Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Τραγουδάμε Μάρκο Βαμβακάρη…10 Μαϊου 1905 γεννήθηκε ο «Πατριάρχης» του λαϊκού μας τραγουδιού


| Ημεροδρόμος

«Λίγο πριν πάω στρατιώτης, το 1924 ή αρχή το 25, άκουσα κατά τύχη τον μπάρμπα Νίκο τον Αϊβαλιώτη να παίζει το μπουζούκι του, το οποίον τόσο πολύ μου άρεσε, ώστε έκανα όρκο ότι αν δεν μάθω μπουζούκι θα κόψω τα χέρια μου με την τσατίρα, που σπάνε τα κόκκαλα στο μαγαζί. Λογάριασα τον όρκο μου ιερό και απαράγραπτο» (Μάρκος Βαμβακάρης – Αυτοβιογραφία, επιμέλεια: Αγγελική Βέλλου – Καϊλ, εκδόσεις Παπαζήση, σ. 105-106 ).
Ο Μάρκος Βαμβακάρης και μπουζούκι έμαθε κι άφησε πίσω του μεγάλη ιστορία στο λαϊκό τραγούδι. Ο Μάρκος (με το μικρό του όνομα αναφέρεται από πολλούς που ακούν και παίζουν τα τραγούδια του) γεννήθηκε σαν σήμερα στις 10 Μαϊου του 1905. Στοιχεία για τη ζωή και το έργο του μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Στοιχεία για τον Μάρκο τον ρεμπέτη, που γεννήθηκε στο συνοικισμό Σκαλί της Άνω Χώρας της Σύρου. Για τον Μάρκο που δούλέψε ως χασάπης, εφημεριδοπώλης, οπωροπώλης, λούστρος, γαιανθρακεργάτης. Για τον Μάρκο της Σύρου και του Πειραιά, που δούλεψε ως λιμενεργάτης και ως εκδορέας στα σφαγεία και τα βράδια πήγαινε στους τεκέδες. Για τον Μάρκο που απογείωσε το μπουζούκι κι έγραψε τραγούδια αξέχαστα. Για τον Μάρκο που, μαζί με τον  Γιώργο Μπάτη, τον Στράτο Παγιουμτζή και τον Ανέστη Δελιά, έγιναν γνωστοι ως «Η Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς». Για τον Μάρκο, που σταμάτησε να παίζει και ξαναγύρισε, μετά το 1960, για να αναγνωριστεί ακόμα περισσότερο. 
Επιλέγουμε 4 τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη. Το ένα το τραγουδά ο ίδιος. Στα άλλα τρία τραγούδια (φυσικά κι αυτά του Μάρκου) παίζουν και τραγουδούν τρία σύγχρονα ρεμπέτικα μουσικά σχήματα, που μπορούμε ν’ ακούσουμε σε ταβέρνες και μουσικές σκηνές. Για όποιους θέλουν να ακούσουν ρεμπέτικα με ρεμπέτικες εκτελέσεις…
  
Ο Μάρκος παίζει και τραγουδάει το «Κορόιδο»
Περισσότερα εδώ:  | Ημεροδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: