Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

«Από πρώτο χέρι» για τη ζωή στα καπνά, για τη ζωή την ίδια

   

Του Παναγιώτη Φραντζή
από: Kommon

Από την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου στο θέατρο Θησείον η μικρή και η μεγάλη αφήγηση πάνω στις ιστορίες των ανθρώπων που εργάστηκαν στα καπνά στο Αγρίνιο μια ολόκληρη εποχή.
  


Θέλει μεγάλη δεξιότητα και γνώση να λες μια ιστορία με τρόπο που να μαγνητίζει και να καθηλώνει το κοινό από την αρχή ως το τέλος.

Χρειάζεται επινοητικότητα και σκηνοθετική ικανότητα να κάνεις τις τεχνικές της αφήγησης να λειτουργούν με τέτοια οικονομία που να μην χάνεται η ιστορία από κάτω.

Και απαιτεί σοβαρή καλλιτεχνική συγκρότηση να μη λες μόνο την ιστορία - συρραφή των ιστοριών που έχεις συγκεντρώσει, όταν πρόκειται για έργο βασισμένο σε μαρτυρίες, αλλά να έχεις πίσω από αυτές τη δική σου ερμηνεία.

Στην παράσταση αυτή, η Γεωργία Μαυραγάνη κατάφερε να τα πετύχει όλα αυτά και είναι από τις δουλειές που ο θεατής θα πει «είμαι τυχερός που την είδα».

Η είδηση είναι ότι η παραγωγή του Μικρού Θεάτρου Αγρινίου «Από πρώτο χέρι» μετά από μια πολύ επιτυχημένη πορεία σε Αγρίνιο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επιστρέφει στην Αθήνα, αυτή τη φορά στο θέατρο Θησείον - από την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου.

Τρεις ηθοποιοί φέρνουν στη σκηνή και συνομιλούν με τις πραγματικές μνήμες και αφηγήσεις των ανθρώπων που εργάστηκαν ως καπνεργάτες ή ως καλλιεργητές στα καπνά του Αγρινίου, δίνουν μια παράσταση - ύμνο στον καθημερινό μόχθο των ανθρώπων.

Είναι μια παράσταση που συνδυάζει τη μικρή και τη μεγάλη ιστορία, την κατάθεση των ανθρώπων και την ιστορική διαδρομή, το βίωμα και το πλαίσιο.

Ξεκινώντας από την αναπαράσταση της ζωής των καπνεργατών στην ύπαιθρο και στο εργοστάσιο οδηγεί τον θεατή στις χαρές και στις λύπες των ανθρώπων, στις ιστορίες τους, στους αγώνες τους, στη ματαίωση, στον πόνο – κι αμέσως ξαφνικά στο γλέντι, σε όλη τη ζωή όπως ήταν και όπως είναι.

Στο τέλος, ηθοποιοί και θεατές ενώνονται σε μια έξοδο από τη συνθήκη του θεάτρου, φτάνοντας σε μια συνάντηση που φέρει το συναισθηματικό φορτίο μιας σημαντικής ανακάλυψης για το παρελθόν και τη συλλογική μας πορεία.




ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ



_____________________________

ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη
Βοηθός σκηνοθέτη / σκηνικά / κοστούμια: Λίλη Κυριλή
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Καλλιτεχνικός συνεργάτης : Αντώνης Μίκροβας
Φωτογράφιση: Βαγγέλης Πατσιαλός
Βίντεο παράστασης: myagrinio

Παίζουν: Κατερίνα Καραδήμα, Μαντώ Κεραμυδά, Δανάη Σπηλιώτη

Παραγωγή: Μικρό Θέατρο Αγρινίου




ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πρεμιέρα: Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου στις 19:00
Παραστάσεις: Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2016 έως Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2016
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 19:00
Διάρκεια: 70 λεπτά
Εισιτήριο: 10€ γενική είσοδος
Διεύθυνση: θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ, Τουρναβίτου 7, Ψυρρή
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-3255444


Δεν υπάρχουν σχόλια: