Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Βενεζουέλα :Στήν αντεπίθεση η κυβέρνηση Μαδούρο


Λεωνίδας Βατικιώτης
*τό άρθρο δημοσιεύτηκε στίς 4/9 στό Πρίν της Κυριακής

Τήν τακτική του παρατεταμένο πολέμου φθοράς φαίνεται να επιλέγει η δεξιά αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα μετά την αποτυχία της διαδήλωσης πού διοργάνωσε στό Καράκας τη πρώτη του μήνα.
Επί εβδομάδες η συγκέντρωση στή πρωτεύουσα, υπό το πλήρες συμβολισμών κάλεσμα «Παίρνουμε τό Καράκας»  και με επίσημο αίτημα τη διοργάνωση δημοψηφίσματος γιά την καθαίρεση του προέδρου Μαδούρο,πού εξελέγη το 2013,παρουσιαζόταν ώς η μέρα παραίτησης της αριστερής κυβέρνησης.


Η εξέλιξη δέν δικαίωσε τους διοργανωτές της πού βιάζονταν να προλάβουν την ημερομηνία της 10ης Ιανουαρίου γιατί τυχόν δημοψήφισμα πού θά γίνει μετά από τη συγκεκριμένη ημερομηνία δέν επιβάλλει την άμεση παύση καθηκόντων στόν σημερινό πρόεδρο καθώς η συμμετοχή του κόσμου υπολειπόταν σημαντικά  τών προσδοκιών πού είχαν δημιουργηθεί.
Στή (σχετική)αποτυχία της συνέβαλε η κυβερνητική αντεπίθεση που εκδηλώθηκε με δύο τρόπους;
1.Διοργανώνοντας συγκέντρωση τών οπαδών την ίδια ημέρα,συλλαμβάνοντας στελέχη της αντιπολίτευσης πού στο σπίτι τους είχαν εκρηκτικά γιά τη προετοιμασία δολιοφθορών καί θυμίζοντας το προηγούμενο  της 11ης Απρίλη του 2002 όταν πάλι ένα αμερικανοκίνητο πραξικόπημα ανέτρεψε  τόν Τσάβες, ο οποίος επανήλθε στην εξουσία μετά τη λαϊκή  κινητοποίηση.

Καί τώρα η Ουάσινγτον επέλεξε να μην κρύψει την ανοιχτή της στήριξη στά στελέχη της αντιπολίτευσης,όπως έκανε διά στόματος του εκπροσώπου  του Στέϊντ Ντιπάρμεντ,Τζόν Κίρμπι.Τό μένος τών ΗΠΑ κατά της αριστερής κυβέρνησης της Βενεζουέλας έφτασε σε νέα ύψη την εβδομάδα που πέρασε,με αφορμή την απόφαση του Καράκας να ανακαλέσει τον πρέσβη του από τη Βραζιλία,δείχνοντας έτσι την αποδοκιμασία του στό συνταγματικό πραξικόπημα με το οποίο η Αμερικανική και Βραζιλιάνικη ολιγαρχία καθαίρεσαν την πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ.Στή Βενεζουέλα η αντιπολίτευση(πού αποτελεί ένα πολύ τυπικό λατινοαμερικάνικο κράμα μαφιόζων προερχομένων από το οργανωμένο έγκλημα και πρακτόρων αδρά χρηματοδοτούμενων από τις ΗΠΑ) ποντάρει  στην κοινωνική κρίση.
Δέν υπάρχει αμφιβολία ότι η καταβύθιση τών τιμών του πετρελαίου έχει κάνει τη ζωή τών φτωχών και των μεσαίων στρωμάτων πιό δύσκολη.
Μάρτυρες οι ελλείψεις βασικών προϊόντων (μικρότερης έκτασης από αυτές που προβάλλουν τα  δυτικά ΜΜΕ,αλλά υπαρκτές),η ύφεση που αναμένεται να φτάσει στο 11% και ο καλπάζων πληθωρισμός που αγγίζει τό 500%.Αυτό πού δέν λέγεται όμως, είναι ότι άν τυχόν καί πάρουν την εξουσία οι πράκτορες τών Αμερικάνων,τότε θά επιβληθούν τόσο βάρβαρα προγράμματα λιτότητας που μπροστά τους οι θεραπείες σόκ της δεκαετίας του ΄80 θά μοιάζουνμε (ημερήσια) βόλτα στό πάρκο της Βουλόνης.

tsavez
#chavezvive #ChavismoQuierePaz
Τά μέτρα πού θά επιβάλλουν οι μαφιόζοι της αντιπολίτευσης θά είναι περικοπή των προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας και αθρόες ιδιωτικοποιήσεις(μέ πρώτη την κρατική εταιρεία πετρελαίων PDVSA)ακυρώνοντας  μονομιάς όσα είχε πετύχει ο Τσαβισμός


*Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: