Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Λίγες και πολύτιμες οι MWh των NOME, σκληρή μάχη αναμένεται αύριο στις δημοπρασίες

Χρήστος Στεφάνου
Διαφορετικό σκηνικό σε σχέση με την πρώτη δημοπρασία κατά την οποία οι παίκτες κινήθηκαν συντηρητικά και οι τιμές παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, αναμένει για αύριο η αγορά κατά τη δεύτερη δημοπρασία ΝΟΜΕ.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη διαδικασία του Οκτωβρίου απορροφήθηκαν συνολικά 460MW/h από συνολικά 11 εταιρείες που συμμετείχαν σε ένα φάσμα τιμών που ξεκίνησε από την τιμή εκκίνησης (37,37 ευρώ/MWh και έφτασε μέχρι τα 37,5 ευρώ/MWh). Στην τότε διαδικασία μόλις μία προσφορά ισχύος 10MW δεν έγινε αποδεκτή ενώ τα πακέτα που διατέθηκαν ξεκίνησαν από τo 1MW/h και έφτασα έως τα 108MW/h.


Πηγές της αγοράς σημειώνουν ότι υπάρχουν καθοριστικοί παράγοντες που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα κατά την αυριανή δημοπρασία θα διαμορφωθεί ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό:
Πρώτον, η μικρή ποσότητα που διατίθεται: τα 145 MW/h εκτιμάται ότι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες τις αγοράς. «Υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερες ποσότητες, φαίνεται ότι θα «στριμωχθούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος εταιρείας προμήθειας σχολιάζοντας την ποσότητα που διατίθεται στην αυριανή διαδικασία.
Δεύτερον, η άνοδος της ΟΤΣ: η αύξηση της Οριακής Τιμής αλλά και η ανοδική τάση που ακολουθούν συνολικά οι τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς, πιθανότατα να δημιουργήσουν πίεση στις τιμές, αφού οι αγοραστές έχουν περιθώριο να ανεβάσουν τις προσφορές τους.
Τρίτον, η ασφάλεια που δίνουν τα ΝΟΜΕ: σε ένα περιβάλλον μεγάλης ρευστότητας, σχεδόν όλες οι εταιρείες αντιμετωπίζουν την ενέργεια από τις δημοπρασίες ως δικλείδα που δίνει πρόσθετη ασφάλεια.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγούν στελέχη του κλάδου, οι ποσότητες που διατίθενται στις δημοπρασίες δεν επαρκούν για περαιτέρω ανάπτυξη και αύξηση του πελατολογίου. Επομένως η δεύτερη δημοπρασία ΝΟΜΕ έχει χαρακτήρα περισσότερο ως μιας πρόσθετης διασφάλισης για τους προμηθευτές που δραστηριοποιούνται στην αγορά παρά ως εργαλείου που οδηγήσει σε θεαματικές αλλαγές στα μερίδια αγοράς των ανεξάρτητων προμηθευτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: