Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

Τραμπουκισμοί από Χρυσαυγίτες σε δημοτικό σχολείο στο Πέραμα

 

Μέλη της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον υπόδικο βουλευτή Γιάννη Λαγό εισέβαλαν σε σχολείο στο Πέραμα για να διαμαρτυρηθούν στο ενδεχόμενο φοίτησης προσφυγόπουλων - Επιτέθηκαν σε καθηγητές και γονείς - Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας - Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Ομάδα Χρυσαυγιτών με επικεφαλής τον υπόδικο βουλευτή Γιάννη Λαγό εισέβαλε σε δημοτικό σχολείο του Περάματος τραμπουκίζοντας δασκάλους και γονείς. Η ομάδα Χρυσαυγιτών έφτασε στο σχολείο το μεσημέρι προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για το ενδεχόμενο να φοιτήσουν προσφυγόπουλα στο 1ο δημοτικό σχολείο Νέου Ικονίου στο Πέραμα.
Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων συνεδρίαζε όταν οι Χρυσαυγίτες εισέβαλαν στον χώρο, προπηλακίζοντας και απειλώντας την διευθύντρια και το εκπαιδευτικό προσωπικό του δημοτικού σχολείου. Σύμφωνα με καταγγελίες στην Εφημερίδα των Συντακτών μάλιστα, γρονθοκοπήθηκαν δάσκαλοι και γονείς στον χώρο του σχολείου, ενώ έξω από αυτό βρίσκονταν αστυνομικοί που παρέμειναν αμέτοχοι.
Στο σημείο κατέφθασε μετά από λίγη ώρα και ο Δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης, ο οποίος διαπληκτίστηκε έντονα με τον Γιάννη Λαγό. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής έφτασαν στο σχολείο για να υποστηρίξουν ομάδα γονέων που ήταν ενάντια στο ενδεχόμενο να φοιτήσουν προσφυγόπουλα στο σχολείο.

Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας το γεγονός:

«To υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τους προπηλακισμούς και τις απειλές που υπέστησαν η διευθύντρια και εκπαιδευτικοί στο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος, και μάλιστα παρουσία των μαθητών, από ομάδα Χρυσαυγιτών, με επικεφαλής τον βουλευτή Γιάννη Λαγό. Το σχολείο, που έχει επιλεγεί για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, δέχθηκε την εισβολή, ενώ ξεκινούσε η συνεδρίαση του Συλλόγου Γονέων. H ομάδα των Χρυσαυγιτών εισέβαλε στο σχολείο, χωρίς την απαιτούμενη άδεια, επιχειρώντας να μεταβάλει τον εκπαιδευτικό χώρο σε αρένα πολιτικής αντιπαράθεσης και σύγκρουσης».
Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής δήλωσε: «Η σημερινή εμφάνιση των Χρυσαυγιτών, με επικεφαλής τον υπόδικο Γιάννη Λαγό, δεν θα ματαιώσει τη λειτουργία του σχολείου για τα προσφυγόπουλα. Η υποχρέωση της Πολιτείας –που απορρέει τόσο από τον αξιακό, ηθικό κώδικα όσο και τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας– να παρέχει εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά των προσφύγων, θα τηρηθεί αταλάντευτα.
Παράλληλα το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει την υποχρέωση να θωρακίσει τις εκπαιδευτικές διαδικασίες από παρεμβάσεις εξωσχολικών, όποιοι κι αν είναι αυτοί, όποιους σκοπούς κι αν επιδιώκουν. Για το λόγο αυτό δεν έχει δοθεί σε κανέναν εξωσχολικό άδεια εισόδου στα σχολεία. Τα φαινόμενα βίας και ρατσιστικών εκδηλώσεων δεν έχουν θέση στο σχολείο».
Καταδικάζουν τα επεισόδια και από τον ΣΥΡΙΖΑ
Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:
«Οι προπηλακισμοί και η επίθεση εναντίον εκπαιδευτικών, και μάλιστα παρουσία των μαθητών τους, στο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος, από μέλη της ΧΑ υπό τις διαταγές και την καθοδήγηση του υπόδικου βουλευτή Λαγού, δείχνουν ότι η ΧΑ προσπαθεί να ξανασηκώσει κεφάλι. Τέτοια φαινόμενα οφείλουν να καταδικαστούν από κάθε δημοκρατικό πολίτη».
«Να είναι σίγουροι οι υπόδικοι εγκληματίες νεοναζιστές, ότι ούτε η Πολιτεία, ούτε το συγκροτημένο δημοκρατικό, αντιφασιστικό κίνημα δεν θα τους αφήσει να στάξουν το δηλητήριό τους σε νεανικές ψυχές. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφυγόπουλων, στο οποίο έχει ενταχθεί και το συγκεκριμένο σχολείο, οφείλει να συνεχιστεί απρόσκοπτα, όπως επιτάσσουν οι αξίες και οι αρχές του ανθρωπισμού μιας ευνομούμενης και δημοκρατικής χώρας».
ΝΔ: Η Χρυσή Αυγή έδειξε και πάλι το αποκρουστικό της πρόσωπο
«Η Χρυσή Αυγή έδειξε και πάλι το αποκρουστικό της πρόσωπο», ανέφερε σε ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία, καταδικάζοντας «απολύτως την εισβολή στο Δημοτικό Σχολείο Ικονίου Περάματος και τα επεισόδια που προκάλεσαν υποστηρικτές της, με επικεφαλής μάλιστα βουλευτή του Κόμματος».
«Οι ρατσιστικές επιθέσεις δεν έχουν θέση σε καμία ευνομούμενη κοινωνία. Και τα «μαθήματα βίας» δεν χωρούν μέσα στις σχολικές αίθουσες, αλλά και πουθενά στο δημόσιο βίο», πρόσθεσε η Πειραιώς.
«Να αντιδράσει η πολιτεία»
«Οι τραμπουκισμοί της Χρυσής Αυγής σε σχολείο στο Πέραμα είναι απολύτως καταδικαστέοι», δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας. «Η Πολιτεία οφείλει να αντιδράσει», πρόσθεσε, σε ανάρτησή του στο Twitter.
ΠΑΣΟΚ: Επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος
«Οι υπόδικοι νεοναζί επιστρέφουν για μια ακόμη φορά στον τόπο του εγκλήματος, στις ίδιες γειτονιές που δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.
«Σήμερα, ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά την δολοφονία του Σαχτζάτ Λουκμάν συνεχίζουν αμετανόητοι να χύνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο στις γειτονιές του Πειραιά. Καταδικάζουμε την ρατσιστική επίθεση της Χρυσής Αυγής σε δημοτικό σχολείο του Περάματος. Το αποκρουστικό πρόσωπο της εγκληματικής συμμορίας επανεμφανίζεται», συμπλήρωσε η Χαριλάου Τρικούπη.
Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, «στόχος αυτή τη φορά ήταν το αυτονόητο δικαίωμα μικρών παιδιών στην εκπαίδευση». «Η τρομοκρατία τους δεν θα περάσει. Οι δημοκρατικοί πολίτες θα σταθούν δίπλα στα παιδιά των προσφύγων. Ελπίζουμε οι κρατικές αρχές να πράξουν το καθήκον τους», κατέληξε το ΠΑΣΟΚ.
Αμεση αντίδραση και από Δημοκρατική Συμπαράταξη
Για «νεοναζί» που «επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος» κάνει λόγο η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει:
«Οι υπόδικοι νεοναζί επιστρέφουν για μια ακόμη φορά στον τόπο του εγκλήματος, στις ίδιες γειτονιές που δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα. Σήμερα, ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά την δολοφονία του Σαχτζάτ Λουκμάν συνεχίζουν αμετανόητοι να χύνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο στις γειτονιές του Πειραιά. Καταδικάζουμε την ρατσιστική επίθεση της Χρυσής Αυγής σε δημοτικό σχολείο του Περάματος. Το αποκρουστικό πρόσωπο της εγκληματικής συμμορίας επανεμφανίζεται.
Στόχος αυτή την φορά το αυτονόητο δικαίωμα μικρών παιδιών στην εκπαίδευση. Η τρομοκρατία τους δεν θα περάσει. Οι δημοκρατικοί πολίτες θα σταθούν δίπλα στα παιδιά των προσφύγων.
Ελπίζουμε οι κρατικές αρχές να πράξουν το καθήκον τους».
Γιώργος Μαυρωτάς (Ποτάμι): «Εξω από την πύλη των σχολείων η Χρυσή Αυγή»
«Τα μαθήματα βίας έξω από την ύλη των σχολείων και η Χρυσή Αυγή έξω από την πύλη τους», δήλωσε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, σε σχόλιό του αναφορικά με τις καταγγελίες για προπηλακισμούς και απειλές κατά εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Νέου Ικονίου Περάματος, από μέλη της Χρυσής Αυγής.
«Η εισβολή στο Δημοτικό Σχολείο Ικονίου Περάματος και τα επεισόδια που προκάλεσαν υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής μάλιστα βουλευτή του κόμματος, έρχεται να μας θυμίσει τι εκφράζει αυτός ο χώρος. Αρκετά έχει ταλαιπωρηθεί η κοινωνία μας από τη ρητορική μίσους και τους τραμπουκισμούς», δήλωσε ο κ. Μαυρωτάς.
ΚΚΕ: Να απομονώσουν τη Χρυσή Αυγή
«Η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, ως γνήσιο τσιράκι του συστήματος της εκμετάλλευσης, συνεχίζει να επιτίθεται σε όσους αντιστέκονται στο ρατσιστικό της παραλήρημα» ανέφερε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ.
«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη νέα επίθεση με τραμπουκισμούς της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής το γνωστό υπόδικο για εγκλήματα Γ. Λαγό, με την παρουσία και την ανοχή της αστυνομίας, ενάντια σε εκπαιδευτικούς και γονείς, σήμερα σε σχολείο στο Πέραμα, το οποίο προορίζεται να φοιτήσουν παιδιά θύματα του πολέμου. Ο ελληνικός λαός, οι γονείς, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, να καταδικάσουν και να απομονώσουν τη Χρυσή Αυγή, να αντιτάξουν τη δική τους αλληλεγγύη απέναντι στα προσφυγόπουλα που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους, εξαιτίας των πολέμων και της βαρβαρότητας. Να δυναμώσουν την κοινή πάλη τους ενάντια στους πολέμους που σπέρνουν το θάνατο και την προσφυγιά» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος», συμπλήρωσε ο Περισσός.

ΠΗΓΗ: Protagon.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: