Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

«Η ΕΡΤ να απομονώσει τη ναζιστική Χ.Α.»

Το κοινό στη ναζιστική φιέστα, αποτελούμενο από γνωστά οργανωμένα στελέχη της Χρυσής Αυγής, χειροκροτά τον Αρχηγό

Να επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στη Χρυσή Αυγή και να πρωτοστατήσει στην απομόνωση της ναζιστικής οργάνωσης και του εμπρηστικού, ρατσιστικού της λόγου, ζητούν από την ΕΡΤ -που εξακολουθεί να αναμεταδίδει τις ναζιστικές φιέστες της Χρυσής Αυγής- η Βασιλική Γεωργιάδου, αναπ. καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, αντιδήμαρχος Αθηναίων, ο Κωστής Παπαϊωάννου, τέως γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και ο Δημήτρης Χριστόπουλος, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Την επιστολή τους αυτή την απευθύνουν προς τον πρόεδρο της ΕΡΤ Διονύση Τσακνή, κοινοποιώντας την και στον διευθύνοντα σύμβουλο Λάμπη Ταγματάρχη, με αφορμή την αναμετάδοση από τη δημόσια τηλεόραση την περασμένη Παρασκευή ακόμα μιας ναζιστικής φιέστας υπό τον μανδύα της «κοινοβουλευτικής συνεδρίασης».
Εκεί, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής από τη μία προσπάθησε να μας πείσει ότι οι δράστες των πρόσφατων επιθέσεων κατά προσφύγων και αλληλέγγυων στη Χίο δεν ήταν χρυσαυγίτες και από την άλλη παρείχε πλήρη πολιτική κάλυψη στους επιτιθέμενους.
«Αμέσως οι προοδευτικοί δημοσιογράφοι αυτής της χώρας πήγαν να ρίξουν όλη την ευθύνη για τα επεισόδια σε ακροδεξιά στοιχεία, σε χρυσαυγίτες. Ε, λοιπόν, ναι! Γι’ αυτούς, όποιος Ελληνας αντιστέκεται είναι χρυσαυγίτης. Αυτό για μας αποτελεί τίτλο τιμής! Η Χρυσή Αυγή είναι η εθνική αντίσταση της Ελλάδος!» δήλωσε, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι οι επιθέσεις αυτές αποτελούν μέρος του οργανωμένου σχεδίου της ναζιστικής οργάνωσης, που επαναφέρει τη γνωστή συνταγή των «αγανακτισμένων κατοίκων», έχοντας προηγουμένως υποχρεωθεί μετά την ποινική δίωξη και την έναρξη της δίκης να αποσύρει τα τάγματα εφόδου από τους δρόμους.

Υπόδικο... ακροατήριο

Κατά την ομιλία του ο Μιχαλολιάκος περιστοιχιζόταν από υπόδικα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Χρήστος Παππάς, ο Ηλίας Παναγιώταρος και βέβαια ο Ιωάννης Λαγός, υπεύθυνος για τη δράση των ταγμάτων εφόδου στο Κερατσίνι και το Πέραμα.
Παραδίπλα κάθονταν άλλα υπόδικα στελέχη, όπως ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, που έχει τατουάζ στο μπράτσο του, στα γερμανικά, το χιτλερικό σύνθημα sieg heil (ζήτω η νίκη), ή ο Νίκος Μίχος, του οποίου ήρθη προ μηνών η ασυλία, μαζί με αυτήν του Λαγού, για την εγκληματική επίθεση της Χρυσής Αυγής στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο της Ηλιούπολης «Συνεργείο» (10/7/2013).
Ο Μίχος έχει απαθανατιστεί σε φωτογραφικό ντοκουμέντο από την επίθεση, ενώ ο Λαγός έχει ανταλλάξει με άλλα στελέχη της οργάνωσης πλήθος μηνυμάτων, τα οποία αποδεικνύουν τον καθοδηγητικό και συντονιστικό του ρόλο, καθώς και τη φυσική του παρουσία στην επίθεση.

Οι... επιστήμονες

Και φυσικά τι φιέστα θα ήταν εάν δεν είχε και κοινό να χειροκροτεί την ομιλία του αρχηγού, το οποίο αποτελούνταν βέβαια από πλήθος γνωστών οργανωμένων στελεχών της ναζιστικής οργάνωσης που δεν είναι βουλευτές όπως οι προαναφερόμενοι, αλλά κάποιοι από αυτούς πληρώνονται από τη Βουλή ως «επιστημονικοί συνεργάτες», όπως ας πούμε συμβαίνει με συνηγόρους υπεράσπισης της οργάνωσης.
Στο κοινό βρισκόταν ο Σωτήρης Δεβελέκος, πυρηνάρχης Πειραιά. Σε αυτόν οι Λαγός, Μιχαλολιάκος και Κασιδιάρης, την επομένη της δολοφονίας Φύσσα, δίνουν εντολή να κάνει ότι δεν ξέρει τον Ρουπακιά.
Με αυτόν, όπως έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», ο Λαγός πανηγυρίζει λέγοντας «τους μακελέψαμε» -τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα-, ενώ, στέλνοντας μηνύματα και στον πυρηνάρχη Νίκαιας Πατέλη, ομολογεί ότι επρόκειτο για οργανωμένη επίθεση της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον Αναστάσιο Πανταζή.
Ο Πανταζής προφανώς και δεν ήταν στη φιέστα στο Κοινοβούλιο. Ηταν όμως ο Περικλής Μουλιανάκης, ο σημερινός πυρηνάρχης της Τοπικής Οργάνωσης Περάματος, η οποία και κατηγορείται για τις δολοφονικές επιθέσεις στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους αλιεργάτες.
Εκεί ήταν ακόμα ο πυρηνάρχης Σαλαμίνας Μιχάλης Παπαδημητρίου, ο οποίος σε βίντεο περιγράφει το χρυσαυγίτικο όραμα της χιτλερικής «ευγονικής».
Στο κοινό ήταν και το μέλος της κεντρικής επιτροπής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Αθανασάκος, ο οποίος έχει τη σβάστικα στο μπράτσο, ενώ εκεί ήταν και ο σκληρός εθνικοσοσιαλιστής και θεωρητικός της οργάνωσης Γιώργος Μισιάκας (ή «Μάστορας»), ο οποίος μετείχε και σε τελετή ορκωμοσίας δοκίμων μελών (23-7-2011), αντίστοιχη με αυτήν στην οποία μετείχε και ο Ρουπακιάς δύο χρόνια αργότερα.
Ολα αυτά φυσικά είναι ήδη πασίγνωστα. Γι’ αυτό και η αναμετάδοση από την ΕΡΤ των εκδηλώσεων της ναζιστικής οργάνωσης είναι σκανδαλώδης.
Πόσω μάλλον, όταν έτσι προπαγανδίζεται ο λόγος του μίσους που εκπορεύεται από τη ναζιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής, η οποία αποτελεί βέβαια το κίνητρο των εγκλημάτων της.

Η κρατική χρηματοδότηση

Στην επιστολή που στέλνουν οι κ. Γεωργιάδου, Παπαγιαννάκης, Παπαϊωάννου και Χριστόπουλος υπενθυμίζουν το παράδειγμα της αναστολής της κρατικής χρηματοδότησης στη Χρυσή Αυγή από το Κοινοβούλιο, γεγονός που έχει κριθεί από το ΣτΕ συνταγματικό, νόμιμο και σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Υπενθυμίζουν ακόμα ότι όποιος με πρόθεση δημόσια υποκινεί πράξεις που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία, διώκεται και τονίζουν ότι «η ηγεσία της Χρυσής Αυγής με τον δημόσιο λόγο της και τη φυσική της παρουσία πυροδοτεί εκδηλώσεις φυλετικού μίσους και επαίρεται, ουσιαστικά δηλαδή αναλαμβάνει την ευθύνη, για τη μετατροπή της ρητορικής του μίσους σε πράξεις βίας στη Χίο».
Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουν ότι η παροχή της δυνατότητας εκφοράς εμπρηστικού ρατσιστικού λόγου δεν είναι συμβατή με τη δημοσιογραφική δεοντολογία και προσθέτουν ότι «η δημόσια τηλεόραση είναι φορέας αυξημένης ευθύνης και δεν δικαιούται να συντελεί στην πυροδότηση κοινωνικών εντάσεων, στη μετάδοση λόγου μίσους, στην καλλιέργεια αντικοινοβουλευτικού πνεύματος, στην αμφισβήτηση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου. Η δημόσια τηλεόραση εκπαιδεύει τους σημερινούς και αυριανούς πολίτες».

Ολόκληρη η επιστολή

Προς: κ. Δ. Τσακνή, Πρόεδρο ΕΡΤ
Κοιν/ση: κ. Λ. Ταγματάρχη, Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΡΤ
Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2016
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε
Μας προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη η πρόσφατη μετάδοση ομιλίας του Ν. Μιχαλολιάκου, Προέδρου του «Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή», στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Η έκπληξη επιτείνεται από το γεγονός ότι έχουν προηγηθεί και άλλες αντίστοιχες μεταδόσεις εκδηλώσεων του εν λόγω κόμματος, παρά τις διαμαρτυρίες που ακολούθησαν
Η ηγεσία και μέλη της Χρυσής Αυγής, όπως γνωρίζετε, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σοβαρά κακουργήματα, μεταξύ των οποίων σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Είναι ακριβώς η τελευταία κατηγορία που οδήγησε το Κοινοβούλιο να αναστείλει την κρατική χρηματοδότηση στο εν λόγω κόμμα.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε συνταγματική, νόμιμη και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής. Επισήμανε μάλιστα το ενδεχόμενο άμεσης ή έμμεσης καταχρηστικής χρήσης των κρατικών αυτών παροχών για τη στήριξη εγκληματικών δραστηριοτήτων.
Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ακόμα πως διώκεται όποιος με πρόθεση, δημόσια υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων.
Ακριβώς όμως τις μέρες αυτές, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής με τον δημόσιο λόγο της και τη φυσική της παρουσία πυροδοτεί εκδηλώσεις φυλετικού μίσους και επαίρεται, ουσιαστικά δηλαδή αναλαμβάνει την ευθύνη, για τη μετατροπή της ρητορικής του μίσους σε πράξεις βίας στη Χίο. Ευθέως δηλώνει την εμπλοκή της οργάνωσης σε πράξεις που απειλούν την κοινωνική τάξη και δημόσια ασφάλεια. Αξίζει κυρίως να σημειωθεί ότι αυτά συνέβησαν σε αυτήν ακριβώς την ομιλία που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ!
Με βάση τα παραπάνω, σας καλούμε κ. Πρόεδρε να επανεξετάσετε άμεσα την πρακτική της ΕΡΤ στο συγκεκριμένο θέμα. Η παροχή της δυνατότητας εκφοράς εμπρηστικού ρατσιστικού λόγου, και μάλιστα από δημόσιο μέσο ενημέρωσης σε υπόδικους για τα άρθρα 187 και 187Α του ΠΚ, δεν είναι συμβατή με τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Δε συνιστά δημοσιογραφική υποχρέωση. Δεν αποτελεί εκπλήρωση κάποιας υποχρέωσης της ΕΡΤ με βάση την ισότιμη μεταχείριση των κομμάτων.
Η δημόσια τηλεόραση είναι φορέας αυξημένης ευθύνης και δεν δικαιούται να συντελεί στην πυροδότηση κοινωνικών εντάσεων, στην μετάδοση λόγου μίσους, στην καλλιέργεια αντικοινοβουλευτικού πνεύματος, στην αμφισβήτηση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου. Η δημόσια τηλεόραση εκπαιδεύει τους σημερινούς και αυριανούς πολίτες.
Με βάση τα παραπάνω, σας καλούμε να αναλάβετε το αυξημένο αυτό μερίδιο ευθύνης που σας αναλογεί και να πρωτοστατήσετε στην απομόνωση των φορέων τέτοιων απόψεων. Αυτό θα αποτελεί δικαίωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Με εκτίμηση
Βασιλική Γεωργιάδου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Αντιδήμαρχος Αθηναίων
Κωστής Παπαϊωάννου, τ. Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Δημήτρης Χριστόπουλος, Πρόεδρος Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου  

Δεν υπάρχουν σχόλια: