Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

"Πακέτο" Σταθάκη στην ενεργοβόρο βιομηχανία με μείωση του ΕΤΜΕΑΡ και τριετή παράταση της διακοψιμότητας

Οι βιομηχανίες της υψηλής τάσης θα πληρώνουν στο εξής ΕΤΜΕΑΡ προς 1 ευρώ αντί 2,55 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ ανάλογη θα είναι η μείωση και για τις βιομηχανίες που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργειας μέσης τάσης
Μείωση του ΕΤΜΕΑΡ και Διακοψιμότητα θα περιέχει το «πακέτο» Σταθάκη για την στήριξη της ενεργοβόρου βιομηχανίας.  
 
Το πρώτο μέτρο, αυτό της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ, θα προκύψει από την εναρμόνιση της Ελλάδας με την Οδηγία της Ε.Ε. για τις κατευθυντήριες γραμμές που υιοθετήθηκαν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και η χώρα μας δεν έχει εφαρμόσει, με αποτέλεσμα η υφιστάμενη μεθοδολογία επιμερισμού του να έχει γίνει αντικείμενο διερεύνησης της DGcomp για ενδεχόμενη κρατική ενίσχυση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News, η ΕΕ βρίσκεται στο τελικό στάδιο της έγκρισης της νέας μεθοδολογίας επιμερισμού του ΕΤΜΕΑΡ που υπέβαλλε η ελληνική πλευρά και η οποία ενσωματώνει τις κατευθυντήριες γραμμές.
Αυτή θα φέρει μειώσεις στο ΕΤΜΕΑΡ για τη βιομηχανία, αντίστοιχες με αυτές που έχουν εγκριθεί στη Γερμανία και προσφάτως στη Βουλγαρία.
Συγκεκριμένα για τις βιομηχανίες υψηλής τάσης, το ΕΤΜΕΑΡ από τα 2,55 ευρώ η μεγαβατώρα που είναι σήμερα θα μειωθεί στο 1 ευρώ η μεγαβατώρα και για τις βιομηχανίες μέσης τάσης με κατανάλωση άνω των άνω των 13 GWh ετησίως από τα 2, 51 ευρώ η μεγαβατώρα λίγο κοντά στο 1 ευρώ η μεγαβατώρα.

Προς τριετή παράταση το μέτρο της Διακοψιμότητας

Το δεύτερο μέτρο του «πακέτου» Σταθάκη προς την βιομηχανία αφορά στην  παράταση της Διακοψιμότητας που λήγει τον Οκτώβριο του 2017 κατά τρία έτη.
Ο υπουργός φέρεται να έχει υιοθετήσει το σχετικό αίτημα της ΕΒΙΚΕΝ και να έχει δεσμευθεί προς τη βιομηχανία για την άμεση υποβολή του προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Διακοψιμότητα, η δυνατότητα δηλαδή που δίνεται στις βιομηχανίες να απελευθερώνουν φορτία ηλεκτρισμού όταν το σύστημα έχει ανάγκη για να διατηρήσει την ευστάθειά του, αν και εγκρίθηκε για μια τριετία εντούτοις η εφαρμογή του καθυστέρησε με αποτέλεσμα να εφαρμοστεί μόνο για ένα έτος.
 
Για το 2016 είχαν εγκριθεί συνολικά κονδύλια 40 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση της Διακοψιμότητας και σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ απορροφήθηκαν περίπου 34 εκατ. ευρώ.
Το μέτρο χρηματοδοτείται από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και το μεγαλύτερο μέρος από τα φωτοβολταϊκά γι’ αυτό και έχει βρεθεί στο στόχαστρο του κλάδου.
 
Το βασικό επιχείρημα ωστόσο των φωτοβολταϊκών ότι το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα επάρκειας ισχύος, κατέρριψε η ενεργειακή κρίση του διμήνου Δεκέμβριος 2016 - Ιανουάριος 2017, όταν ο ΑΔΜΗΕ έκανε χρήση της Διακοψιμότητας και οι βιομηχανίες έδωσαν στο σύστημα πολύτιμα μεγαβάτ και δεν χρειάστηκε να εφαρμοστούν εκ περιτροπής διακοπές στην κατανάλωση για να αποφευχθεί τυχόν μπλακ άουτ.

ΠΗΓΗ: www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: