Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Δεν είναι κοινοβουλευτικές δράσεις, αλλά ναζιστικές φιέστες

 

Η ΕΡΤ για τη μετάδοση της Χρυσής Αυγής από τη Βουλή και η απάντηση της «Εφ.Συν.»
Απάντηση στο δημοσίευμά μας με τίτλο «Η ΕΡΤ να απομονώσει τη ναζιστική Χ.Α.», που φιλοξενούσε τη σχετική επιστολή από τέσσερις υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Βασιλική Γεωργιάδου, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Κωστής Παπαϊωάννου, Δημήτρης Χριστόπουλος), εξέδωσε χωρίς να κατονομάζει την «Εφ.Συν.» η διοίκηση της ΕΡΤ.

Η ανακοίνωση της ΕΡΤ:

«Σε απάντηση των όσων αναπαράγονται από εφημερίδες και ιστολόγια σχετικά με την προβολή των κοινοβουλευτικών δράσεων του κόμματος της Χρυσής Αυγής, η διοίκηση της ΕΡΤ επισημαίνει τα εξής:
1. Η ΕΡΤ Α.Ε. υποχρεούται εκ της κείμενης νομοθεσίας περί πολυφωνίας να καλύπτει τη δραστηριότητα όλων ανεξαιρέτως των κοινοβουλευτικών κομμάτων, χωρίς να έχει την οιανδήποτε δυνατότητα παρέμβασης επ’ αυτών.
2. Ειδικότερα, για την προβολή των δράσεων της Χρυσής Αυγής, το ΕΣΡ με τις υπ’ αριθμ. 290 και 299/17.09.15 αποφάσεις του επέβαλε στην ΕΡΤ τη διοικητική κύρωση της συστάσεως, επειδή έκρινε ότι δεν προέβαλε τις θέσεις της Χρυσής Αυγής, όπως επιβάλλει η αρχή της αναλογικής ισότητας. Οι εν λόγω αποφάσεις είναι ανηρτημένες στη Διαύγεια προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου.
3. Δεδομένης της αντίφασης που δημιουργείται μεταξύ του ως άνω περιγραφομένου πλαισίου και της πρόβλεψης στον ιδρυτικό νόμο της ΕΡΤ περί μη προβολής από αυτήν ρητορικής ρατσιστικού ή φυλετικού μίσους (άρθρο 3 του Ν. 4173/2013, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τον Ν. 4324/2015), η διοίκηση της εταιρείας απηύθυνε εκ νέου ερώτημα προς το ΕΣΡ, προκειμένου αυτό να γνωμοδοτήσει επί της δέουσας διαχείρισης του εν λόγω θέματος».

Η απάντηση της «Εφ.Συν.»

1. Δυστυχώς ήδη από την αρχή της ανακοίνωσης, η διοίκηση της ΕΡΤ παραβλέπει το γεγονός ότι στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής δεν πρόκειται για «κοινοβουλευτικές δράσεις» αλλά, όπως είδαμε κατά την τελευταία αναμετάδοση, για ναζιστικές φιέστες που παρουσιάζονται ως «κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις» με προφανή στόχο να αναμεταδοθούν από τη Δημόσια Τηλεόραση. Η Χρυσή Αυγή δεν είναι ένα «νόμιμο κοινοβουλευτικό κόμμα», όπως όλα τα άλλα. Δεν είναι απλώς κάποια στελέχη της που κατηγορούνται ως δράστες εγκληματικών επιθέσεων, αλλά είναι η ίδια η Χρυσή Αυγή που κατηγορείται γι' αυτές. Οπως αποτυπώνεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, η ηγεσία του υποτιθέμενου «κόμματος» και της εγκληματικής οργάνωσης ταυτίζονται. Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Διονύσης Τσακνής, διαφωνεί με την προβολή της Χρυσής Αυγής, αποτελώντας όμως μέχρι σήμερα μειοψηφία στο Δ.Σ. της Δημόσιας Τηλεόρασης.
2. Το ΕΣΡ πράγματι βαρύνεται με αποφάσεις που λειτουργούν προς όφελος της υπόδικης ναζιστικής οργάνωσης. Ελπίζουμε ότι η νέα σύνθεσή του θα αναθεωρήσει τη μέχρι τώρα στάση του συμβουλίου.
3. Είναι θετικό το γεγονός ότι η διοίκηση της ΕΡΤ αναγνωρίζει την αντίφαση που προκύπτει από την προβολή της ναζιστικής οργάνωσης. Ωστόσο οφείλει να δει και το παράδειγμα του σχετικού νόμου που ψήφισε η Βουλή και ο οποίος ανέστειλε την κρατική χρηματοδότηση προς τη Χρυσή Αυγή, ακριβώς επειδή «ανακύπτει ανάγκη αποτροπής του ενδεχομένου άμεσης ή έμμεσης κατάχρησης της κρατικής χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσης» για τη στήριξη εγκληματικών δραστηριοτήτων. Αλλά και η προβολή από την ΕΡΤ δεν είναι παρά έμμεση «χρηματοδότηση» της οργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: