Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Χαμηλά μεροκάματα και ελλιπή μέτρα ασφαλείας στην “Μονάδα Πτολεμαΐδα 5” – Καταγγέλλει το νεοσυσταθέν σωματείο των εργαζομένων στο εργοτάξιο


Απαράδεκτες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στην κατασκευή της 5ης Μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, καταγγέλλει το σωματείο που ίδρυσαν οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στην κατασκευή της νέας μονάδας, με την επωνυμία «Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων στην κατασκευή ΑΗΣ Πτολεμαΐδα V».

Ειδικότερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα εκπρόσωποι της προσωρινής διοίκησης του νεοσυσταθέντος σωματείου, τόνισαν ότι κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία εργοταξιακού σωματείου, λόγω των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο έργο, όπως «χαμηλά μεροκάματα, ανασφάλιστη εργασία, ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, εργοδοτική τρομοκρατία, απλήρωτες υπερωρίες, εξοντωτικά ωράρια, παράνομα Σαββατοκύριακα, κομμένα ένσημα», αλλά και για την υπεράσπιση  του δικαιώματός τους στη δουλειά.

Ειδική αναφορά έκαναν τα μέλη της προσωρινής διοίκησης του σωματείου στα ελλιπή μέτρα ασφαλείας των εργαζομένων και στην ανάγκη να υπάρχει ασθενοφόρο στο εργοτάξιο, λόγω των ατυχημάτων που έχουν σημειωθεί ήδη στην κατασκευή της νέας μονάδας.
Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του σωματείου, ο εργατοτεχνίτης Θόδωρος Αλεξόπουλος, χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να εγγραφούν εργαζόμενοι στο σωματείο, λόγω της εργοδοτικής τρομοκρατίας που επικρατεί, ενώ ειδική αναφορά έκανε στα μέτρα ασφαλείας, για τα οποία είπε ότι «είναι μηδαμηνά», αφού με τον κακό καιρό που επικρατούσε τελευταία στην περιοχή θα μπορούσε να σημειωθεί ατύχημα εάν δεν καθαρίζονταν οι σκαλωσιές. Ο εκπρόσωπος του σωματείου τόνισε χαρακτηριστικά ότι «τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, τα μεροκάματα το τελευταίο διάστημα έχουν πέσει στο ένα τρίτο» και ζήτησε να επανέλθουν τα μεροκάματα στο επίπεδο του 2009 και να υπογραφούν κλαδικές συμβάσεις, γιατί «δεν φτάνουν τα μεροκάματα, το μισό μεροκάματο πάει στην μετακίνηση, στις βενζίνες».
Ταυτόχρονα έγινε πρόσκληση προς τους υπόλοιπους εργατοτεχνίτες- οικοδόμους και υπαλλήλους του εργοταξίου, οι οποίοι ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε περίπου 300 άτομα, να ενταχθούν στο σωματείο υπογράφοντας την αίτηση εγγραφής τους, προκειμένου να διεκδικήσουν όλοι μαζί την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, γιατί όπως τονίζεται και σε σχετική ανακοίνωση του σωματείου «Τίποτα δεν χαρίζεται. Όλα κατακτιούνται με Αγώνες».
Σημειώνεται ότι εκτός από τις απαράδεκτες συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην κατασκευή της 5ης μονάδας και τους οδήγησαν στην ίδρυση σωματείου στο εργοτάξιο της νέας μονάδας, υπήρξε και σχετική παρότρυνση της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης το οποίο επεσήμανε την ανάγκη για δημιουργία εργοταξιακού σωματείου στο έργο.
ΠΗΓΗ:  - e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: