Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Έτσι θα πουλήσει ο A. Τσίπρας τα νερά και το ρεύμα

Γ. Φιντικάκης: Έτσι θα πουλήσει ο A. Τσίπρας τα νερά και το ρεύμα, και ούτε γάτα ούτε ζημιά

Το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν το κόκκινο πανί για το βαθύ ΠΑΣΟΚ που μετακόμισε στο ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς για να τις μπλοκάρει, είναι γνωστό. Εκείνο που ίσως δεν είναι αρκετά γνωστό, αφορά το επικοινωνιακό εύρημα της κυβέρνησης, με το οποίο θα επιχειρήσει να τις περάσει, όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα για το ακροατήριο των ΔΕΚΟ, την μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Το εύρημα συνοψίζεται στην φράση "προασπιζόμαστε το Δημόσιο χαρακτήρα των ΔΕΚΟ" που επανέλαβε ο Πρωθυπουργός προ ημερών από την Πάτρα, και για όσους έχουν πιάσει το νόημα, οι υπουργοί που ακόμη "κλαίνε" για τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων, απλώς μας "παραμυθιάζουν" εκ του ασφαλούς.
Εξηγούμαστε. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να φέρει σε πέρας ένα βαρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων πουλώντας μια σειρά μειοψηφικών "κρατικών" συμμετοχών σε στρατηγικές ΔΕΚΟ. Η δέσμευση είναι ανελαστική αφού οι ιδιωτικοποιήσεις είναι απαραίτητες για την βιωσιμότητα του χρέους, όπως είναι σαφές και από τα διάφορα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί Κομισιόν και ΔΝΤ, τα οποία και τις τοποθετούν μεταξύ 20 και 30 δις. ευρώ ως το 2050.
Τα μέτωπα που καίνε πολιτικά λέγονται ΔΕΗ (17%), ΕΥΔΑΠ (11%) και ΕΥΑΘ (23%). Το μπλόκο σε αυτά συνεχίζει να αποτελεί σημαία για το βαθύ ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση γνωρίζει όμως ότι η πώλησή τους αποτελεί το εισιτήριο για την παραμονή της στην εξουσία, και επομένως πρέπει να βρει πως θα το πλασάρει στο εσωτερικό.
Το πρόταγμα λοιπόν που έχουν βρει οι "επικοινωνιολόγοι" του Μαξίμου κινείται στον άξονα ότι ακόμη και να πουληθούν μειοψηφικά ποσοστά των παραπάνω ΔΕΚΟ, αυτές δεν χάνουν το δημόσιο χαρακτήρα τους.
Πράγματι η πώληση των μειοψηφικών ποσοστών στις εισηγμένες στο χρηματιστήριο ΕΥΔΑΠ, και ΕΥΑΘ, για τις οποίες το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε χθες διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου, δεν έρχεται σε αντίθεση με την δήλωση Τσίπρα. Ακόμη και αν πουληθεί το 11% στην ΕΥΔΑΠ, το Δημόσιο θα συνεχίσει να ελέγχει το 50,33% (σήμερα κατέχει άμεσα και μέσω ΤΑΙΠΕΔ το 61,33%), το οποίο και θα μεταφερθεί στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών του υπερ-Ταμείου. Έστω και αν εκποιηθεί το 23% της ΕΥΑΘ, το Δημόσιο θα παραμείνει με ποσοστό 51% (επί συνόλου 74% που ελέγχει σήμερα), το οποίο επίσης θα ενταχθεί στο υπερ-Ταμείο. Το αυτό άλλωστε ισχύει και για την ΔΕΗ, αφού μετά την πώληση του 17%, το Δημόσιο θα παραμείνει με το 34% (51%-17%), διατηρώντας την καταστατική μειοψηφία.
Σαν να λέμε ούτε γάτα- ούτε ζημιά. Με άλλα λόγια, όλοι εκείνοι οι υπουργοί που βγαίνουν στα κάγκελα κάθε φορά που συζητείται η μερική ιδιωτικοποίηση των παραπάνω ΔΕΚΟ, παίζουν εκ του ασφαλούς, αφού και να πουληθούν ακόμη τα ποσοστά αυτά, το Δημόσιο θα παραμείνει ο βασικός μέτοχος. Εκτός και αν μαζί με τα ποσοστά δοθεί και το μάνατζμεντ των παραπάνω επιχειρήσεων, οπότε τότε αλλάζουν τα πάντα.
Καλού-κακού λοιπόν, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να προτάσσει με κάθε ευκαιρία ότι "δεν χάνεται σε καμία ΔΕΚΟ ο δημόσιος έλεγχος", για να μην αποξενωθεί εντελώς απ' όσους ψηφοφόρους της πίστεψαν κάποτε τα παχιά λόγια του Αλέξη Τσίπρα. Αυτά δηλαδή που έλεγε το 2014 ότι "στόχος της τρόικας δεν είναι τα δανεικά, αλλά ο δημόσιος πλούτος της χώρας, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της", τα οποία σήμερα έχει πάρει πίσω, προκαλώντας τραύματα σε μια μερίδα ψηφοφόρων που νοιώθουν ότι εξαπατήθηκαν.
Αυτοί που δεν γνωρίζουν νοιώθουν μπερδεμένοι. Στ' αυτιά αυτών ακριβώς των "μπερδεμένων" απευθύνονται οι προ ημερών δηλώσεις Τσίπρα περί προάσπισης του δημοσίου χαρακτήρα σε "νερά" και "ενέργεια". Άλλωστε στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά ότι σε μια στιγμή που το μέτωπο ΔΕΗ έχει ανοίξει, είναι πολύ πιθανό να βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με κινητοποιήσεις σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ καθώς και άλλες ΔΕΚΟ που πρόκειται να ενταχθούν στο υπερ-Ταμείο. Το αφήγημα εξάλλου των ιδιωτικοποιήσεων ακόμη δεν έχει ξεδιπλωθεί, και όταν αυτό γίνει δεν αποκλείεται να βρεθούμε αντιμέτωποι με εκπλήξεις, νέες απαιτήσεις ή και ανατροπές. Προς το παρόν πάντως το εύρημα Τσίπρα δείχνει να πιάνει.

(liberal.gr) από: Energypresss 

Δεν υπάρχουν σχόλια: