Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Σκουριές: Σκωτσέζικο ντους με τις άδειες

 
Του Νίκου Αναστασιάδη
Τις προηγούμενες μέρες στο θέμα των Σκουριών είχαμε:
  • την υπογραφή κυβέρνησης μέσω Σταθάκη της διατλαντικής συμφωνίας ΕΕ-Καναδά, με το όνομα CETA
  • την απόφαση του υπουργείου λίγο πριν φύγει ο Σκουρλέτης με την οποία οριστικά η μέθοδος του flash smelting κρίνεται ανεφάρμοστη
  • τη μετακίνηση Σκουρλέτη και την έλευση του Σταθάκη στο υπουργείο Περιβάλλοντος
  • την υπογραφή Σταθάκη σε μια ακόμα αδειοδότηση της εταιρείας.
Επειδή όλα αυτά μπορεί να δημιουργούν κάποιο μπέρδεμα ας δούμε τι πραγματικά συμβαίνει.

Τι συμβαίνει με την μεταλλουργία

Πριν μπούμε σε λεπτομέρειες να συμπυκνώσουμε την ουσία της υπόθεσης της μεταλλουργίας:
Η Eldorado για να πάρει την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόσει μια νέα μέθοδο πυρομεταλλουργίας, το λεγόμενο flash smelting.
Δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, γιατί η άλλη εναλλακτική ήταν η μέθοδος της κυάνωσης, με την οποία θα είχε νομικό πρόβλημα καθώς υπάρχει δεδικασμένο με προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ, που βγήκε κάτω από την πίεση του κινήματος, ενάντια στην TVX Gold.
Το πρόβλημα για την εταιρεία όμως, είναι ότι η συγκεκριμένη μέθοδος (του flash smelting) δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα πετρώματα της Χαλκιδικής, γιατί έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε Αρσενικό (8% ενώ το όριο σε ανάλογες μονάδες παγκόσμια είναι το 0,3%!).
Οπότε, και επίσημα πλέον με βάση την απόφαση του Υπουργείου, η εταιρεία διέπραξε απάτη απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο, υποσχόμενη μια μέθοδο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί.
Η μόνη επιλογή που έχει η εταιρεία (και ίσως ήταν αυτό που είχε στο μυαλό της από την αρχή) είναι να εξάγει τα συμπυκνώματα π.χ. στην Κίνα και να γίνεται εκεί η ανάκτηση του χρυσού και του χαλκού με κυάνιο.
Αυτό όμως επίσης παραβιάζει τη σύμβαση, γιατί μόνο τα καθαρά μέταλλα (δηλαδή το τελικό προϊόν) φορολογούνται, άρα δεν θα υπάρχουν σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο! Σε αυτή την περίπτωση καταρρίπτεται και όλη η επιχειρηματολογία περί «μεγάλου οφέλους» που δικαιολογεί την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Level επιχειρηματικότητας: Κουτοπονηριά

Όπως και να έχει η εταιρεία είναι πολύ στριμωγμένη σε αυτό το ζήτημα. Ίσως να πίστευε ότι κανείς δεν θα πάρει χαμπάρι την απάτη, ή ότι όταν θα το εντόπιζε κάποιος θα ήταν αργά. Τόσα και τόσα γίνονται κάθε μέρα στο «Ελλαδιστάν»… Όπως με το The Mall στην Αθήνα, το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης, που όταν όμως τελεσιδίκησε η υπόθεση είχε ήδη ολοκληρωθεί και το ΣτΕ είπε «ε, τι να το κάνουμε τώρα, να το γκρεμίσουμε;»
Υπολόγιζαν όμως χωρίς τους ανθρώπους του κινήματος που παρακολουθούν τις εξελίξεις από κοντά και αποκαλύπτουν τις απάτες. Υπολόγιζαν χωρίς την πίεση που ασκεί το κίνημα και αναδεικνύει ζητήματα κάνοντας το αδύνατο να περάσουν στα ψιλά.

Ακύρωση της σύμβασης τώρα!

Με βάση και την τελευταία απόφαση του Υπουργείου, υπάρχουν πια κατοχυρωμένα όλα τα νομικά όπλα για να καταγγείλει η κυβέρνηση τη σύμβαση με την Ελληνικός Χρυσός και να σταματήσει την καταστροφή του τόπου.
Τα ψέματα τελείωσαν, δεν υπάρχουν πια άλλες δικαιολογίες περί «νομιμότητας». Από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν προχωράει σε αυτό το μέτρο είναι όχι απλώς έκθετη, αλλά και κατ’ ουσία παράνομη.
Κανονικά πρέπει να διαταχτεί να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες, να ανακληθούν όλες οι άδειες και να ξεκινήσει η αποκατάσταση της περιοχής. Ταυτόχρονα, πρέπει –κανονικά– να υπάρξει ένα εναλλακτικό σχέδιο για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της περιοχής ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Τι να περιμένουμε από την κυβέρνηση;

Όμως η πορεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία ότι θα προχωρήσει σε τέτοιες αποφάσεις – αν δεν είναι απολύτως αναγκασμένοι, κάτω από την πίεση της κοινωνίας και του κινήματος, να το κάνουν. Μια κυβέρνηση που ξεπουλάει τα πάντα, υποταγμένη στα μεγάλα συμφέροντα, θα σταθεί στο ύψος της σε αυτό το θέμα; Όταν η συνεχής σπουδή των υπουργών είναι πως θα βρούνε συμμάχους στον επιχειρηματικό κόσμο για να μας φέρουν την «ανάπτυξη», όταν τα ξεπουλήματα πάνε κι έρχονται, πρέπει να είναι κανείς αφελής για να περιμένει πολλά…
Χώρια που η τοποθέτηση του Σταθάκη σηματοδοτεί και ένα μήνυμα. Ο Σταθάκης είναι γνωστός για την έλλειψη ενδοιασμών στην υποστήριξη και εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Προέρχεται από εφοπλιστική οικογένεια, από τους πρώτους ενορχήστρωσε τη δεξιά στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρόσφατα υποστήριξε ότι η CETA μας κάνει καλό (δείτε εδώ) γιατί θα προωθήσει την ανταγωνιστικότητα και θα φέρει ξένες επενδύσεις!
Όχι βέβαια ότι είναι θέμα προσώπων. Και η πολιτική της κυβέρνησης επί Σκουρλέτη αδιέξοδη ήταν, όπως έχουμε γράψει πολλές φορές. Απλά κάποια χτυπήματα για να γίνουν θέλουν και τον ανάλογο hitman. Οι μνήμες της αντικατάστασης Μπιρμπίλη από τον Παπακωσταντίνου έρχονται, στους ανθρώπους του κινήματος των Σκουριών, αβίαστα.
Η πρώτη (!) απόφαση που υπέγραψε ο Σταθάκης ως νέος υπουργός αφορά αδειοδότηση της Eldorado για την μονάδα εμπλουτισμού. Δεν έχασε καθόλου χρόνο για να μας δείξει, αλλά προπάντων να δείξει στους «επενδυτές», τις προθέσεις του!

Αυτό τι σημαίνει; Ότι τελείωσε το θέμα;

Όχι, καθόλου.
Αν δεν υπήρχε το κίνημα η «επένδυση» όχι απλώς θα είχε προχωρήσει προ πολλού, αλλά θα είχε επεκταθεί και στις υπόλοιπες περιοχές-στόχους της Eldorado: Κιλκίς, Σέρρες, Θράκη, κ.α.
Η πίεση που δημιουργεί λοιπόν το κίνημα μετράει. Και πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό δεν έχει να κάνει με τις προθέσεις της κυβέρνησης. Νίκες μπορούμε να πετύχουμε σε κάθε περίπτωση, αν έχουμε μαζικότητα, αποφασιστικότητα, και σχέδιο κινητοποιήσεων και δράσης.
Στο Ελ Σαλβαδόρ πρόσφατα είχαμε μια νίκη με την απαγόρευση των εξορύξεων και τη δικαίωση της κυβέρνησης στην προσφυγή που έκανε η εταιρεία! Μάλιστα, η εταιρεία αναγκάστηκε να πληρώσει και τα δικαστικά έξοδα. Η κυβέρνηση που ξεκίνησε αυτή τη διαμάχη δεν ήταν κάποια «αριστερή» ή «επαναστατική» κυβέρνηση, αλλά δεξιά! Πως; Μα κάτω από την πίεση του κόσμου!
Χρειάζεται λοιπόν διαρκής επαγρύπνηση, πίεση και αποκάλυψη της κυβέρνησης και της εταιρείας. Ο μόνος παράγοντας που δεν ελέγχουν κυβερνήσεις, εταιρεία και ΜΜΕ είμαστε όλοι εμείς!
Ας επιβεβαιώσουμε τους φόβους τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: