Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Πολιτική με ονόματα -Η πλατεία της Νάουσας που καταργεί την Ειρήνη (Του Λάζαρου Παπαχρυσοστομίδη)*


ΕΙΡΗΝΗ, το μέγιστο αγαθό!!! Την ύμνησαν θεοί των θρησκειών, μέγιστοι καλλιτέχνες, την ευλόγησαν οι λαοί που υπέφεραν τα πάνδεινα από τους τρισκατάρατους πολέμους. 
Στη Νάουσα, της αφιερώθηκε, αυτονόητα, πλατεία. Επιτέλους είχαμε το όνομα μιας έννοιας γενικά αποδεκτής, αντί για κάποιου προσώπου για το οποίο θα υπήρχαν ενστάσεις. «Γενικά αποδεκτή»; Απ' ό,τι φαίνεται, όχι από εκείνους που, υποτίθεται, πορεύονται με χριστιανισμό, αντίο με πορείες ειρήνης.


Πριν γίνει διοίκηση αυτή η... «ανεξάρτητη» δημοτική παράταξη, είχαμε επισημάνει ότι είναι άκρα νεοφιλελεύθερη! Τις ενδείξεις ότι είναι ταυτόχρονα ακροδεξιά, θέλησε να αποκρούσει ο νυν δήμαρχος δηλώνοντας ότι οριοθετείται απέναντι στη ναζιστική «Χρυσή Αυγή». Αλλά, όπως είναι γνωστό, η ακροδεξιά έχει πολλά πρόσωπα. Και προσωπεία. Και το κυρίαρχο, το πιο επικίνδυνο είναι ότι έχει οικονομική, ιδεολογική, πολιτική στήριξη, από φανερούς και κρυφούς πάτρωνες. Κάποιοι από αυτούς, κρυμμένοι κάτω από πανάκριβα άμφια...

Στη πόλη μας υπήρξε μια διαδρομή. Που τώρα αποδεικνύεται ότι ήταν πολιτικός σχεδιασμός! Δεν ξέρουμε από πόσο μακριά ξεκίνησε για να φτάσεις ως εδώ. Παρουσιάστηκε ως ομιλία τοπικού συλλόγου «με την ευλογία του δεσπότη μας» για τον φασίστα, δολοπλόκο, πολυπράκτορα, αρχηγό της κατοχικής Χ Γρίβα. Καταλήγοντας στην απόφαση για μετονομασία της «Πλατείας Ειρήνης» σε «Κυπρίων Αγωνιστών»! Τυχαίο; Και ποιους θεωρούν «Κύπριους αγωνιστές»; Όχι βέβαια τον ενωμένο λαό των βασανισμένων αγροτών και εργατών, των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που μαζί πάλεψαν ενάντια στους πασάδες, τους φεουδάρχες και χρηματιστές δεσποτάδες, τους αποικιοκράτες και ιμπεριαλιστές. 

Η φτωχολογιά και των δύο εθνών τυραννίστηκε σκληρά από κάθε είδους αφεντικά, μαζί πάλεψε, μαζί δολοφονήθηκε, σφαγιάστηκε από ¨Κύπριους αγωνιστές» της προδοσίας, της διαίρεσης, της προσφυγιάς και του πόνου. Για να γίνει το νησί «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» του αγγλοαμερικάνικου ιμπεριαλισμού και οι θάλασσές του να μοιράζονται σήμερα σε «χωράφια» των διεθνών πετρελαϊκών μονοπωλίων. Με τη συμμετοχή των αστικών τάξεων κάθε χώρας. Με λυσσαλέους ανταγωνισμούς λυκοσυμμαχιών, που μπορεί να οδηγήσουν και σε πραγματικούς πολέμους, δολοφονώντας την ΕΙΡΗΝΗ! 

Αυτήν την πολιτική της σύγχρονης οικονομικής και πολιτικής υποδούλωσης των γειτονικών λαών, Ελλάδας, Κύπρου, Τουρκίας, εξυπηρετεί η διχαστική, εθνικιστική, φιλοπόλεμη προπαγάνδα, που δεν ανέχεται το όνομα «ΕΙΡΗΝΗ» ούτε καν για μια μικρή πλατεία! Την προωθούν τοπικοί σύλλογοι (σαν κομματικές οργανώσεις), δημοτικοί διεκπεραιωτές και πίσω τους ρασοφόροι ευλογητές. Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι στο δημοτικό συμβούλιο δεν έχουμε τους οργισμένους αγωνιστές της ΕΙΡΗΝΗΣ που χρειάζεται: Για να ξεσκεπάσουν την ύπουλη δημαρχιακή ακροδεξιά κλίκα, να ξεσηκώσουν τους δημότες σε υπεράσπιση έστω του ονόματος της ΕΙΡΗΝΗΣ, να πατάξουν το θράσος αυτών των ιερόσυλων! Αλλά ό,τι και να κάνουν όσοι κενολογούν με το «Δόξα εν υψίστοις Θεώ», εμείς θα δίνουμε ουσία στο «και επί Γης ΕΙΡΗΝΗ, εν ανθρώποις ευδοκία». Μαζί με πραγματικούς Κύπριους αγωνιστές, όλων των εθνών και θρησκειών.

Λάζαρος Παπαχρυσοστομίδης

Υ.Γ.1. Ο Καραμανλής δεν υπέκυψε στο αίτημα μέρους της κοινωνίας που, αγανακτισμένη από την εφτάχρονη δικτατορία της χούντας, απαιτούσε την εκτέλεση των πρωταγωνιστών της! Και καλά έκανε! Όχι στη θανατική ποινή και για κανέναν!! Συμπληρώνοντας όμως: «Όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια»!!! Το αρχικάθαρμα, πραξικοπηματίας της Κύπρου Σαμψών, που έδωσε αφορμή για την τουρκική εισβολή, κατοχή και βάσανα όλου του κυπριακού λαού, την σκαπούλαρε ζώντας ισόβια ελεύθερος και ξαναγύρισε με την παρέα του στην πολιτική ζωή της Κύπρου!! Περιλαμβάνεται αυτός και αυτοί στους «Κύπριους αγωνιστές» της πλατείας που καταργεί την ΕΙΡΗΝΗ;

Λάζαρος Παπαχρυσοστομίδης είναι μέλος της "Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Νάουσας"

Δεν υπάρχουν σχόλια: