Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

ΚΚΕ: Ερώτηση για τον ακρωτηριασμό εργαζόμενου στο ορυχείο Αχλάδας στην Π.Ε. Φλώρινας


Πηγή: 902.gr
Ερώτηση για τον ακρωτηριασμό εργαζόμενου στο ορυχείο Αχλάδας στην Π.Ε. Φλώρινας κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας και Ενέργειας οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.
Αναλυτικά το κείμενο:
«Ακόμη ένα εργατικό ατύχημα προστίθεται στα δεκάδες (θανατηφόρα και μη) που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Το συγκεκριμένο σοβαρό ατύχημα σημειώθηκε την Πέμπτη 11 Μάη, στις 4.30 το απόγευμα, στα ιδιωτικά λιγνιτωρυχεία στην Τοπική Κοινότητα Αχλάδας του δήμου Φλώρινας (Π.Ε. Φλώρινας), όπου τραυματίστηκε βαρύτατα 37χρονος εργαζόμενος, με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό του δεξιού του ποδιού. Έγινε στη διάρκεια των εργασιών της δεύτερης βάρδιας, κατά τη διαδικασία ανεφοδιασμού χωματουργικού μηχανήματος από βυτιοφόρο όχημα, όταν λύθηκε το χειρόφρενο του βυτιοφόρου και στην προσπάθειά του να το ακινητοποιήσει ο εργαζόμενος, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, τραυματίστηκε σοβαρότατα στα κάτω άκρα.
Να σημειωθεί πως υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας, οι εργαζόμενοι εργάζονται εξαντλητικά ωράρια (10ωρα), ενώ είναι ελλιπής η συντήρηση του εξοπλισμού κ.ά., που στόχο έχουν την μεγιστοποίηση των κερδών και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση των ατυχημάτων.
Το γεγονός αυτό έρχεται να αναδείξει ότι, είτε τα ορυχεία τα εκμεταλλεύεται ιδιώτης, είτε το κρατικό μονοπώλιο (ΔΕΗ ΑΕ), όσο στόχος είναι το κέρδος, το αίμα των εργαζομένων θα χύνεται λόγω έλλειψης μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία.
Ευθύνες υπάρχουν σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και στη σημερινή που στηρίζουν την πολιτική της απελευθέρωσης - ιδιωτικοποίησης του κλάδου της ενέργειας. Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της "ΔΕΗ ΑΕ" και η παραχώρηση ορυχείων στους ιδιώτες, θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των ομίλων που θα εμπλέκονται στην παραγωγή ρεύματος. Τον ανταγωνισμό αυτό θα τον πληρώσουν για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι με μειώσεις μισθών, την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, την εντατικοποίηση και την αύξηση των ατυχημάτων.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί, τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση για:
Να γίνει ολοκληρωμένη διερεύνηση του εργατικού ατυχήματος και να αποδοθούν οι ευθύνες;
Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο σύνολο των εργαζομένων στο ορυχείο Αχλάδας, αλλά και στους χώρους της "ΔΕΗ ΑΕ".
Την ενίσχυση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας (Ε.Μ.Β.Ε.) σε επιστημονικό - τεχνικό προσωπικό και την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και την ταυτόχρονη ενίσχυση της περιφερειακής διεύθυνσης του ΣΕΠΕ Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου μέσα και από συστηματικούς ελέγχους να δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους των ορυχείων.
Για τη διασφάλιση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους, την κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας που συμβάλλουν στη διεύρυνση των ατυχημάτων».
 
από: e-KOZANH

Δεν υπάρχουν σχόλια: