Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Το Ευρώ φτιάχτηκε μόνο για τη Γερμανία

 
Ποιον εξυπηρετεί το ευρώ;Το σύνολο της ζώνης του ευρώ ήταν το προηγούμενο έτος. 267,4 δισ. Ευρώ εμπορικού πλεονάσματος. Η Γερμανία αντιπροσώπευε το 95%. αυτό το ποσό!

Του Νίκου Δ. Στεφανή

Τα γεγονότα έχουν ως εξής - η οικονομία της Γερμανίας βασίζεται κυρίως στις εξαγωγές. Για να είναι ένα κερδοφόρο νόμισμα μέσω του οποίου πραγματοποιούνται οι συναλλαγές, δεν μπορεί να είναι πολύ ισχυρό. Ειδικά σε σχέση με τα νομίσματα των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων. Γερμανοί οικονομικοί στρατηγικοί το γνώριζαν καλά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουν γίνει τα κυριότερα τα πράγματα στην ΕΟΚ (και αργότερα στην ΕΕ) από τη δεκαετία του 1990, για να εισαχθεί ένα ενιαίο νόμισμα που θα σώσει τη γερμανική οικονομία από την απώλεια ανταγωνιστικότητας. Έτσι δημιουργήθηκε το ευρώ.


Γιατί η Γερμανία παραιτήθηκε πρόθυμα από το σημαία της;
Η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή - το έκαναν για ... χρήματα! Η οικονομία τις Γερμανίας είναι η μεγαλύτερη και ταυτόχρονα η πιο σταθερή οικονομία στην Ευρώπη. Επιπλέον, η ισχύς του οφείλεται κυρίως στην εξαγωγή γερμανικών αγαθών και υπηρεσιών. Λειτουργώντας σε τέτοιες περιπτώσεις, το δικό του νόμισμα φέρει σοβαρό κίνδυνο. Η γερμανική οικονομία θα ήταν ισχυρότερη, η γερμανική μάρκα θα ήταν ισχυρότερη αυτόματα. Και αυτή η διαμόρφωση είναι η χειρότερη για τα κέρδη από τις εξαγωγές.

Προκειμένου οι εξαγωγές να είναι ένα πραγματικά κερδοφόρο νόμισμα, η συναλλαγή που πρόκειται να γίνει πρέπει να είναι σχετικά αδύναμη. Ειδικά σε σχέση με τα νομίσματα των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων της χώρας. Αν η Γερμανία είχε ένα DM που δεν υπάρχει σήμερα, τότε η Γερμανία θα μοιραζόταν την τύχη της Ελβετίας, της οποίας η οικονομία είχε χάσει μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητάς της από την υπερβολική αξία του ελβετικού φράγκου. Η εξαγωγή σε άλλες χώρες έχει πάψει να είναι τόσο κερδοφόρα όσο ήταν κάποτε, και η εισαγωγή αγαθών και υπηρεσιών είναι εξαιρετικά δαπανηρή.

Γερμανοί οικονομικοί στρατηγικοί το γνώριζαν καλά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουν γίνει τα κυριότερα τα πάντα από τη δεκαετία του 1990 για την εισαγωγή ενός ενιαίου νομίσματος στην ΕΟΚ (και αργότερα στην ΕΕ). Το σχέδιο αυτό εφαρμόστηκε σε 100 τοις εκατό. Χάρη στη λειτουργία του ευρώ , οι Γερμανία κατάφερε να δημιουργήσουν ρεκόρ εμπορικών πλεονάσματος ύψους σχεδόν 253 δις. Ευρώ. Αξίζει να γνωρίζουμε σε αυτό το πλαίσιο ότι ολόκληρη η ζώνη του ευρώ την εποχή εκείνη ήταν 267,4 δισ. Ευρώ. Αυτό σημαίνει μόνο το 95% της γερμανικής οικονομίας. αυτό το ποσό!

Στο πλαίσιο των ανωτέρω, δεν πρέπει να εκπλαγούμε ότι οι Γερμανοί πολιτικοί ενθαρρύνουν τις χώρες της ΕΕ που δεν είναι ακόμη στη ζώνη του ευρώ να ενταχθούν στο ευρώ το συντομότερο δυνατό. Είναι απλά στον κόσμο προς όφελος τις Γερμανίας , του οποίου οι πολιτικοί στη ζώνη του ευρώ της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας ή της Βουλγαρίας βλέπουν την ευκαιρία να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της δικής τους οικονομίας.Στεφανής Νικόλαος (ataktos)

Δεν υπάρχουν σχόλια: