Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Νέα επίθεση στη φτωχομεσαία αγροτιά


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΝΑΝΟΣ
Η Αντικαπιταλιστική, αντι-ΕΕ συσπείρωση «η Σπορά» καλεί σε συγκρότηση επιτροπών αγώνα, σε πραγματικά «μπλόκα αγώνα»
Με την έναρξη του νέου έτους μπαίνουν σε εφαρμογή τα μέτρα του 3ου μνημονίου. Έτσι, εκτός από τις χαμηλές τιμές και το μεγάλο κόστος παραγωγής για τους φτωχομεσαίους παραγωγούς, έχουμε  τη μείωση των δικαιωμάτων και των επιδοτήσεων και το κόψιμο τους σε όσους δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, νέα αύξηση της φοροληστείας, τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, φόρος σε κρασί-τσίπουρο, αυξήσεις στο ρεύμα, «περιβαλλοντικό τέλος» για το νερό, συνέχιση χτυπήματος των συνεταιρισμών με τις «ομάδες παραγωγών» και τη πλήρη μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρείες (ΑΕ).

Την ίδια ώρα, ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Β. Αποστόλου μιλάει για το αφορολόγητο των 8.600 ευρώ (για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες) και με λογιστικά τρικ προσπαθεί να μεταφέρει εισφορές του 2016 στα τέλη του 2017, ώστε να συμπέσουν όλα μαζί και να ελαχιστοποιήσει αντιδράσεις.
Τα μέτρα αυτά, εκτός από το ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων παραγωγών, θα προκαλέσουν νέες απολύσεις και απλήρωτη εργασία στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, θα συμπιέσουν βάναυσα όλους τους επαγγελματίες του κλάδου σε όφελος των μεγαλοαγροτών, των μεγαλοϊδιοκτητών γης, των μεγάλων αγροτοδιατροφικών ελληνικών επιχειρήσεων και των πολυεθνικών ομίλων.
Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στον αγροτικό τομέα με τη συγκέντρωση πλούτου και παραγωγής σε όσο γίνεται λιγότερα χέρια, εκτός από πολιτική της ΕΕ, αποτελούσαν την πολιτική γραμμή όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων-συγκυβερνήσεων και όλου του φιλο-ΕΕ μπλοκ στη χώρα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάνει ουσιαστικά τη βρώμικη δουλειά, περνώντας τα συγκεκριμένα μέτρα.
Η πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζεται σε μια περίοδο έντασης και βαθιάς δομικής κρίσης του καπιταλισμού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του ως αντίδοτο σε αυτήν, επιλέγουν την πολιτική διαρκούς λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων και την ενίσχυση της συμβολαιακής γεωργίας. Οι δυνάμεις του κεφαλαίου σε τοπικό, περιφερειακό, πανελλαδικό και παγκόσμιο επίπεδο αναδιατάσσουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν νέους δρόμους και όρους κερδοφορίας. Αυτό κάνουν και σε τοπικό επίπεδο στην επαρχία σε όλους τους κλάδους, συνεργαζόμενοι με τις τράπεζες (αναβαθμισμένος ο ρόλος της Πειραιώς), τους ντόπιους καπιταλιστές, τη λεγόμενη τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τη γραφειοκρατία του αγροτοσυνεταιριστικού κινήματος. Όλοι αυτοί συμμετέχουν στο ξαναμοίρασμα της πίτας σε βάρος των λαϊκών αναγκών.
Η Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της Αντικαπιταλιστικής, αντι-ΕΕ συσπείρωσης αγροτοκτηνοτρόφων-αλιέων και εργαζομένων στον αγροτικό τομέα «η Σπορά», απέναντι σε όλους αυτούς, προβάλλει στόχους πάλης με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού, ενάντια στη διπλή εκμετάλλευση αγρότη και καταναλωτή:
1) Ανατροπή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, προστασία του εισοδήματος των φτωχομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων με κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα τους, ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής, έργα υποδομής, δωρεάν επιστημονική επιμόρφωση.  2) Όχι στο «Μητρώο Αγροτών» και στους Συνεταιρισμούς ΑΕ. Δημιουργία δημοκρατικών πρωτοβάθμιων παραγωγικών συνεταιρισμών της φτωχομεσαίας αγροτιάς με ουσιαστική κρατική ενίσχυση. Ενιαίο δημόσιο φορέα τροφίμων και κεντρικό σχεδιασμό της αγροτικής παραγωγής.
3) Φορολόγηση –με βάση το καθαρό εισόδημα και τα κέρδη– των μεγαλοαγροτών και των αγροτικών επιχειρήσεων που παίρνουν το 80% των επιδοτήσεων της ΕΕ. Εθνικοποίηση-κρατικοποίηση, χωρίς αποζημίωση, των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας του αγροτοδιατροφικού τομέα.
4) Άμεση απαλλοτρίωση χωρίς αποζημίωση όλης της μεγάλης αγροτικής και εκκλησιαστικής ιδιοκτησίας, παραχώρησή της για συνεταιριστική παραγωγή.
5) Ουσιαστικές αυξήσεις στις αγροτικές συντάξεις και μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια και στα 58 για τις αγρότισσες.
6) Άμεση κατάργηση της φοροληστείας, του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
7) Πλήρη-δημόσια ασφάλιση της παραγωγής τους, άμεση αποζημίωση πληγέντων από καταστροφές.
8) Ισοτιμία δικαιωμάτων των εργαζομένων της υπαίθρου, ανεξαρτήτως χρώματος, έθνους και θρησκείας.
9) Όχι στα μεταλλαγμένα προϊόντα, σπόρους, οργανισμούς και στα «μαϊμού οικολογικά» αγροτικά προϊόντα.
Η Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της «Σποράς» καλεί σε πραγματικά «μπλόκα αγώνα» στους δρόμους αλλά και μέσα στις πόλεις, σε μέτωπο πάλης φτωχομεσαίων αγροτών-εργαζομένων-ανέργων-νεολαίας, για την ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ, των μνημονίων και της κυβέρνησης που τα εφαρμόζει. Καλεί σε συγκρότηση επιτροπών αγώνα και σε ισότιμη κοινή δράση συνελεύσεις συλλογικοτήτων, πρωτοβουλίες ανέργων και πρωτοβουλίες πρωτοβάθμιων εργατικών συνδικάτων. Καλεί σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις στις 23 Γενάρη. Σε αυτή την κατεύθυνση, μετά τη σύσκεψη στη Λαμία, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε και στον Πύργο Ηλείας. Σε αυτήν συμμετείχαν δεκάδες μέλη και φίλοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από την Πύλο, την Καλαμάτα, τα Φιλιατρά, την Αμαλιάδα, τον Πύργο, το Αίγιο και την Πάτρα. Μέχρι τις 22 Γενάρη αντίστοιχη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί και στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: