Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Ισπανία: Το κερί «σκότωσε» τη Ρόζα

 ΠΗΓΗ: ThePressProject
΄Ολο και περισσότεροι δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού και φυσικού αερίου στην Ισπανία από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση. Στην περίπτωση μιας Καταλανής 81 ετών, της Ρόζας, της οποίας είχε κοπεί το ηλεκτρικό, επειδή δεν μπορούσε να τους πληρώσει και άναβε κεριά για να ζεστάνει το υγρό και κρύο σπίτι της, αποδείχθηκαν θανατηφόρα. Όταν το στρώμα της έπιασε φωτιά, μέσα στον πανικό της έπεσε κάτω και έχασε τις αισθήσεις της. Η αυτοψία έδειξε πέθανε στο μικρό της διαμέρισμα από εισπνοή καπνού. Αιτία; Τα κεριά που είχε ανάψει για να ζεστάνει το υγρό και κρύο σπίτι της, γράφει η Deutsche Welle

 Η τραγωδία που συνέβη πριν μια εβδομάδα στην πόλη Ρέους, νοτιοανατολικά της Ισπανίας, συντάραξε ολόκληρη τη χώρα και έφερε στο προσκήνιο ένα πρόβλημα που δεν είναι μεν καινούργιο, αλλά που εντάθηκε τα περασμένα χρόνια, τη λεγόμενη ενεργειακή φτώχεια, τη νέα μάστιγα που χτυπά όλους εκείνους που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν λογαριασμούς ηλεκτρικού και φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το Κοινωνικό και Περιβαλλοντικό Ίδρυμα ACA, το πρόβλημα κοστίζει τη ζωή σε πάνω από 7.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, 6 φορές περισσότεροι από τους νεκρούς σε τροχαία στην Ισπανία. Στον αριθμό συμπεριλαμβάνονται και οι περιπτώσεις θανάτων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν εγκαίρως και που σχετίζονται με την ενεργειακή φτώχεια. Κατά την ACA, το ποσοστό αυξήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια κατά 22% και αφορά 5,1 εκατ. Ισπανούς. Σύμφωνα με άλλες μετρήσεις, το 1/3 των κατοίκων δεν μπορεί το χειμώνα να ζεστάνει το σπίτι του στο βαθμό που θα έπρεπε, αναφέρει η Deutsche Welle.

«Μια προχωρημένη κοινωνία δεν πρέπει να ανέχεται θανάτους περιθωριοποιημένων πολιτών από ενεργειακή φτώχεια» έγραφε τις προάλλες η El Pais, σε κεντρικό της άρθρο. Από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008 το ηλεκτρικό αυξήθηκε κατά 52%, ενώ το εισόδημα από τότε έχει μειωθεί. Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι έχει γίνει είδος πολυτελείας. Σύμφωνα με την El Mundo, το 2015 αυξήθηκε κατά 5,9% η διακοπή τροφοδότησης με ηλεκτρικό και φυσικό αέριο και φτάνει τις 506.000 περιπτώσεις. Το ό,τι δεν κόπηκε σε περισσότερα νοικοκυριά, οφείλεται στη βοήθεια ανθρωπιστικών οργανώσεων, όπως ο Ερυθρός Σταυρός ή η Caritas. «To 2015 βοηθήσαμε με ποσό των 4,3 εκατ. ευρώ 17.000 νοικοκυριά να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους», λέει ο Φερνάντος Κουέβας, επικεφαλής του τμήματος βοήθειας των οικογενειών σε ανάγκη του Ερυθρού Σταυρού.

Η περίπτωση της Ρόζας συγκλόνισε την Ισπανία σε τέτοιο βαθμό, που ο κόσμος κατέβηκε στους δρόμους, όχι μόνο στην πόλη της Καταλονίας, αλλά κι αλλού. Τα πλακάτ έγραφαν «η φτώχεια σκοτώνει», «είμαστε όλοι Ρόζα». Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο του ενεργειακού κολοσσού Gas Natural Fenosa, που έκοψε το ρεύμα στο σπίτι της Ρόζας και φώναζαν. «Δεν είναι θάνατος, είναι δολοφονία». Αλλά και πολλοί πολιτικοί δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν το θυμό τους. «Δεν είναι δυνατόν στην 4η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να πεθαίνουν άνθρωποι επειδή κολοσσοί, που κολυμπούν στα κέρδη και πληρώνουν παχυλούς μισθούς στους διευθυντές τους, να κόβουν το ρεύμα σε ηλικιωμένους», είπε ο επικεφαλής του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, σε κινητοποίηση στη Μαδρίτη. Ο δήμαρχος του Ρέους Σαρλ Πελικέρ κατηγόρησε τον κολοσσό φυσικού αερίου, ότι αγνόησε διάταξη της Καταλονίας, σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση διακοπής ηλεκτροδότησης πρέπει να ενημερώνει τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου. Από την πλευρά του η Gas Natural Fenosa κατηγόρησε τις κοινωνικές υπηρεσίες ότι δεν υπάρχει συνεργασία λόγω γραφειοκρατίας.

Το κύμα αγανάκτησης έφτασε και στη Μαδρίτη. Έπειτα από πιέσεις της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, υποσχέθηκε κοινωνικό μπόνους, δηλαδή εκπτώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού και φυσικού αερίου σε 1,6 εκατ. νοικοκυριά με εισόδημα κάτω των 300 ευρώ το μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι από το 2011 ανέτρεψε όλες τις πρωτοβουλίες κατά της ενεργειακής φτώχειας. Τώρα δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το νέο πνεύμα για συμβιβασμό θα μπορούσε να ωφελήσει πολλούς, για τη Ρόζα πάντως είναι πολύ αργά, καταλήγει η Deutsche Welle.

Δεν υπάρχουν σχόλια: