Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Τα σημαντικά σημεία στο τελικό κείμενο της Διαπραγμάτευσης για τα Ενεργειακά

 
Πολύ κοντά στην οριστικοποίηση του κειμένου συμφωνίας Κυβέρνηση και Θεσμοί για τα ενεργειακά
Το τελικό κείμενο – το λεγόμενο MOU – περιέχει τρία χαρακτηριστικά σημεία:
 
-    Δεν έχει άμεση αναφορά στα Υδροηλεκτρικά
-    Για τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΚΩ) δίνεται μεγάλο διάστημα για να περάσει η υποανάκτηση στους λογαριασμούς
-    Η πώληση των λιγντικών μονάδων σχετίζεται με την απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου και δεν εξαρτάται άμεσα από την διαπραγμάτευση.

Σε κυβερνητικό επίπεδο τα τρία αυτά σημεία εκτιμώνται σαν σημαντικά σημάδια βελτίωσης του αρχικού κειμένου που είχε προταθεί.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξάλλου στην χθεσινή συνέντευξή του κάλυψε τα ζητήματα των νέων συμφωνιών στα ενεργειακά στις εξής κατευθύνσεις:
Ως ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας, άσχετη με το μνημόνιο και την τρόικα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη διαδικασία μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ  στη λιανική αγορά ρεύματος και την πώληση λιγνιτικών πεδίων και μονάδων της ΔΕΗ.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός η κυβέρνηση κατάφερε να αποτρέψει τα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης για πώληση της μικρής ΔΕΗ που θα σήμαινε εκποίηση του ενός τρίτου των «φιλέτων» της ΔΕΗ και την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ.
Καταφέραμε είπε ο πρωθυπουργός να διατηρήσουμε υπό δημόσιο έλεγχο το 51% του ΑΔΜΗΕ και να αποτρέψουμε την πώληση της μικρής ΔΕΗ.
Όσο δε για τη μείωση του μεριδίου της επιχείρησης στη λιανική αγορά ρεύματος στο 50% έως το 2020 σημείωσε ότι ακόμα και αν δεν υπήρχε μνημόνιο και τρόικα θα είμασταν υποχρεωμένοι έναντι της Κομισιόν να προχωρήσουμε σε αυτό και συμφωνήσαμε να γίνει μέσω των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ.
Το μέτρο αυτό, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, θα εξυγιάνει την ΔΕΗ.
Σε ότι αφορά την πώληση λιγνιτικών μονάδων ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς λιγνίτη με βάση σχετική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.
Μάλιστα σημείωσε ότι η κυβέρνηση επέλεξε να μην προχωρήσει στην απελευθέρωση μέσω του ανοίγματος νέων λιγνιτικών πεδίων και η απόφαση αυτή ελήφθη για κοινωνικούς, πολιτικούς και οικονομικούς λόγους.

Η ΔΕΗ με χθεσινή της ανακοίνωση ζητά 735 εκατ από την ανάκτηση δαπανών για τις Υπηρεσίες Κοινωνικής  Ωφέλειας (ΥΚΩ).
Σημειώνει όμως ότι οι όποιες προσαρμογές θα γίνουν πολύ σταδιακά, θα είναι μικρές και προσωρινές.

Ολα αυτά δεν θα μπορέσουν να εμποδίσουν τις εξελίξεις αν τα market tests του φθινοπώρου οδηγήσουν τελικά την θεσμική διαδικασία σε πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων.
Κάτι τέτοιο δεν έχει αποκλείσει ο ίδιος ο Υπουργός Ενέργειας κ. Σταθάκης, όμως για την τρέχουσα φάση  η κατάληξη της διαπραγμάτευσης φαίνεται να ικανοποιεί την κυβέρνηση.
'Οσον αφορά στα λιγνιτικά, ενδέχεται στην σημερινή(26/4) διαπραγμάτευση των τεχνικών κλιμακίων, οι πωλήσεις μονάδων να περιοριστούν σε ποσοστό της τάξης του 30% τελικά.

Οι θεσμοί επίσης, όπως έγραψε το Worldenergynews στις 25/4/2017 εμφανίζονται υποχωρητικοί και στο θέμα των ΝΟΜΕ (δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος).
Το προσχέδιο του μνημονίου προβλέπει διάθεση ισχύος σε ποσοστό 16% το 2017,  19% το 2018 και 22% το 2019.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης προσήλθαν με πρόταση για ποσοστό 20% το 2017, 33% το 2018 και 33% το 2019.
Η παρούσα συμφωνία προβλέπει ποσοστό 12% το 2017, 13% το 2018 και 13% το 2019 προκειμένου τα μερίδια της ΔΕΗ να περιοριστούν αντίστοιχα στο 74,25% το 2017, 62,24% το 2018 και 49,24% το 2019.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: