Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Απεργία Κυριακή 7 Μάη στο εμπόριο. «Αν ψωνίζεις Κυριακή, ετοιμάσου να εργασθείς Κυριακή».



Το ζήτησαν οι δανειστές κατόπιν παραγγελίας φυσικά των επιχειρηματικών ομίλων και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ  ανταποκρίθηκε πάραυτα. Αυτή την φορά πρέπει να ομολογήσουμε χωρίς κλάματα και οδυρμούς αλλά   στα πλαίσια της «δίκαιης ανάπτυξης» 
 

Την ημέρα της Πρωτομαγιάς η κυβέρνηση ανάγγειλε ότι  η αργία της Κυριακής οδεύει και αυτή στα συντρίμμια των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων ευθυγραμμιζόμενη πλήρως στην απαίτηση του ΔΝΤ Ε.Ε  για «52 εργάσιμες Κυριακές» τελειώνοντας ετσι τις «μισές δουλειές» που άφησαν πίσω τους οι κυβερνήσεις Σαμαρά Βενιζέλου για την λεγόμενη  «αυτορρύθμιση της αγοράς» και παραχωρώντας εξουσίες στις επιμέρους Περιφέρειες για τον καθορισμό του αριθμού των εργάσιμων Κυριακών.
 
Τι και αν το Συμβούλιο της Επικρατείας γνωμοδότησε   ότι είναι αντισυνταγματικό το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων πέραν των θεσμοθετημένων οκτώ Κυριακών το χρόνο. Τι και αν ακόμα και φορείς του εμπορίου επισημαίνουν ότι αυτό δεν θα φέρει παραπάνω τζίρο σε μια αγορά που αυτό που τις λείπει δεν είναι ο χρόνος αλλά το χρήμα που δεν υπάρχει, όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα για Ε.Ε ΔΝΤ, και τους ντόπιους γκαουλάτερ τους.
 
 Σημασία για αυτούς έχουν οι «μεταρρυθμίσεις» που αυτό σημαίνει  εργασιακές σχέσεις με κάθε είδους ευελιξία,  με απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, και μισθούς των 250-300 ευρώ. Βασική τους επιδίωξη είναι να καταργηθεί κάθε κατάκτηση του εργατικού κινήματος και να δημιουργηθεί ένας νέος τύπος εργαζόμενου που θα είναι  χαμηλόμισθος, ευέλικτος, υπό τη διαρκή απειλή της απόλυσης, φοβισμένος, αναλώσιμος, χωρίς σωματεία, χωρίς τη δυνατότητα αντίστασης και διεκδίκησης.
 
 Αυτό επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία  της ΟΙΥΕ όπου: «το 80% των εμποροϋπαλλήλων δηλώνεται για εργασία Κυριακής 3-4 ωρών, ενώ δουλεύει στην πράξη για πάνω από 8-10 ώρες, χωρίς πρόσθετη αμοιβή 75% και χωρίς ρεπό. Πάνω από το 30% ως το 40% δεν αμείβεται καθόλου με το +75% ούτε για τις 3-4 τυπικά δηλωμένες ώρες εργασίας.»
 
   Όμως όπως επισημαίνουν τα σωματεία του χώρου, Η κατάργηση της Κυριακής αργίας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο εμπόριο αλλά το σύνολο των εργαζομένων ιδιαίτερα αυτούς που συνδέονται με το εμπόριο με διάφορες μορφές.
 
 Γιατί είναι γνωστό ότι ο κλάδος του εμπορίου αποτελεί, όπως επισημαίνει το  «Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και στα «απελευθερωμένα» ωράρια»:  «δοκιμαστικό σωλήνα για μια σειρά αντεργατικών μέτρων που θεσμοθετεί το κράτος και προωθεί η εργοδοσία συνολικότερα στον κόσμο της εργασίας. Εδώ και δεκαετίες, από το εμπόριο ξεκίνησε το ωρομίσθιο, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τα σπαστά ωράρια και τόσα άλλα που απλώθηκαν σαν γάγγραινα σε άλλους κλάδους. 

Σήμερα, η ανηλεής επίθεση στο ωράριο (με «λευκές νύχτες» και «Black Friday») και το τσάκισμα των αργιών της 2/1 και της Καθαρής Δευτέρας συνεχίζουν να αποτελούν διακαή πόθο των εργοδοτών στο εμπόριο παρά την πρόσκαιρη υποχώρησή τους μπροστά στις αντιδράσεις των εργαζόμενων…... Τσάκισμα ασφαλιστικών δικαιωμάτων και μισθού (π.χ. υποκατώτατος μισθός για τους «νεοεισερχόμενους» στην εργασία), πληρωμή με κουπόνια, ανακύκλωση ανεργίας μέσα από προγράμματα «κοινωφελούς» εργασίας, με αποκορύφωμα αλλεπάλληλες δολοφονίες εργατών σε εργασιακά κάτεργα. Πραγματικός στόχος της επίθεσης κράτους και κεφαλαίου εναντίον μας είναι η όξυνση της υποτίμησης και η ένταση του φόβου»
 
 Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας είναι ακόμα μέτρο που διαλύει παραπέρα τις ζωές των εργαζομένων του εμπορίου είναι μια «μαχαιριά στην καρδία των εργαζομένων στο εμπόριο όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του το σωματείο εμποροϋπαλλήλων «Η κατάργηση της Κυριακής αργίας τορπιλίζει και αποδιοργανώνει την κοινωνική, οικογενειακή, προσωπική ζωή εκατοντάδων χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων, βάζοντας εμπόδια ακόμα και στην μητρότητα, γιατί οι γυναίκες είναι η συντριπτική πλειοψηφία στον κλάδο.»
 
Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας δεν είναι «ευκαιρία» λοιπόν για να κάνουμε τα ψώνια μας . Είναι  μια ακόμα  επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα. Η έμπρακτη αλληλεγγύη και συμπαράσταση μας στον αγώνα των εργαζομένων στο έμποροι πρέπει να εκφραστεί την Κυριακή 7 Μάη συμμετέχοντες στις συγκεντρώσεις που οργανώνουν τα σωματεία τους    στην αρχή της Ερμού (Σύνταγμα) στις 9,30 πμ
 
Ν.Γ - Kommon

Δεν υπάρχουν σχόλια: