Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Ελεγκτικό Συνέδριο: Παράνομες οι νέες περικοπές συντάξεων από το 2019Αντίθετες στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) είναι οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων κατά 18% από το 2019, που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές, σύμφωνα με γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου,

Οι σύμβουλοι του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου υπογραμμίζουν ότι καλούνται να γνωμοδοτήσουν επί ενός νομοσχεδίου που προβλέπει περικοπές συντάξεων μετά από δύο χρόνια, δίχως να υπάρχει σχετική αναλογιστική μελέτη  όπως προβλέπει η νομοθεσία και η νομολογία των Ελληνικών δικαστηρίων.    

Η απόφαση έρχεται πριν ακόμη ψηφιστούν τα συμφωνηθέντα μέτρα με τους δανειστές, ενώ σημειώνεται ότι η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε μία προσπάθεια να «στρογγυλέψει» την αντίθεση αυτή των σκληρών επαναλαμβανόμενων περικοπών, επισημαίνει ότι «ενδεχομένως» οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων να προσκρούουν στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της  ΕΣΔΑ.
Σημειώνεται επίσης ότι η γνωμοδότηση του ανωτάτου δημοσιονομικού δικαστηρίου δεν έχει δεσμευτική παρά γνωμοδοτική ισχύ.

Οι μειώσεις
Μικρότερες κατά 5 έως... 350 ευρώ συντάξεις θα εισπράττουν 1 εκατ. συνταξιούχοι το 2019, καθώς θα χάσουν μέρος ή και το σύνολο της «προσωπικής διαφοράς» που θα... διατηρούσαν στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις έναντι των νέων - χαμηλότερων συντάξεων του ν. Κατρούγκαλου.
Την κατάργηση του συνόλου ή μέρους της «προσωπικής διαφοράς», αν αυτή ξεπερνά το 18% της καταβαλλόμενης σύνταξης (κύριας και επικουρικής), συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές για να εξοικονομήσει 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ). «Θυσιάζοντας» το άρθρο 14 του νόμου Κατρούγκαλου που είχε ψηφίσει και προέβλεπε ότι «από 1/1/2019, εφόσον το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων αυτών είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό τους, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων».

Μετά τη νέα συμφωνία, από την 1/1/2019 οι συνταξιούχοι θα χάσουν, άλλοι λιγότερα (ελπίζοντας να πληρώνουν... λιγότερα ή και καθόλου για την αγορά φαρμάκων, αν «πιαστούν» οι στόχοι για τα πλεονάσματα και έχουν συνολικό εισόδημα έως 700 ευρώ τον μήνα) και άλλοι... περισσότερα (χωρίς κανένα «αντίμετρο») ενώ κανένας νέος συνταξιούχος δεν θα λάβει αύξηση με βάση τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανασταλεί και η δεύτερη πρόβλεψη του άρθρου 14 του ν. Κατρούγκαλου που προέβλεπε αυξήσεις από την 1/1/2017 με βάση συντελεστή (κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους)...

Ο λογαριασμός
Οι «προσωπικές διαφορές» στις κύριες συντάξεις θα αποτυπώνονται, από την 1/1/2018 στα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων, ενώ οι «προσωπικές διαφορές» για τις επικουρικές συντάξεις ήδη εμφανίζονται στα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα του ΕΤΕΑΕΠ. Ο «λογαριασμός» των περικοπών, παρά την πρόβλεψη του ανώτατου ορίου περικοπής (18%):
Θα είναι «βαρύτερος» για τους διπλοσυνταξιούχους, όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί με πολλά χρόνια ασφάλισης και υψηλές συντάξιμες αποδοχές καθώς και για τους προερχόμενους από το πρώην ΤΕΒΕ. Με βάση τα παραδείγματα, θα χάσουν έως και δύο συντάξεις μετά τις νέες μειώσεις που θα γίνουν. Η απόφαση να γίνουν οι περικοπές από το πρώτο ευρώ, αδιακρίτως του ύψους της καταβαλλόμενης σύνταξης, θα θίξει, ωστόσο, και όσους λαμβάνουν χαμηλότερες συντάξεις και είχαν «μετρημένες» απώλειες λόγω των γενικών περικοπών (π.χ. κατάργηση δώρων, επιβολή αυξημένης εισφοράς ασθένειας). Οι «μικρομεσαίοι» συνταξιούχοι των 700 • 800 ευρώ θα έχουν μέση απώλεια έως 100 ευρώ τον μήνα από τη διπλή περικοπή κύριας + επικουρικής σύνταξης,

Για κάποιες κατηγορίες υψηλοσυνταξιούχων με άθροισμα κύριας + επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ που πέρυσι είχαν υποστεί μείωση της επικουρικής σύνταξης κατά 50%, το νέο «ψαλίδι» θα μπει μόνο στην κύρια σύνταξη αφού δεν έχουν πλέον καμία «προσωπική διαφορά» στην επικουρική.
Τις μειώσεις δεν φαίνεται ότι θα γλυτώσουν ούτε οι νέοι συνταξιούχοι - όσοι συνταξιοδοτούνται μετά την ψήφιση του ν. Κατρούγκαλου καθώς η νέα ρύθμιση ακυρώνει την προστασία που τους δινόταν εφόσον είχαν «προσωπική διαφορά» άνω του 20% (για συνταξιοδότηση μέσα στο 2016, θα ελάμβαναν το 1/2 της «προσωπικής διαφοράς», μέσα στο 2017 το 1/3 και μέσα στο 2018 το 1/4).

Ο «χάρτης» των μειώσεων
Οι μειώσεις, όπως φαίνεται στα αντιπροσωπευτικά παραδείγματα της δικηγόρου Ασπας Παπαθανασοπούλου για την «Ημερησία», κυμαίνονται από λίγα ευρώ για... λίγους συνταξιούχους (5 ευρώ στο τ. ΤΣΑ), είναι 55 ευρώ για όσους λαμβάνουν τα κατώτατα του ΙΚΑ (15ετίας) και φτάνουν τα 251 ευρώ το μήνα για συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ. Ωστόσο, τα ποσά αυξάνονται αν συνυπολογιστούν οι μειώσεις στις επικουρικές και, σε κάποιες περιπτώσεις (διπλοσυνταξιούχοι • μηχανικοί, γιατροί κ.ά.) αγγίζουν ακόμη και τα 350 ευρώ τον μήνα, όπως σημειώνει ο πρώην υπουργός Γ. Κουτρουμάνης.

Πώς χάνονται δύο συντάξεις
Συνταξιούχος του Δημοσίου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 35 χρόνια υπηρεσίας και κύρια σύνταξη 1.225 ευρώ, θα χάσει 220,50 ευρώ τον μήνα (ή 2.646 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή 2,16 συντάξεις) και θα λαμβάνει 1.004,50 ευρώ αφού μετά τον επυπολογισμό η σύνταξη θα μειωθεί κατά 18% (-220,50 ευρώ).
Συνταξιούχος του πρώην ΤΕΒΕ με 30 χρόνια ασφάλισης και κύρια σύνταξη 985 ευρώ θα έχει νέα σύνταξη 807,8 ευρώ καθώς θα κοπούν 177,30 ευρώ (το 18% και όχι 19,9% που αναλογεί μετά τον επανυπολογισμό) και σε ετήσια βάση θα χάσει 2.127,60 ευρώ (2,16 συντάξεις)
Συνταξιούχος του ΙΚΑ, μητέρα ανηλίκου με 20 έτη ασφάλισης και κύρια σύνταξη 530 ευρώ θα λαμβάνει 430 ευρώ (-96 ευρώ τον μήνα ή -1.152 ευρώ το χρόνο) και επικουρική 135 ευρώ, αντί 165 ευρώ (-30 ευρώ το μήνα ή -360 ευρώ τον χρόνο).

ΠΗΓΗ:  | Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: