Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Κενή η Ρεβυθούσα- Έλλειψη Φυσικού Αερίου -Η Χαρά του Εφοπλιστή

"Κενή" για 5 μέρες η Ρεβυθούσα - Χρειάζεται να εξοικονομηθούν 60.000 MWh αερίου - Σε επιφυλακή για λήψη έκτακτων μέτρων

 Κρίσιμη είναι η κατάσταση όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας, όπως προέκυψε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης στα γραφεία της ΡΑΕ. Η κρισιμότητα έγκειται στο γεγονός ότι η ζήτηση για ρεύμα είναι ψηλή και προβλέπεται - βοηθούντος και του καιρού - να παραμείνει ψηλή, τη στιγμή που η τροφοδοσία με φυσικό αέριο είναι οριακή. Το επόμενο καράβι με LNG που θα έρθει από την Αλγερία στη Ρεβυθούσα δεν έχει μπεί ακόμα στο λιμάνι για φόρτωση (το λιμάνι στο Αλγέρι ήταν κλειστό επί μέρες και έχει δημιουργηθεί ουρά πλοίων) και συνεπώς είναι άγνωστο το πότε ακριβώς θα έρθει. Η πρόβλεψη είναι για 4 με 6 Φεβρουαρίου.


Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα αποθέματα της Ρεβυθούσας φτάνουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, πράγμα που σημαίνει ότι ο τερματικός σταθμός θα μείνει "κενός" για περίπου 5 ημέρες.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι η ΔΕΗ έχει θέσει όριο στη χρήση νερών και συνεπώς στη λειτουργία των Υδροηλεκτρικών Σταθμών.
Ο ΔΕΣΦΑ ζήτησε να εξοικονομηθούν 60.000 Μεγαβατώρες αερίου (περίπου 30.000 Μεγαβατώρες ηλεκτρισμού) στο διάστημα μέχρι 5 Ιανουαρίου.

Όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη, σε πρώτη φάση ΄θα "γυρίσουν" σε ντίζελ οι μονάδες του Λαυρίου και του ΗΡΩΝΑ που έχουν αυτή τη δυνατότητα, (από αυτό το μέτρο αναμένεται να εξοικονομηθούν οι μισές από τις αναγκαίες Μεγαβατώρες), ενώ θα κρατηθεί για αργότερα η αλλαγή καυσίμου στη μονάδα της Κομοτηνής, καθώς έχει θέμα διαθεσιμότητας λόγω του ότι έχουν τελειώσει τα αποθέματά του σε πετρέλαιο.

Οι υπόλοιπες απαιτούμενες Μεγαβατώρες προβλέπεται ότι θα εξοικονομηθούν από την αυξημένη λειτουργία των αιολικών (προβλέπεται καλό αιολικό δυναμικό), αλλά και από το θετικό ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών, το οποίο ενισχύεται πολύ από τη λειτουργία του καλωδίου με την Ιταλία, το οποίο θα λειτουργήσει αύριο, για παράδειγμα, φουλ εισαγωγικά.
Ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων θα αποφασιστεί αύριο από τον ΑΔΜΗΕ αν θα ενεργοποιήσει το μέτρο της διακοψιμότητας, μέτρο που προς το παρόν κρατιέται ως ένα επιπλέον "εργαλείο".

Σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρουν αρμόδιες πηγές, όλες οι δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή για την πιθανότητα να ληφθούν έκτακτα μέτρα.
Νωρίτερα το energypress έγραφε:
(upd: 15:36) Ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι αναβάλλονται μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου όλες οι προγραμματισμένες συντηρήσεις ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων.
Πιο αναλυτικά, με βάση τη διαμορφωθείσα κατάσταση στο ηλεκτρικό Σύστημα που περιλαμβάνει την κηρυχθείσα Κατάσταση Συναγερμού Επιπέδου 2 από τον ΔΕΣΦΑ και την καταγραφείσα πρόοδο εργασιών αποκατάστασης βλαβών των μονάδων ΑΗΣ Καρδιάς Νο4 και ΑΗΣ Λαυρίου Νο5, ο ΑΔΜΗΕ ενημέρωσε ότι αναβάλλονται όλες οι προγραμματισμένες συντηρήσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου.
Ειδικότερα, για τις μονάδες του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου ανέφερε ότι αναβάλλονται οι κρατήσεις των μονάδων Νο2 και Νο3 λόγω της μη ολοκλήρωσης των έργων περιβαλλοντικής αναβάθμισης εντός των αναμενόμενων προθεσμιών των μονάδων Νο1 και Νο4 αντίστοιχα. 
Οι συντηρήσεις των μονάδων Νο2 και Νο3 ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου θα προγραμματιστούν ξανά μετά την ολοκλήρωση των έργων στις μονάδες Νο1 και Νο4.
Το ανανεωμένο πρόγραμμα συντηρήσεων του ΑΔΜΗΕ μπορείτε να το δείτε εδώ.
Νωρίτερα, στο αρχικό του ρεπορτάζ, το energypress έγραφε:
Νέο «καμπανάκι» χτύπησε σήμερα για την επάρκεια ισχύος το επόμενο διάστημα, καθώς, με βάση τις πρόσφατες εκτιμήσεις προσφοράς και ζήτησης, τα αποθέματα LNG στη Ρεβυθούσα  επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης μέχρι 31 Ιανουαρίου, ενώ το επόμενο φορτίο της ΔΕΠΑ από την Αλγερία αναμένεται να έρθει μεταξύ 1 και 11 Φεβρουαρίου, χωρίς ακόμα να  έχει  προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία. Η διοίκηση της ΔΕΠΑ βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τους Αλγερινούς για να μπορέσει να επισπεύσει την έλευση κάποιων -μη προγραμματισμένων -φορτίων το Φεβρουάριο. Ας σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η ΔΕΠΑ δεν έχει φέρει φορτία LNG από την spot αγορά αλλά μόνον από την Sonatrac.
Η διαπιστωμένη εδώ και αρκετό καιρό στενότητα του συστήματος, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ημέρες ανησυχούν τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι καλούνται άμεσα να αξιολογήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν αν χρειάζεται να ληφθούν έκτακτα μέτρα για τη λειτουργία της αγοράς και ποια θα είναι αυτά.
Αυτό θα είναι και το περιεχόμενο της έκτακτης συνεδρίασης της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων που έχει συγκληθεί για σήμερα το απόγευμα στα γραφεία της ΡΑΕ.
Θυμίζουμε ότι, όπως έγραψε το energypress, ο ΔΕΣΦΑ ζήτησε χθες από τους χρήστες να προχωρήσουν σε εκτίμηση των καταναλώσεων και της προμήθειας αερίου από τις 25 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου, προκειμένου να εκτιμηθεί καλύτερα η κατάσταση της αγοράς και να διαπιστωθεί εάν συντρέχουν λόγοι για λήψη περαιτέρω μέτρων.
Μετά την ενημέρωση που έλαβε ο ΔΕΣΦΑ, κρίθηκε αναγκαίο να συγκληθεί εκ νέου σήμερα η συνεδρίαση της ΟΔΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: