Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Τρί, 12/09/2017 - 21:52 ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χαλκιδικής : Για τα τελευταία γεγονότα στη Χαλκιδική

Σε μία πολύ κομβική περίοδο, έρχεται μία σειρά ανακοινώσεων, συνεντεύξεων και διασαφηνίσεων από πλευράς Eldorado, με άμεσους και έμμεσους εκβιασμούς προς πάσα κατεύθυνση αλλά και με ξεκάθαρα μηνύματα. Είναι η τρίτη φορά που απειλή με αναστολή εργασιών τα τελευταία δύο χρόνια.

Την πρώτη φορά που προχώρησε σε παρόμοια απειλή ήταν στα τέλη Αυγούστου του 2015 όταν τα κομματικά επιτελεία ετοιμαζόντουσαν για τις εκλογές του Σεπτέμβρη. Και ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο σύντομο διάστημα της πρώτης διακυβέρνησης είχε φροντίσει να δώσει νέες άδειες, να προχωρήσει σε νέες συλλήψεις και να καταστρέψει αρκετές από τις νομικές διόδους για να σταματήσεις την εξόρυξη. Την δεύτερη φορά, τον Γενάρη του 2016, ακολούθησαν νέες αδειοδοτήσεις από την κυβέρνηση ενώ στη συνέχεια της χρονιάς το δικαστικό κυνήγι εντάθηκε και είχαμε πολλές πολιτικές δίκες που στην πλειοψηφία τους μετατράπηκαν σε καταδίκες αγωνιστών χωρίς κανένα νομικό επιχείρημα. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πρακτική των εκβιασμών και υποχωρήσεων δεν είναι καινούρια, αλλά δύο σενάρια μπορεί να υπάρχουν. Είτε η εταιρεία εκβιάζει συνεχώς την κυβέρνηση και αυτή υποκύπτει σε ότι της ζητάει, είτε είναι στημένο το σκηνικό από τις δύο πλευρές. Και στις δύο περιπτώσεις χαμένος είναι ο λαός της Χαλκιδικής που θα φορτωθεί καταδίκες, κυνήγι και καταστροφή, περιβαλλοντική, εργασιακή και κοινωνική.

Η τρίτη απειλή έχει την δική της σημασία όμως. Την 11η Σεπτεμβρίου επέλεξε το επικοινωνιακού επιτελείο της εταιρείας για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Στις 22 Σεπτεμβρίου λήγει η άδεια για την Ολυμπιάδα και ο Σταθάκης έσπευσε να καθησυχάσει τον Μπόμπολα και τους Καναδούς, δηλώνοντας ότι θα δοθεί νέα άδεια. Στις 20 και 21 Σεπτέμβρη ξεκινούν 2 από τα 3 μαζικότερα και σημαντικότερα δικαστήρια για τους αγωνιστές του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη. Είναι λοιπόν μία σημαντική ημερομηνία, σε μία περίοδο που οι μάχες για το κίνημα είναι πολλές και σε αρκετά μέτωπα. Όλα αυτά συμβαίνουν παράλληλα με τις προσπάθειες διάλυσης των δομών του κινήματος από τους κομματικούς του ΣΥΡΙΖΑ και των υποχειρίων τους, με την ένταση της δικαστικής καταστολής ενάντια στους αγωνιστές αλλά και με την ευρύτερη εικόνα της κυβέρνησης που συνεχίζει τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Οι απειλές της Eldorado δεν είναι προς την κυβέρνηση. Είναι επίδειξη δύναμης σε συνεργασία με την κυβέρνηση κόντρα σε όποιον θέλει να αντισταθεί απέναντι σε αυτούς που κυνηγούν την ελευθερία, τα δικαιώματα και το μέλλον του λαού και του τόπου.

Η επιμονή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να στήνει εκβιαστικά διλήμματα σε συνεργασία με το κεφάλαιο, να συντηρεί και να εντείνει την καταστολή απέναντι στα κινήματα και τους αγωνιστές και να δρα ως θεματοφύλακας των συμφερόντων της Eldorado και γενικότερα του εγχώριου και ξένου κεφαλαίου δεν παίρνει διορθώσεις. Αυτή η πολιτική που μας θέλει έρμαια στα συμφέροντα των πολυεθνικών, που μας θεωρεί αδαείς ιθαγενείς που χορταίνουμε με καθρεφτάκια και χάντρες, που συνάπτει αποικιοκρατικές συμβάσεις θυσιάζοντας κάθε κεκτημένο, παίρνει μόνο ανατροπή.

Ο αγώνας για γη και ελευθερία θα συνεχιστεί μέχρι να σταματήσει η καταστροφή, μέχρι να φύγει η Eldorado, μέχρι να εξασφαλιστεί ότι δεν θα έρθει άλλη, μέχρι την παύση των διώξεων και την απόσυρση όλων των κατηγοριών. Το κίνημα θα συνεχίσει και θα νικήσει απέναντι σε κάθε προσπάθεια από τα κομματικά επιτελεία, κόντρα στις τακτικές κυβέρνησης-κεφαλαίου και παρά την τρομοκρατία που ασκούν όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: