Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 6 Αυγούστου 2017

Επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελληνική Κυβέρνηση για περιβαλλοντικά «εγκλήματα» από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχές Natura.


Είχε μαλιάσει η γλώσσα των μελών της Επιτροπής «Πολίτες και Ανεμογεννήτριες» να λένε ότι το φαραωνικό σχέδιο της Iberdrola θα υποβαθμίσει τις -υποτίθεται- προστατευόμενες περιοχές Natura της Βορείου Χίου, όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθούν οι 75 μέγα-ανεμογεννήτριες. Οι υπέρμαχοι των θέσεων της Ισπανικής πολυεθνικής απαντούσαν στις αιτιάσεις των μελών της επιτροπής με το αφελές δίλημμα «ανεμογεννήτριες ή πετρέλαιο» και χρησιμοποιούσαν παρωχημένη επιχειρηματολογία περί «πράσινης ανάπτυξης» και «καθαρής ενέργειας».

Περιβαλλοντικά «εγκλήματα»
Η 39σέλιδη προειδοποιητική επιστολή του αρμόδιου επιτρόπου Περιβάλλοντος Janez Potočnik, δικαιώνει πλήρως όσους εξέφραζαν τις ανησυχίες τους για τέτοιου είδους έργα εντός προστατευόμενων περιοχών και αφήνει έκθετους όσους, εσκεμμένα ή μη, υποτιμούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Συγκεκριμένα στην επιστολή γίνεται λόγος για σοβαρές παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, καθώς και αυθαιρεσίες και παραλείψεις από το ΥΠΕΚΑ στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή αιολικών πάρκων. Η Κομισιόν απέστειλε την εν λόγω επιστολή αφού εξέτασε καταγγελίες για αδειοδοτημένα ή εν λειτουργία αιολικά πάρκα στην Εύβοια και στην Κρήτη.

Γενικό και αόριστο το χωροταξικό για τις ΑΠΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί την αδειοδότηση και λειτουργία αυτών των αιολικών πάρκων και ζητά από το ελληνικό κράτος την κατάθεση νέων μελετών περιβαλλοντικών όρων, αλλά και τη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία στα κριτήρια έγκρισης. «Το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΧΣΑΑ) για τις ΑΠΕ διαμορφώνει μόνο ένα πολύ γενικό στρατηγικό πλαίσιο για την ανάπτυξη ΑΠΕ, χωρίς ωστόσο να περιέχει επιχειρησιακές και ειδικές στρατηγικές κατευθύνσεις που να λαμβάνουν υπόψη τις οικολογικές απαιτήσεις του δικτύου Natura 2000 σε εθνικό επίπεδο», επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τονίζει ότι «το ΕΠΧΣΑΑ για τις ΑΠΕ, λόγω του εθνικού του χαρακτήρα, δεν λαμβάνει υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο (π.χ. περιοχές Natura 2000 και τους στόχους διατήρησής τους)».
Καταγγελίες
Στην επιστολή αναφέρεται ρητά ότι τα έργα σε Σκύρο, Χίο, Λέσβο και Λήμνο δεν αποτελούν αντικείμενο της παρούσας έκθεσης, επειδή οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν δώσει την τελική έγκριση υλοποίησης. Ωστόσο η Επιτροπή, έχοντας γίνει αποδέκτης πολλών καταγγελιών, έχει ήδη «ανοίξει φακέλους» για καθένα από αυτά τα έργα.
Μαλιστά για το έργο της Χίου, Λέσβου και Λήμνου αναφέρει καταλεξεί: «Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν λαμβάνει υπόψιν της τις υποχρεώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφο 1 της Οδηγίας 92/43 ΕΟΚ και επομένως δεν μπορεί να θεωρηθεί δέουσα εκτίμηση επιπτώσεων».
Συμμόρφωση
Η Επιτροπή καλεί τις ελληνικές αρχές να συμμορφωθούν με το άρθρο 6 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ (προστασία οικοτόπων, χλωρίδας και άγριας πανίδας) και να προβληματιστούν από τις επιστημονικές δημοσιεύσεις της WWF και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας κατά της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε ευαίσθητες περιοχές. Εδώ, να υπενθυμίσουμε ότι η Ορνιθολογική ήταν ένας από τους δεκάδες φορείς που είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για το σχέδιο της Iberdrola στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.Δεν υπάρχουν σχόλια: