Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Σ. ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΔΕΗ ΚΟΖΑΝΗΣ Οι εργαζόμενοι να στήσουν μπλόκο στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση (ΦΩΤΟ)


Πηγή: 902.gr

Στο λιγνιτικό κέντρο της ΔΕΗ στην Κοζάνη, που βρίσκεται στο επίκεντρο των ιδιωτικοποιήσεων, περιόδευσε σήμερα ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και μίλησε με τους εργαζόμενους, τους οποίους κάλεσε μαζικά, μαχητικά, οργανωμένα να απαντήσουν στη νέα φάση μιας επίθεσης που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, πολύ πριν τα μνημόνια, με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας από την ΕΕ.
Τους κάλεσε να στήσουν μπλόκο στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αξιοποιώντας και την απεργία στις 17 Μάη, και με τον αγώνα τους, σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα να ανοίξουν το δρόμο για ενέργεια λαϊκό δικαίωμα, με λαϊκή ιδιοκτησία, με εργατική εξουσία.
Ο Σ. Ζαριανόπουλος, μίλησε σε συγκεντρώσεις εργαζομένων στο Ορυχείο Νότιου Πεδίου, στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και στο εργοτάξιο κατασκευής της μονάδας «Πτολεμαΐδα 5». Από τη συζήτηση, αναδείχθηκε η αγωνία των εργαζομένων για τα χειρότερα που θα ακολουθήσουν, καθώς ήδη τα τελευταία χρόνια έχουν βιώσει τις επιπτώσεις της πολιτικής απελευθέρωσης της ενέργειας, έχουν θυσιάσει εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ, δέχονται το ένα χτύπημα μετά το άλλο στο πλαίσιο της ολομέτωπης επίθεσης κυβέρνησης - ΕΕ- κεφαλαίου.
Ο Σ. Ζαριανόπουλος, σημείωσε ότι αποδείχθηκε αυταπάτη η αντίληψη που καλλιεργήθηκε στην πολιτική και το συνδικαλισμό, ότι θα μπορούσε δήθεν να υπάρχει μιας υγιής -κρατικής ιδιοκτησίας- ΔΕΗ στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας. Όπως είπε «καμία τέτοια ΔΕΗ δεν θα μπορούσε να αντισταθεί στη λύσσα των μονοπωλίων του κλάδου, των κυβερνήσεων και της ΕΕ, για έλεγχο των ενεργειακών πηγών και της αγοράς ενέργειας. Άλλωστε αυτοί οι ανταγωνισμοί είναι που πυροδοτούν πολέμους ιδιαίτερα στην περιοχή μας, με χιλιάδες θύματα και πρόσφυγες». Και σημείωσε ότι «η κρατική Ανώνυμη καπιταλιστική εταιρεία ΔΕΗ, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα ίδια μέσα (μειώσεις μισθών, δικαιωμάτων, για τους εργαζόμενους, αύξηση της τιμής του ρεύματος για τους λαϊκούς καταναλωτές) για να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό με ομοειδείς εταιρίες του κλάδου».
Αναφέρθηκε στα επιχειρήματα που προβάλλονται, ότι δήθεν η συμφωνία που υπογράφηκε, δεν μπορεί στην πράξη να εφαρμοστεί, γιατί δεν συμφέρει στους επενδυτές, σημειώνοντας ότι στόχο έχουν να καθησυχάσουν και να αδρανοποιήσουν τους εργαζόμενους.
Τόνισε ότι σήμερα ο αγώνας των εργαζομένων πρέπει να έχει στόχο να βάλει εμπόδια, στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης, ανοίγοντας όμως ταυτόχρονα το δρόμο, για μια κρατική ΔΕΗ, που δεν θα είναι έρμαιο των απαιτήσεων του κεφαλαίου για φθηνότερο ρεύμα, κυνηγός των λαϊκών νοικοκυριών που δεν μπορούν να πληρώσουν, και τροχονόμο μεταξύ ενεργειακών μονοπωλίων για το ποιο θα πάρει την καλύτερη θέση στην αγορά ενέργειας στη χώρα μας αλλά και ευρύτερα στην περιοχή.
Και εξήγησε: «Πρέπει οι εργαζόμενοι με την οργάνωσή τους, με την κατεύθυνση της πάλης τους, να έρθουν σε συντονισμό με τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται και θα πληγούν ακόμη περισσότερο από την ενεργειακή φτώχεια, λόγω ακόμη μεγαλύτερης μείωσης των εισοδημάτων τους και με κοινωνική συμμαχία να προτάξουν το άμεσο: φθηνή ενέργεια για όλο το λαό, αξιοποίηση όλων των ενεργειακών πηγών, ενεργειακή ανεξαρτησία, ενέργεια όχι εμπόρευμα αλλά δικαίωμα του λαού. Ταυτόχρονα να αποδυναμώσουν όλες τις συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις που καλλιέργησαν αυταπάτες και συνεργάστηκαν με όσους ιδιωτικοποιούν την ενέργεια.
Η σημερινή αντίσταση για να είναι αποτελεσματική πρέπει άμεσα, σήμερα, πρέπει να συνδεθεί με το στόχο για καμία απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ενέργεια κοινωνικοποιημένη, ιδιοκτησία του λαού. Τις προϋποθέσεις τις γνωρίζετε. Ισχυρό οργανωμένο κίνημα, κίνημα ταξικό, ισχυροποίηση του ΚΚΕ μέσα στους χώρους δουλειάς, των κομμουνιστών, αυτών που όχι μόνο στάθηκαν και στέκονται μπροστά στους αγώνες με οποιαδήποτε κυβέρνηση, αλλά και δίνουν τη μόνη προοπτική που μπορεί να εξασφαλίσει το λαό μας, από την ενεργειακή φτώχεια, και τους εργαζόμενους από παραπέρα μειώσεις, μισθών, δικαιωμάτων.
Η απεργία στις 17 Μάη να είναι το εφαλτήριο για ακόμη μεγαλύτερους πιο ριζοσπαστικούς αγώνες, να είναι η πρώτη απάντηση που θα πάρει ο κ. Τσίπρας στην άθλια ύβρη που ξεστόμισε πριν από λίγες μέρες σε συνέντευξή του, λέγοντας ότι ο λαός δεν διαμαρτύρεται, δεν διαδηλώνει αλλά συμφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης».

***
Στο εργοτάξιο της "Πτολεμαϊδα 5" ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σ. Ζαριανόπουλος

Πηγή: kozani.tv
Χώρους της ΔΕΗ σε Πτολεμαϊδα και Κοζάνης επισκέπτεται από το πρωί της Πέμπτης ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στο πλαίσιο των πολιτικών επισκέψεων του ΚΚΕ με αντικείμενο τη νέα συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και Θεσμών. 
Ο κ. Ζαριανόπουλος επισκέφθηκε στις 8 το πρωί το ηλεκτροτεχνείο στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου, στη συνέχεια το εργοτάξιο της νέας μονάδας "Πτολεμαϊδα 5" και στις 12 έχει προγραμματιστεί ομιλία στο εστιατόριο του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.
Δείτε τις φωτογραφίες του www.kozani.tv:
Σωκράτης Μουτίδης
 από:e-KOZANH

Δεν υπάρχουν σχόλια: