Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Ενορχηστρωμένη επίθεση του κράτους σε μέλη του κινήματος κατά των πλειστηριασμών στη Θεσσαλονίκη



Στο στόχαστρο διώξεων με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά βρίσκονται οι αγωνιστές του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, που δίνουν τη μάχη ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας. 
Η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ξεκάθαρη και φυσικά δεν μπορεί να κρυφτεί ούτε πίσω από τον φερετζέ της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης ούτε από τη δικαιολογία ανεξέλεγκτων μηχανισμών στον κρατικό μηχανισμό και τους θεσμούς του. 
Επί Σαμαρά-Βενιζέλου είχαμε διώξεις και καταστολή «κατά παραγγελία» του Φούχτελ, της εργοδοσίας της Χαλυβουργικής και της Ελντοράντο. 
Επί Τσίπρα-Καμμένου είναι τα συμφέροντα των τραπεζών και των μεγαλοσυμβολαιογράφων που οδηγούν στη δίωξη και τη δικαστική δίωξη σε βάρος των αγωνιστών. 
Μνημόνιο χωρίς επίθεση στις δημοκρατικές ελευθερίες δε γίνεται. Δε φτάνει μόνο η προπαγάνδα ότι οι πλειστηριασμοί δεν αφορούν δήθεν τη λαϊκή κατοικία. Στόχος είναι να επικρατήσει ο φόβος, η αίσθηση του αδιεξόδου.Γι’ αυτό το σκοπό, οι κρατικοί μηχανισμοί έδειξαν μοναδική ετοιμότητα δράσης και δεν έχασαν στιγμή. 
Από την επομένη κιόλας της ακύρωσης από τη λαϊκή κινητοποίηση των πλειστηριασμών στις 19/10/2016 άρχισε αυτεπάγγελτα η αστυνομία να συλλέγει «στοιχεία» σε βάρος του μέλους του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Ηλία Σμήλιου, δασκάλου, δημοτικού συμβούλου Αμπελοκήπων-Μενεμένης και μέλους του Π.Σ.Ο. της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ο Η. Σμήλιος στοχοποιείται ως …υποκινητής που σύμφωνα με τις μαρτυρίες τριών αστυνομικών και της προέδρου των συμβολαιογράφων Μπιλίση-Χρουσαλά, φέρεται να έχει παραβιάσει το μισό ποινικό κώδικα: διατάραξη οικιακής ειρήνης, παράνομη βία, παρακώλυση συναγωνισμού, απρόκλητη σωματική βλάβη, διατάραξη κοινής ειρήνης, ως υποκινητής και τελών βιαιοπραγίες. Παράλληλα η αστυνομία διερευνά αν υπάρχουν και άλλοι που συμμετείχαν σε όλα αυτά τα τρομερά…
Η υπόθεση βρίσκεται στη φάση της προανακριτικής εξέτασης με στόχο να οδηγηθεί ο Η. Σμήλιος και πιθανά άλλοι στα δικαστήριο.
Στο μεταξύ είναι σε εξέλιξη αντίστοιχη διαδικασία με βάση ανώνυμη καταγγελία, πάλι για τους πλειστηριασμούς που ακυρώθηκαν στις 19/10/2016. Εκεί εμφανίζεται πάλι ο Η. Σμήλιος να πρωταγωνιστεί σε σημεία και τέρατα, από κοινού αυτή τη φορά με το δικηγόρο Ζήση Κλεισιάρη, πρώην μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου, που συμμετέχει επίσης στο Συντονισμό Συλλογικοτήτων. Η καταγγελία δεν αναπαράγει μόνο το ασφαλίτικο παραμύθι που στη λαϊκή κινητοποίηση βλέπει αποκλειτικά υποκινούμενους ταραξίες. Ο ανώνυμος ρουφιάνος δηλώνει «άνεργος» που περιμένει δεδουλευμένα με μόνη ελπίδα τον πλειστηριασμό της περιουσίας του εργοδότη, αναπαράγωντας έτσι την προπαγάνδα των νον πέιπερ του ΣΥΡΙΖΑ ότι η αντίσταση στους πλειστηριασμούς είναι υπέρ των μεγαλοοφειλετών και κατά των φτωχών. Η σκευωρία γίνεται με τόσο θράσος ώστε δηλώνει ανώνυμος γιατί φοβάται για τη ζωή του. Στην πραγματική ζωή όμως είναι οι φτωχοί που αγωνιούν για την κατάσχεση του σπιτιού τους, όπως στην περίπτωση άπορου ανάπηρου με την πολυμελή οικογένεια που ζήτησε συμπαράσταση για να μην του πάρουν το σπίτι στις 28/9, προκαλώντας και το υποκριτικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης.
Όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότεροι άνθρωποι επικοινωνούν με τον Συντονισμό για να ζητήσουν βοήθεια και αλληλεγγύη, απέναντι στις τράπεζες και το κράτος. Τελευταία περίπτωση μία 67χρονη που ζει με τα άνεργα παιδιά της, εκ των οποίων το ένα ΑΜΕΑ, στις Συκιές Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το Συντονισμό Συλλογικοτήτων το κράτος «εκδίδει κάθε λίγο και λιγάκι εντολή κατάσχεσης της σύνταξης της 67χρονης γυναίκας και δεσμεύει τον χαρακτηρισμένο ως ακατάσχετο τραπεζικό της λογαριασμό…».
Δύο χρόνια «πρώτη φορά Αριστερά» και από το «κανένα σπίτι στο χέρι τραπεζίτη» περάσαμε στις διώξεις για το χατίρι των τραπεζιτών. Διωκόμενος μαζί με άλλους για την «παρέλαση του λαού» το 2011 ο Η. Σμήλιος επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, διωκόμενος και σήμερα…

Τα συμπεράσματα που βγάζει κανείς πρέπει να γίνουν οδηγός για δράση. Τώρα είναι η ώρα της αλληλεγγύης, για κάθε λαϊκό άνθρωπο, για κάθε πολιτική οργάνωση και κόμμα, για κάθε σωματείο, σύλλογο, εργατική λέσχη, κάθε συλλογικότητα του αγώνα, με απαίτηση το τέλος των πολιτικών διώξεων. Μια αλληλεγγύη μαχόμενη, γιατί ο αγώνας ενάντια στους πλειστηριασμούς συνεχίζεται με αποφασιστικότητα. Έτσι, η συγκέντρωση ενάντια στις διώξεις που θα πραγματοποιήσει αύριο Δευτέρα 16 Γενάρη, στη 1μ.μ., ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων, στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, αποκτάει ξεχωριστή σημασία. Ανακοινώσεις ήδη έχουν εκδώσει μια σειρά από πρωτοβάθμια σωματεία και φορείς, η ΑΔΕΔΥ, ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής, οι Παρεμβάσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΛΑΕ. του Χρήστου Αβραμίδη
prin
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: