Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Εργοδοτική τρομοκρατία κατα εγκύων

Πληθαίνουν τα περιστατικά εργοδοτικής τρομοκρατίας απέναντι σε εργαζόμενες σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Πρόσφατα το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) κατήγγειλε την εταιρεία Netscope Solutions για παράνομη και καταχρηστική απόλυση εργαζόμενης τεχνικού, η οποία εργάζονταν από το 2013, με το άθλιο καθεστώς του δελτίου παροχής υπηρεσιών. Με αυτόν τον τρόπο, η εργοδοσία συγκάλυπτε την εξαρτημένη σχέση εργασίας, ώστε να μπορεί να στερεί από τους εργαζόμενους επιδόματα, άδειες, παροχές μητρότητας, δώρα κ.α. που κανονικά δικαιούνται.
Με το άλλοθι του δελτίου, η εργαζόμενη αναγκάστηκε να πάρει άδεια μητρότητας χωρίς καταβολή μισθού καθ’ όλο το διάστημα της απουσίας της, ενώ όλο το διάστημα, πλήρωνε κανονικά ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με το νέο αντιασφαλιστικό νόμο. Ο εργοδότης της, ωστόσο δεν της κατέβαλε καμία εισφορά και ταυτόχρονα παρέμενε απλήρωτη για όλους αυτούς τους μήνες. Σε αυτό το πλαίσιο, και κατόπιν συνεχών και αμοιβαίων συνεννοήσεων με τον εργοδότη, η εργαζόμενη παρέτεινε το διάστημα της άδειας, άνευ αποδοχών. Όταν έφτασε η, κοινώς συμφωνημένη, ώρα της επιστροφής της, ο εργοδότης την ενημέρωσε πως δεν υπάρχει τέτοια «δυνατότητα», ισχυριζόμενος πως «δε σε απέλυσα, εσύ δεν επέστρεψες στην ώρα σου στη δουλειά»! Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας από το ΣΜΤ έξω από την έδρα της εταιρείας στη Ν. Φιλαδέλφεια.

Στην ίδια λογική κινήθηκε η εργοδοσία και στην εταιρεία τηλεφωνικού καταλόγου Vresnet, καθώς δεν επέτρεψε την είσοδο στο χώρο εργασίας σε εργαζόμενη από τη μέρα που επισκέφτηκε γιατρό και πήρε αναρρωτική άδεια, για πρόβλημα που είχε σχέση με την εγκυμοσύνη της. Ο εργοδότης δεν αναγνώρισε την αναρρωτική άδεια, επειδή, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, «δεν είναι νόμιμη». Προφανής στόχος του ήταν να εξωθηθεί η εργαζόμενη σε παραίτηση. Τελικά μετά από παρέμβαση του ΙΚΑ, η άδεια εγκυμοσύνης παραχωρήθηκε στην εργαζόμενη. Η Εργατική Λέσχη Καλλιθέας, η αγωνιστική πρωτοβουλία Radical IT, το κλαδικό σωματείο ΣΕΤΗΠ βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της εργαζόμενης καθώς και των άλλων εργαζομένων της συγκεκριμένης επιχείρησης, με πρώτη ημερομηνία στις 3/11 όπου θα γίνει τριμερής στην Επιθεώρηση Εργασίας.

ΠΗΓΗ: ΠΡΙΝ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: