Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Μαχητική συγκέντρωση των εργαζομένων του εργοστασίου της «Froneri» στο υπουργείο Εργασίας

«Πάρτε πίσω τις απολύσεις», διαδήλωσαν εργαζόμενοι στο εργοστάσιο παραγωγής της «Froneri» (κοινοπραξία της «Nestle») στον Ταύρο, το μεσημέρι της Πέμπτης έξω από το υπουργείο Εργασίας. Δεκάδες εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους εποχικοί εργαζόμενοι και εργαζόμενες στην παραγωγή, μαζί με το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών και την Ομοσπονδία του κλάδου, έδωσαν μια πρώτη απάντηση στην απόφαση της επιχείρησης να προχωρήσει στη διακοπή της λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας πετώντας τους στην ανεργία. Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Η εταιρεία «Froneri» αποτελεί σύμπραξη του ομίλου - μεγαθήριου του κλάδου «Nestle» και της «R-R», στην οποία είχε μεταφερθεί η παραγωγή παγωτού. Η απόφαση για το κλείσιμο του εργοστασίου συνοδεύτηκε από ανακοίνωση της εταιρείας που έκανε λόγο για «αναγκαίες αλλαγές στη λειτουργική και οργανωτική δομή της», προκειμένου να δημιουργήσει «ένα πιο ευέλικτο επιχειρηματικό σχήμα» και να εξασφαλίσει την «ανταγωνιστικότητά» της. Για να γίνουν πράξη τα σχέδια αυτά η εργοδοσία προωθεί με κάθε τρόπο «οικειοθελείς αποχωρήσεις» για περίπου 100 εργαζόμενους, που δούλευαν με συμβάσεις αορίστου χρόνου, με «δόλωμα» ένα αυξημένο ποσό αποζημίωσης. Παράλληλα, έχει πετάξει στο δρόμο υπερδιπλάσιο αριθμό εποχικών εργαζομένων, πάνω από 200 εργαζόμενους, που δεν μπορούν να πάρουν ούτε καν το πενιχρό επίδομα ανεργίας.

Την Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη, στις 10.30 π.μ., το κλαδικό Συνδικάτο καλεί όλους τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, σε Γενική Συνέλευση στην πύλη του εργοστασίου στον Ταύρο προκειμένου να αποφασίσουν για τη συνέχεια του αγώνα τους.
«Στων εργατών τις πλάτες η "Nestle" κερδίζει, με τις απολύσεις θησαυρίζει», ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναξαν οι εργαζόμενοι που συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και έφτασαν με πορεία έξω από το υπουργείο. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ξεκαθάρισε πως το Συνδικάτο και η Ομοσπονδία δεν δέχονται καμία απόλυση και διεκδικούν όλοι οι εργαζόμενοι να απορροφηθούν, με τα δικαιώματα που έχουν, σε θέσεις εργασίας στον υπόλοιπο όμιλο. Επισήμανε ότι στόχος της εργοδοσίας είναι να «ξεμπερδεύει» με τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους και για το σκοπό αυτό ρίχνει στο τραπέζι το «δόλωμα» των αυξημένων αποζημιώσεων, χρήματα που δεν είναι παρά ένα μέρος του πλούτου που έχει απομυζήσει από την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Κατήγγειλε επίσης τις ευθύνες της κυβέρνησης, καθώς η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει επιδοτηθεί με τζάμπα εργαζόμενους, αλλά και ζεστό χρήμα για «επενδύσεις».

Στην τριμερή, οι εκπρόσωποι της εταιρείας επικαλέστηκαν «πρόβλημα βιωσιμότητας» και ισχυρίστηκαν πως οι υπογραφές στις «οικειοθελείς αποχωρήσεις» έχουν μπει χωρίς κανέναν εκβιασμό. Ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκαν ότι αν ένας εργαζόμενος δεν υπογράψει η σύμβασή του θα καταγγελθεί. Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας ξεκαθάρισαν πως δεν διαχωρίζουν τους εργαζόμενους σε αορίστου χρόνου και εποχικούς, αλλά διεκδικούν την απορρόφηση όλου του προσωπικού σε άλλες μονάδες του ομίλου.


Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών απαιτεί να μη γίνει καμία απόλυση, να εξασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας (Μόνιμοι – Εποχικοί - Εργολαβικοί) σε άλλες επιχειρήσεις του ομίλου Nestle, που είναι και ο κύριος μέτοχος της Froneri. Επίσης απαιτεί από την κυβέρνηση να πάρει θέση και να παρέμβει υπέρ των εργαζομένων, ακυρώνοντας τις απολύσεις. Καλεί όλα τα σωματεία του κλάδου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να παραστούν την Παρασκευή στη γενική συνέλευση των εργαζομένων της Froneri - Nestle. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

  Για περισσότερες φωτογραφίες στην ΠΗΓΗ: Μαχητική συγκέντρωση των εργαζομένων του εργοστασίου της «Froneri» στο υπουργείο Εργασίας (ΦΩΤΟ) | 902.gr
1 / 6
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: