Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

700.000 ευρώ ετησίως εξοικονομεί το νοσοκομείο Παπαγεωργίου χάρη στη μονάδα ΣΗΘΥΑ

Με μία Μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής – Θερμικής Ενέργειας Υψηλής Απόδοσης  που εγκακαστάθηκε πέρυσι στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και χρηματοδοτήθηκε από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, το νοσοκο
“Εκμεταλλευόμενοι τα προγράμματα του προηγούμενου ΕΣΠΑ, στο Παπαγεωργίου καταφέραμε και εντάξαμε ένα έργο που αφορούσε στην προμήθεια και εγκατάσταση μίας μηχανής η οποία παράγει ταυτόχρονα ηλεκτρισμό και θερμότητα καίγοντας φυσικό αέριο” όπως είπε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ – ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9 fm” ο διευθυντής Τεχνικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Γρηγόρης Σοφιαλίδης. “Το καλοκαίρι την θερμότητα τη μεταρέπουμε σε ψύξη. Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου παράγει ενέργεια και εξοικονομεί 60.000 ευρώ το μήνα".

Η λειτουργία της Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής – Θερμικής Ενέργειας Υψηλής Απόδοσης ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2016 και ήδη το νοσοκομείο έχει καταφέρει να μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 37%.
Το μεγάλο πλεονέκτημα με αυτή τη μονάδα είναι ότι, ως μεγάλος καταναλωτης ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, όπως όλα τα νοσοκομεία, παράγεις ενέργεια αντί να τη μεταφέρεις από την Πτολεμαΐδα, όπως σχολίασε ο κ. Σοφιαλίδης.
“Η πλήρης εκμετάλλευση του καυσίμου να μας δίνει μηνιαίο όφελος το οποίο μετράει πάνω από 60.000 ευρώ. Αν αυτή την ενέργεια που παράγουμε με τη μηχανή την αγοράζαμε από τη ΔΕΗ ή άλλο πάροχο και καίγαμε και φυσικό αέριο για τη θέρμανσή μας θα πληρώναμε 60.000 ευρώ παραπάνω το μήνα. Η εξοικονόμιση είναι περίπου 720.000 ευρώ το χρόνο. “Μία επένδυση 2,2 εκατομυρίων με χρηματοδότηση της ΕΕ που κάνεις απόσβεση σε τρία χρόνια, είναι άκρως συμφέρουσα” σημείωσε ο διευθυντής Τεχνικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Παπαγεωργίου.
Μία πολύ σημαντική παράμετρος είναι τα οφέλη για το περιβάλλον. “Καίμε απολύτως καθαρό καύσιμο, ύστερα όλα τα μεγάλα κτίρια που έχουν τέτοιες ανάγκες κλίμακος σε ηλεκτρισμό και θερμότητα μπορούν να ακολουθήσουν αυτή την πρακτική”.
Όπως επισήμανε ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας “το όνειρό μας είναι το “νοσοκομείο μηδενικής κατανάλωσης”, να μπορούσαμε να βάλουμε και φωτοβολταϊκά, αυτά όμως στοιχίζουν και βέβαια δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή τα κεφάλαια αλλά ευλπιστούμε στα μελλοντικά ΕΣΠΑ να μπουν και τέτοια προγράμματα μηχανών παραγωγής ενέργειας με μηδενική κατανάλωση.

πηγή: Εnergypress 

Δεν υπάρχουν σχόλια: