Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Edison/ EDF: "λιγνίτης δίχως νεράκι, δεν…καταπίνεται"....Πετρέλαια και υδρουλεκτρικά θέλουν οι Γάλλοι

Δίχως… ρεύμα η επίσκεψη Μακρόν - Ηχηρή απουσία EDF ενόψει του market test της ΔΕΗ

Ηχηρή είναι η απουσία του ενεργειακού κολοσσού της EDF από την επιχειρηματική αποστολή που θα συνοδεύει τον Πρόεδρο Μακρόν αφού στέλνει ένα σαφές μήνυμα ενόψει του market test του Οκτωβρίου ότι οι Γάλλοι δεν ενδιαφέρονται για την πώληση λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ.
Αν και η λίστα τελεί ακόμη υπό διαμόρφωση, η μέχρι τώρα απουσία από την αποστολή στελέχους της EDF δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, καθώς επιβεβαιώνει αυτό που οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν εδώ και καιρό. Οι Γάλλοι δεν ασχολούνται πια με επενδύσεις στον άνθρακα.


Το είχαν κάνει με κάθε τρόπο σαφές στον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη οι άνθρωποι της Edison, θυγατρικής της EDF, όταν τον είχαν επισκεφτεί τον περασμένο Απρίλιο την Αθήνα, εξηγώντας του ότι "λιγνίτης δίχως νεράκι, δεν…καταπίνεται". Ο υπουργός τους είχε ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πουλήσει μόνο λιγνιτικά και όχι υδροηλεκτρικά. Σημειωτέον ότι ο κ. Σταθάκης είχε ζητήσει χείρα βοηθείας από τον Ιταλό υπ. Οικονομικής Ανάπτυξης, Κάρλο Καλέντα, με τον οποίο και είχε συναντηθεί τον περασμένο Μάιο στην Ρώμη, με το σκεπτικό ότι η συμμετοχή στο market test μιας εταιρείας του βεληνεκούς της Edison θα προσέδιδε περισσότερους πόντους αξιοπιστίας στο εγχείρημα.

Η απάντηση της Edison, δηλαδή της  EDF, συνέχισε -και συνεχίζει- να είναι ότι "δίχως νερά, το πακέτο δεν μας ενδιαφέρει", με τον κ. Σταθάκη να επαναλαμβάνει αυτό που λέει και δημόσια, ότι η κυβέρνηση έχει απορρίψει το ενδεχόμενο πώλησης υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ, και επιμένει στην άρνησή της. Από την πλευρά τους οι Γάλλοι είναι κατηγορηματικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε επένδυση στον άνθρακα, που στην περίπτωση της ΔΕΗ, όχι μόνο την θεωρούν εντελώς ασύμφορη, αλλά εκτιμούν ότι υπάρχει και ένα επιπλέον βαρίδιο: Οι μονάδες της χρήζουν αναβάθμισης, έχουν δηλαδή ένα επιπλέον κόστος, πέραν του ούτως ή άλλως αποτρεπτικού παράγοντα που λέγεται CO2. "Ισως αν η απόφαση ήταν στα χέρια της Edison, οι Ιταλοί να ήταν πιο διαλλακτικοί με το θέμα λιγνίτες, ωστόσο οι Γάλλοι δεν θέλουν ούτε να το συζητούν", όπως λέει άνθρωπος με γνώση των διεργασιών.
Ασφαλώς και η κυβέρνηση θα ήθελε γαλλική παρουσία στο επικείμενο market test. Διαφορετικό κύρος θα προσέδιδε στην διαδικασία να συμμετάσχει η EDF, είτε η ίδια, είτε μέσω της εδώ θυγατρικής της Edison, παρά για παράδειγμα μόνο Κινέζοι και Ανατολικοευρωπαίοι. Ακόμη και τυπικά να έπαιρναν μέρος οι Γάλλοι, δίχως να προτίθενται να υποβάλουν προσφορά στον μετέπειτα διαγωνισμό, η κίνηση θα εξυπηρετούσε επικοινωνιακά σε σημαντικό βαθμό τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Θα ενίσχυε το κλίμα που επιχειρεί μήνες τώρα να φτιάξει το υπ. ΠΕΝ, ότι υπάρχει ενδιαφέρον και μάλιστα ισχυρό για τους λιγνίτες, κερδίζοντας χρόνο απέναντι στην Κομισιόν, και στις παρασκηνιακές πιέσεις που ασκούνται για πώληση υδροηλεκτρικών.
Εφόσον πάντως στο market test δεν εμφανιστεί κάποιος δυτικός μνηστήρας, το ούτως ή άλλως δύσκολο εγχείρημα, δυσκολεύει περαιτέρω. Στο σενάριο που η τύχη του αφεθεί σε Κινέζους, Τσέχους (CEZ) ή Πολωνούς, δύσκολα θα μπορέσει να πείσει η κυβέρνηση ότι το προς πώληση μείγμα ικανοποιεί τα κριτήρια του Μνημονίου για το άνοιγμα της αγοράς. Αλλωστε, τα επιφυλακτικά μηνύματα της αγοράς, με τελευταίο αυτό του Ευ.Μυτιληναίου, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου, κάνουν ακόμη πιο επιτακτική ανάγκη για την κυβέρνηση να βρει ένα "πρόθυμο" δυτικοευρωπαίο επενδυτή.
Σημειωτέον ότι την παρτίδα στα ενεργειακά σώζει η πετρελαϊκή Total, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της οποίας Πατρίκ Πουαγιέν, θα συνοδεύει τον Πρόεδρο Μακρόν στην Αθήνα. Θυμίζουμε ότι το ΥΠΕΝ προκήρυξε πρόσφατα διαγωνισμό για δύο θαλάσσια οικόπεδα, στα ΝΔ και Δυτικά της Κρήτης, κατόπιν αιτήματος της κοινοπραξίας Total - Exxon Mobil- ΕΛΠΕ.

ΠΗΓΗ:Energypress 

Δεν υπάρχουν σχόλια: