει στα σχήματα που θα διεκδικήσουν μονάδες.
– Πράγματι, έχετε δίκιο, αλλά νομίζω ότι η συζήτηση έγινε χωρίς να λαμβάνει υπόψη τον ενεργειακό σχεδιασμό. Η συζήτηση αυτή πρέπει να ανοίξει. Εμείς θα το θέσουμε και στο υπουργείο και στην Κομισιόν, γιατί αυτή κυρίως ενδιαφέρεται και θα πρέπει να δει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και τον έλεγχο του ενεργειακού κόστους. Με την πρότασή μας, παύει η ΔΕΗ να είναι κυρίαρχος παίκτης στον λιγνίτη, θα γίνουν επενδύσεις, διασφαλίζεται η ασφάλεια εφοδιασμού και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να μεταβούμε από το ένα εγχώριο καύσιμο, τον λιγνίτη, στο άλλο, τις ΑΠΕ.
– Το μνημόνιο που συμφωνήθηκε, ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες προβλέπει άλλα και μάλιστα με σφικτά χρονοδιαγράμματα.
– Προφανώς, ως ΔΕΗ είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τις δεσμεύσεις της χώρας. Θεωρώ όμως ότι υπάρχον ακόμη περιθώρια. Δεν είναι τίποτα γραμμένο στην πέτρα. Είμαι αισιόδοξος ότι οι θεσμοί και η Κομισιόν θα επανεξετάσουν κάποια πράγματα. Δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνουν. Εάν η πρότασή μας δεν υιοθετηθεί, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας.
– Στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, παρουσιάσατε την πρότασή σας;
– Δεν κάναμε εμείς διαπραγματεύσεις...
– Θα υπάρξει νομίζετε επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μονάδες που προτείνετε, δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες αποσύρονται από τα στερεά καύσιμα;
– Για να υπάρξει ενδιαφέρον, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης του λιγνίτη. Να επιμείνουμε στο αίτημα για δωρεάν δικαιώματα διοξειδίου του άνθρακα και να δούμε και άλλα μέτρα. Είμαστε σε επαφή με επενδυτές και από την Ευρώπη και από την Κίνα.
– Εντός του Μαΐου πρέπει σύμφωνα με το μνημόνιο να υποδείξετε μονάδες προς πώληση. Ποιες θα προτείνετε;
– Δεν έχουμε μπει σε αυτή τη συζήτηση και ούτε θα μπούμε. Θα δώσουμε όλα τα αναγκαία στοιχεία. Θέλω όμως να επισημάνω ότι αν δεν στηριχθεί η λιγνιτική παραγωγή, θα αποτύχουμε. Ή δεν θα έχουμε προσφορές ή θα έχουμε χαμηλές προσφορές για τις μονάδες. Και τότε ενδεχομένως να πάμε σε άλλα μέτρα.
– Εννοείτε υδροηλεκτρικά;
– Δεν ξέρω, δεν λέει κάτι τέτοιο η συμφωνία.
– Υπάρχουν δεσμευτικοί στόχοι μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά. Πώς θα επιτευχθούν;
– Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την αγορά. Δεν μπορεί η ΔΕΗ στο τέλος της ημέρας να μείνει με τους πελάτες υψηλής τάσης, τους πελάτες που χρωστούν, τους ευάλωτους καταναλωτές, το Δημόσιο που δεν πληρώνει. Δεν είναι βιώσιμο αυτό. Θα πρέπει να επιδιώξουμε όλοι οι καταναλωτές να ενταχθούν στην αγορά, γιατί σήμερα πάνω από τους μισούς είναι προσκολλημένοι στη ΔΕΗ.
– Πώς μπορεί να γίνει αυτό;
– Εμείς προτείνουμε οι ευάλωτοι καταναλωτές να παίρνουν κουπόνια από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καταστούν ελκυστικοί πελάτες και για τους άλλους παρόχους. Επίσης, η υψηλή τάση να μη συνυπολογίζεται στα μερίδια.
– Αρκούν αυτά για να επιτευχθούν οι στόχοι;
– Πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των χρονοδιαγραμμάτων, γιατί δεν είναι εφικτό να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ κάτω από το 50% έως το τέλος του 2019. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να φύγουν από μας 4,8 εκατ. πελάτες, όταν οι ανταγωνιστές μας αυτή τη στιγμή έχουν συνολικά μόνο 185.000 πελάτες. Είναι ανέφικτο να φτάσουν στα 4,8 εκατ. σε δύο χρόνια.
Εμείς από την πλευρά μας δημιουργούμε μια εταιρεία προμήθειας με το 7% του πελατολογίου μας απ’ όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, που θα είναι έτοιμη να διατεθεί προς πώληση σε δύο με τρεις μήνες.
– Θα αντέξει έως τότε η ΔΕΗ, με δεδομένα τα προβλήματα ρευστότητας;
– Είμαι αισιόδοξος. Κατ’ αρχάς θα πάρουμε μια ανάσα από το τίμημα για τον ΑΔΜΗΕ, 320 εκατ. από τους Κινέζους και 295 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο.
– Αρκεί αυτό;
– Κοιτάξτε, παράλληλα εντείνουμε τις ενέργειές μας για βελτίωση της εισπραξιμότητας των οφειλών. Κι ειναι θετικό που η συμφωνία με τους θεσμούς, συμπεριέλαβε και το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και της ρευματοκλοπής.
– Τι θα κάνετε;
– Εντός των ημερών θα προκηρύξουμε την πρόσληψη εταιρειών που θα συνδράμουν στη βελτίωση της εισπραξιμότητας. Θα αναλύσουν το πελατολόγιο και με στοχευμένες δράσεις, όπως call centers κ.ά. Αν χρειαστεί θα κάνουμε τιτλοποίηση οφειλών ώστε να διασφαλίσουμε τη ρευστότητα της Επιχείρησης.
– Θα προχωρήσετε πιο επιθετικά σε αποκοπές για όσους δεν πληρώνουν;
– Θα ρίξουμε το βάρος σε οφειλέτες με απλήρωτους λογαριασμούς άνω των 3.000 ευρώ, που χρωστούν συνολικά πάνω από 500 εκατ. Το να πας στις οφειλές των 500 ευρώ είναι πιο δύσκολη υπόθεση. Είναι 1,2 εκατ. καταναλωτές και χρωστούν όλοι μαζί 120 εκατ. ευρώ.  Θα πρέπει όμως να γίνει και πιο αποτελεσματική παρέμβαση εκ μέρους του ΔΕΔΔΗΕ. Δεν μπορεί να φαίνεται κάποιος «κομμένος» και να έχει ρεύμα.
ΑΠΟ: Energypress 

Δεν υπάρχουν σχόλια: