Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Γιατί τόσος "ντόρος" για τις προσλήψεις των αρχαιολόγων στη ΔΕΗ; Ανακοινώσεις ΣΕΕΕΝ- Συνδικάτου Οικοδόμων

Το ΠΡΏΤΟ ΘΕΜΑ για τις προσλήψεις των αρχαιολόγων στη ΔΕΗ

  e-ptolemeos.gr

ΣΕΕΕΝ & Συνδικάτο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης για τις αρχαιολογικές ανασκαφές στα ορυχεία της ΔΕΗ: Οι εργαζόμενοι απαντάμε σαν μια γροθιά στην προσπάθεια διάσπασής μας

Τις τελευταίες μέρες είμαστε μάρτυρες μιας ακόμα πλευράς των συνεπειών της απελευθέρωσης/ ιδιωτικοποίησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που αφορά στις αρχαιολογικές ανασκαφές στα ορυχεία της ΔΕΗ Α.Ε.  Κεντρικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και εργοδοτικοί/κυβερνητικοί συνδικαλιστές, με ρεπορτάζ και δηλώσεις, ανακάλυψαν «σκάνδαλο» προσλήψεων από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες στην περιοχή μας (Ορυχείο Αμυνταίου, Μαυροπηγή, Ποντοκώμη κ.α.).
Το ενδιαφέρον τους δεν είναι τυχαίο. Οι εργοδοτικοί/κυβερνητικοί συνδικαλιστές, μεθοδευμένα εδώ και καιρό, καλλιεργούν τον συντεχνιασμό και τον κοινωνικό αυτοματισμό, αξιοποιώντας το πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ Α.Ε, ώστε να στρέψουν τους εργαζόμενους του τακτικού προσωπικού της ΔΕΗ Α.Ε ενάντια σε εργαζόμενους με άλλες σχέσεις εργασίας. Οι δηλώσεις του Αδαμίδη, ότι θα υπάρξει πρόβλημα με την μισθοδοσία του προσωπικού της ΔΕΗ Α.Ε, είχαν διπλό σκοπό. Από τη μία να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους για να τους πείσουν να δεχτούν νέες θυσίες ώστε να σωθούν τα κέρδη της εργοδοσίας, και από την άλλη να  διασπάσουν τους εργαζόμενους μπροστά και στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του κλάδου (δεν είναι τυχαίο ότι εκφράζονται απόψεις όπως να διώξουν κόσμο από τις εργολαβίες, να μειώσουν μισθούς στα οκτάμηνα αρκεί να σωθούμε εμείς).
Προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και να τους πείσουν ότι για τα προβλήματα των εργαζόμενων της ΔΕΗ, για την ενεργειακή φτώχια του λαού,  δεν φταίει η πολιτική της απλευθέρωσης, της ανταγωνιστικότήτας, που πιστά υπηρέτησαν και υπηρετούν χρόνια τώρα μαζί με τις κυβερνήσεις και την Ε.Ε.
Αυτή τη φορά βρήκαν ενα νέο υπεύθυνο για την κατάσταση αυτή. Στο στόχαστρο τους μπαίνουν οι χιλιάδες άνεργοι της  περιοχής, που εποχιακά  βρίσκουν διέξοδο ως εργάτες στις αρχαιολογικές ανασκαφές (πολλοί απο αυτούς ειναι οικοδόμοι, που παλευουν να συμπληρώσουν κάποια ενσημα για να συνταξιοδοτηθουν) και οι αρχαιολόγοι, κυρίως νέα παιδιά, πολλοι  με οικογένειες, που τριγυρνάνε όλη την Ελλαδα  για να βρούνε μεροκάματο.
Τα σωματεία μας έχουν γνώση για το γεγονός ότι οι προσλήψεις αυτές, κατά καιρούς, κυρίως στους εργάτες, γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης απο ρουσφετολογικούς μηχανισμους και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, των εκλεγμένων στην τοπική διοίκηση. Επίσης, αποτελούν πεδίο ανταγωνισμού εργολάβων-τοπικών παραγόντων (π.χ. δημάρχων) και το παιχνίδι αυτό παίζεται στις πλάτες των εργαζομένων. Αυτοί, που με την πολιτική τους οδηγούν στην αυξηση της ανεργίας, στους μισθούς πείνας, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, αξιοποιούν την ανάγκη των ανεργων για δουλειά. Αυτη την πολιτική στήριξαν και στηρίζουν και οι εργοδοτικοί-κυβερνητικοί συνδικαλιστές.
Προφανώς δεν είναι τυχαίο και το ενδιαφέρον των κεντρικών Μ.Μ.Ε σε μια περίοδο που είναι σε εξέλιξη το νέο βήμα στην ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ Α.Ε, όπως προβλέπεται απο το 3ο μνημόνιο και ετοιμάζεται να υπογραφεί στα πλαίσια της 2ης αξιολόγησης. Ενδιαφέρονται για τα κέρδη της ΔΕΗ Α.Ε και των επενδυτών. Δεν είναι τυχαία η καθυστερηση των μετεγκαταστάσεων στην περιοχη. Θέλουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι να απαλαχθούν απο “περιττά βάρη” που επιβαρύνουν τα κέρδη τους, όπως η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι μετεγκαταστάσεις κ.ά.
Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι όσο στόχος της οικονομίας είναι το κέρδος, η ενέργεια και η πολιτιστική κληρονομιά θα αντιμετωπίζονται σαν εμπορευματα, με αποτέλεσμα την αύξηση της ενεργειακής φτώχιας των εργατικών-λαικών νοικοκυριών, την αυξηση της ανεργίας, την απάξίωση ή την εμπορευματοποίηση – κατά το κάθε φορά συμφέρον – της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να επιλέξουν το δρόμο του αγώνα, να κάνουν πέρα από τα σωματεία τη γάγγραινα του εργοδοτικού/κυβερνητικού συνδικαλισμού, να συμπορευτούν με το ταξικό εργατικό κίνημα διεκδικώντας:
– Ενέργεια κοινωνικό αγαθό – όχι εμπόρευμα. Όχι στην πώληση ορυχείων, ΑΗΣ, Υδροηλεκτρικών.
– Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στη ΔΕΗ Α.Ε. και στις Εφορείες Αρχαιοτήτων για την κάλυψη όλων των αναγκων.
Δεν αφήνουμε να μας διασπάσουν.
Όλοι οι εργαζόμενοι ενωμένοι απαντάμε σε αυτούς που μας κοροϊδεύουν.
Βλέπουμε τον πραγματικό αντίπαλο – τους μονοπωλιακούς ομίλους, το κράτος, τη συγκυβέρνηση με τα άλλα αστικά κόμματα, την Ε.Ε., τον εργοδοτικό/κυβερνητικό συνδικαλισμό – και ενωμένοι τους αντιπαλεύουμε.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: