Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

"Σύμβουλος" για τις μικρές ΔΕΗ" /Εταιρείες ξεπουλήματος των πελατών της ΔΕΗ


Προσλαμβάνεται σύμβουλος για τις «μικρές ΔΕΗ προμήθειας» - Στόχος να προχωρήσουν εντός τριμήνου

Θοδωρής Παναγούλης
Τουλάχιστον δύο μεγάλοι οίκοι, η Ernst & Young και η  PricewaterhouseCoopers (PwC) υπέβαλλαν χθες προσφορά στο διαγωνισμό που πραγματοποίησε η ΔΕΗ για την πρόσληψη συμβούλου για «Παροχή τεχνικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για την διάθεση τμημάτων χαρτοφυλακίου πελατών ΔΕΗ ΑΕ».
Ο διαγωνισμός αφορά την πρόθεση της ΔΕΗ για δημιουργία  και πώληση θυγατρικών εταιρειών στον τομέα προμήθειας και έχει συνολικό προϋπολογισμό 2,3 εκατομμυρίων ευρώ.
Αρχικά, η ημερομηνία που είχε τεθεί ήταν η 12η Δεκεμβρίου, στη συνέχεια δόθηκε παράταση ως τις 23 Δεκεμβρίου και χθες η διαδικασία ολοκληρώθηκε.

Η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμά ότι οι εταιρείες μπορούν να «στηθούν» εντός τριμήνου από την υπογραφή της σύμβασης με τον σύμβουλο. Η διάρκεια παροχής των υπηρεσιών του συμβούλου θα είναι 8 μήνες και θα ξεκινά από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης, η οποία αναμένεται σύντομα. Με βάση αυτά, είναι εύλογο να υποθέσουμε ότι το σενάριο για τις εταιρείες λιανικής της ΔΕΗ θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά στο τελευταίο τρίμηνο του 2017.
Μιλώντας πάντως χθες στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης επιβεβαίωσε απολύτως σχετικό ρεπορτάζτου energypress, αναφέροντας ότι ο στόχος της ΔΕΗ, μέσα από την εμπορική πολιτική που ασκεί, είναι να κερδίσει χρόνο ώστε να προχωρήσει ελεγχόμενα, μέσω της δημιουργίας των θυγατρικών εταιρειών προμήθειας, η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, και να ακυρωθούν στην πράξη οι δημοπρασίες NOME.
Όσον αφορά την ίδια τη δέσμευση για μείωση μεριδίου της ΔΕΗ κάτω από το 50% μέχρι το 2020, ο κ. Παναγιωτάκης τονίζει ότι η προσπάθεια της ΔΕΗ, τόσο σε επίπεδο θεσμών και Κομισιόν, όσο και σε ελληνικό επίπεδο, είναι να εξαιρεθούν από τα μετρούμενα μερίδια, τόσο οι πελάτες της Υψηλής Τάσης, όσο και οι ευάλωτοι καταναλωτές που εξυπηρετεί η ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει ποσοστό περίπου 10% της συνολικής κατανάλωσης και θα αποτελέσει βεβαίως σοβαρή ελάφρυνση για τη ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: