Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια για εργατικό ατύχημα στο Ορ. Μαυροπηγής

Για μια ακόμα φορά, ένα παραλίγο θανατηφόρο ατύχημα έγινε στο Ορυχείο Μαυροπηγής τα ξημερώματα της Πέμπτης, όταν φορτηγό παρέσυρε 60χρόνο εργαζόμενο (σημειωτή σε χωματουργική εργολαβία).
Το γεγονός συνέβει ένα μήνα περίπου μετά από την πιστοποίηση ELOT 1801/OHSAS που πήρε το Ορυχείο Μαυροπηγής από το φορέα πιστοποίησης ΕΒΒΕΤΑΜ Α.Ε και τη διεθνή ένωση ΙQΝΕΤ, κάτι που δείχνει ότι καμία πιστοποίηση δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες της εργοδοσίας για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ Α.Ε. Δεν μπορεί να κρύψει τις τεράστιες ελλείψεις σε μέτρα υγείας και ασφάλειας της εργασίας, την εντατικοποίηση της εργασίας και την έλλειψη προσωπικού, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την ελλιπή συντήρηση του εξοπλισμού, την απουσία ατομικών μέσων προστασίας στους εργαζόμενους στις εργολαβίες, παράγοντες που μαζί με  άλλους ευθύνονται για την αύξηση των ατυχημάτων (13 θανατηφόρα στον όμιλο ΔΕΗ Α.Ε τα τελευταία 2 χρόνια). Βέβαια για ακόμα μια φορά η εργοδοσία θα προσπαθήσει να μεταφέρει την ευθύνη στον εργαζόμενο κρύβοντας τις δικές της εγκληματικές ευθύνες.

Το συγκεκριμένο ατύχημα έγινε στις εργολαβίες μεταφοράς υλικών όπου υπάρχει μεγάλη εντατικοποίηση ώστε να βγουν τα δρομολόγια λόγω των υποτιμημένων εργολαβιών. Σε αυτό το κομμάτι των εργολαβιών εμφανίζονται πολλά προβλήματα (πολλά από τα ατυχήματα έγιναν στο συγκεκριμένο κομμάτι) λόγω παραγόντων όπως δεν υπάρχει κατευθυντής στα πρανή, δεν υπάρχει σήμανση (κόρνα) στην όπισθεν των φορτηγών, ελλιπής συντήρηση των οχημάτων κ.α.  
Το ΣΕΕΕΝ με παραστάσεις διαμαρτυρίας, κινητοποιήσεις, υπομνήματα έχει αναδείξει και συνεχίζει να αναδεικνύει το σοβαρό αυτό ζήτημα  και κάνει προσπάθεια οι εργαζόμενοι του κλάδου να το έχουν μόνιμα ενταγμένο στο πλαίσιο διεκδίκησης τους.
Τελευταίο παράδειγμα η ημερίδα που πραγματοποίησέ στις 4 Νοέμβρη στην Πτολεμαΐδα για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία. Η ημερίδα ανέδειξε το αίτιο του προβλήματος που δεν είναι άλλο από την προσπάθεια μεγιστοποίησης του κέρδους για τον όμιλο ΔΕΗ Α.Ε μιας και αντιμετωπίζει σαν κόστος τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στην εργασία. Επίσης η ημερίδα φώτισε πλευρές της πλημμελούς αντιμετώπισης  του θέματος από την εργοδοσία. (Για παράδειγμα δεν πραγματοποιούνται μετρήσεις για εκπομπές ραδιενέργειας από ραδόνιο κατά την εξόρυξη του λιγνίτη, δεν πραγματοποιούνται μετρήσεις για τα αποτελέσματα έκθεσης των εργαζομένων σε πεδία κ.α).
Αυτή η κατάσταση θα επιδεινωθεί με την προώθηση της παραπέρα ιδιωτικοποίησης του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειες (με όποιον τρόπο και αν προχωρήσει ΝΟΜΕ,στρατηγικός επενδυτής, «μικρή ΔΕΗ» κ.α) μιας και η όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων στον κλάδο θα επιφέρει νέα προσπάθεια συρρίκνωσης του κόστους με εκπτώσεις στα μέτρα υγείας και ασφάλειας.  
Καλούμε τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν μοιρολατρικά την κατάσταση που επικρατεί. Να μην αποδέχονται παθητικά την αύξηση των πιθανοτήτων να μην γυρίσουν σπίτι μετά το μεροκάματο. Να εντάξουν στον αγώνα για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας.
Διεκδικούμε :
  • Πλήρη επάνδρωση της Επιθεώρησης Εργασίας στη Δυτική Μακεδονία και εντατικοποίηση των ελέγχων. Να επαναλειτουργήσει το ΣΕΠΕ στην Πτολεμαΐδα
  • Άμεσα προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά με κατάργηση των εργολαβιών. 
  • Τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία. Διεύρυνση των ελέγχων για τα αποτελέσματα στην υγεία των εργαζόμενων από την εργασία τους στους χώρους της ΔΕΗ Α.Ε. 
Μόνο ο οργανωμένος αγώνας των εργαζόμενων μπορεί να βάλει φρένο στη δίψα τους για κέρδη που είναι βουτηγμένα σε αίμα και ιδρώτα τους.
Επόμενος σταθμός η πανεργατική ΑΠΕΡΓΙΑ στις 8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

από: Kozani.tv 

Δεν υπάρχουν σχόλια: