Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Η Γερμανία "φρενάρει" τα αιολικά προκειμένου να σώσει το δίκτυο


Η Γερμανία λαμβάνει μέτρα προκειμένου να «φρενάρει» τον κλάδο των αιολικών, προκειμένου να σταθεροποιηθεί μεσοπρόθεσμα η κατάσταση της αγοράς ηλεκτρισμού.
Σύμφωνα με προσχέδιο για την ενεργειακή πολιτική που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα η Süddeutsche Zeitung, η κυβέρνηση προχωρά σε περιορισμό του στόχου επέκτασης της αιολικής ενέργειας στο μισό από ότι προηγουμένως, όσον αφορά το βόρειο τμήμα της χώρας, καθώς κρίνει ότι το δίκτυο ηλεκτρισμού δεν μπορεί να συμβαδίσει με τις προσθήκες ισχύος.

Σήμερα, τα αιολικά πάρκα στη βόρεια Γερμανία παράγουν τόση ενέργεια που σε ορισμένες περιπτώσεις το κράτος αναγκάζεται να πληρώνει τους παραγωγούς ώστε να κλείνουν τις ανεμογεννήτριες προκειμένου να αποσυμφορηθεί το δίκτυο. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προϋποθέτει μεταφορά της ενέργειας αυτής προς τα μεγάλα βιομηχανικά κέντρα στα νότια της χώρας, αλλά οι σχετικές υποδομές για την αναβάθμιση του δικτύου έχουν καθυστερήσει, εν μέρει λόγω τοπικών αντιδράσεων, όπως αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι πέρυσι η βόρεια Γερμανία παρήγαγε 4.100 γιγαβατώρες παραπανήσιας ενέργειας που δεν μπόρεσαν να μεταφερθούν νότια. Προκειμένου να προστατευτεί το δίκτυο, το κράτος πλήρωσε 1 δις. ευρώ, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί σε 4 δις. ευρώ ως το 2022, με βάση τις τωρινές τάσεις.
Τέλος, στο επίκεντρο της προσοχής των γερμανικών αρχών βρίσκεται και το φλέγον ζήτημα των εξαγωγών ενέργειας. Μέχρι τώρα, η φθηνή υπερβάλλουσα ενέργεια εξαγόταν στις γειτονικές χώρες, όπου επίσης προκαλεί προβλήματα στο δίκτυο και αποτελεί αντικίνητρο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ εκείνων των κρατών.
πηγή: energypress 

Δεν υπάρχουν σχόλια: