Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Για να ανθίσουν τα λουλούδια της ταξικής αντεπίθεσης



του Γιάννη Ελαφρού

Τι είναι η Πρωτομαγιά; Ένα πρώιμα καλοκαιρινό τριήμερο; Γιορτή των λουλουδιών; Αργία, και με τη βούλα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που καταργεί την κυριακάτικη αργία και ξανά-«χαρίζει» την Πρωτομαγιά; Ρουτίνα επαναστατικής γυμναστικής με τυποποιημένες εκδηλώσεις;
Πόσο δύσκολο μοιάζει μέσα στον κατακλυσμό ενσωμάτωσης, υποταγής και ανοησίας να διατηρήσεις τις φλόγες του διεθνιστικού ταξικού αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου, για τα δικαιώματα και τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας, για την απελευθέρωση των παραγωγών του πλούτου από τα δεσμά της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, της αλλοτρίωσης. Κι όμως, όσο κι αν θέλουν, δεκαετίες τώρα να ξεμπερδέψουν με την ταξική πάλη και την εργατική τάξη, αυτές εισβάλλουν απρόοπτα στο πολιτικό σκηνικό και δημιουργούν τα μεγάλα άλματα της ιστορίας.

Η εργατική τάξη συνεχίζει να αγωνίζεται (βλέπε και σελίδες 12-13), ακόμα κι αν «ανασαίνει με καλάμι» και σφίγγει το ζωνάρι και την καρδιά της, κρατώντας σφικτά στο χέρι της την αξιοπρέπεια και τη λεβεντιά της τάξης που θα απελευθερώσει όλο τον κόσμο, λευτερώνοντας τον εαυτό της (βλέπε σελίδες 10-11). Όπως κι εμείς θα κρατάμε μεθαύριο την κόκκινη σημαία, γιατί την Δευτέρα 1η Μάη 2017 θα είμαστε στις ταξικές εργατικές πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις, για να «διηγηθούμε την ιστορία παρακάτω».

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα οι συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς απέκτησαν πολύ πιο επίκαιρο περιεχόμενο και σημασία, καθώς συνδέονται με τον αγώνα του εργατικού και λαϊκού κινήματος ενάντια στα αλλεπάλληλα κύματα – πακέτα αντιδραστικών αστικών αναδιαρθρώσεων προς όφελος του κεφαλαίου. Και φέτος είμαστε μπροστά σε μια ανάλογη κατάσταση, καθώς όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου προετοιμάζεται να φέρει τα μέτρα στη βουλή γύρω στα μέσα Μάη. Τα μέτρα που αποτελούν στην ουσία όχι μόνο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, αλλά προοίμιο του 4ου μνημονίου (βλέπε και σελίδα 18 Απόφαση ΠΕ ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση). Άρα οι συγκεντρώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς αντικειμενικά αποκτούν χαρακτήρα ταξικού συναγερμού και συγκρότησης δυνάμεων για να δοθεί με πραγματικά (και όχι άσφαιρα) αγωνιστικά και απεργιακά πυρά η μάχη των επόμενων ημερών.

Τρία είναι τα βασικά ρεύματα (πολιτικά και συνδικαλιστικά) του εργατικού κινήματος, τα οποία καλούν και σε εργατικές συγκεντρώσεις την 1η Μάη. Ο αστικοποιημένος, εργοδοτικός –κυβερνητικός και γραφειοκρατικός συνδικαλισμός των ΓΣΕΕ– ΑΔΕΔΥ, ο οποίος βρίσκεται σε παρατεταμένη χειμερία νάρκη και σε διαρκή γραμμή ενσωμάτωσης και ήττας. Μάλιστα ενόψει ψήφισης των μέτρων στη βουλή ο Γ. Παναγόπουλος και η ΓΣΕΕ βγήκαν από τη ναφθαλίνη και καλούν μαζί με το ΕΚΑ σε συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος. Προετοιμάζονται και για μια 24ωρη απεργία, έτσι για ξεκάρφωμα, χωρίς προετοιμασία, σχέδιο, κλιμάκωση και λογική σύγκρουσης. Μετά τη διαχρονική τους στάση, την υποστήριξη στο «Ναι» στο δημοψήφισμα, τις συναντήσεις με το ΔΝΤ και άλλα πολλά, κανένας συνειδητός εργάτης – εργαζόμενος δεν μπορεί να πάει στις συγκεντρώσεις τους, είναι ζήτημα αξιοπρέπειας. 

Το ΠΑΜΕ διοργανώνει τις δικές του μαζικές συγκεντρώσεις, δίνοντας σαφώς ένα κομματικό στίγμα και εκφράζοντας μια λογική αγώνα διαμαρτυρίας και καταγγελίας, μέχρι να διαμορφωθούν οι συνθήκες, που πάντοτε συνδέονται κυρίως με την επιρροή του κόμματος. Στην Αθήνα καλεί στο Σύνταγμα. Βεβαίως, το ΠΑΜΕ συσπειρώνει μεγάλο μέρος των αγωνιζόμενων εργαζομένων και είναι αναγκαία η συμβολή του σε μια πραγματική και όχι συμβολική μάχη του εργατικού κινήματος. Τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι συντονισμοί και οι πρωτοβουλίες τους και οι ευρύτερες ταξικές και αντικαπιταλιστικές δυνάμεις των εργαζομένων και της νεολαίας, προσπαθούν να ανοίξουν το δρόμο της αντεπίθεσης του εργατικού κινήματος, με κοινή δράση όλων των μαχόμενων δυνάμεων.

Στην Αθήνα η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για Συντονισμό διοργανώνει ταξική εργατική Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Μουσείο στις 11 π.μ., ενώ θα ακολουθήσει πορεία. Στο Μουσείο καλούν επίσης κι άλλα πρωτοβάθμια σωματεία, που δεν συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία, εργατικές και λαϊκές συλλογικότητες, καθώς επίσης και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στη Θεσσαλονίκη η Πρωτοβουλία για μια Ταξική Πρωτομαγιά διοργανώνει συγκέντρωση στην Καμάρα στις 10 π.μ., στην οποία καλούν και η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ και το Καραβάνι Αλληλεγγύης, άλλες συλλογικότητες, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Λαϊκή Αντίσταση και άλλες πολιτικές κινήσεις. Στον Πειραιά, σε ταξική Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Πασαλιμάνι στις 10.30 π.μ. καλεί ο εργατικός ταξικός συντονισμός σωματείων, συλλογικοτήτων και αγωνιστών (για άλλες πόλεις σελ. 14).

Η ΛΑΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχει ανακοινώσει προσυγκεντρώσεις, χωρίς να έχει διευκρινίσει σε ποια συγκέντρωση θα συμμετέχει.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η πρόσκληση της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων για συντονισμό στην Αθήνα σε ανοικτή, πλατιά, ενωτική σύσκεψη για τη συζήτηση και συναπόφαση των επόμενων βημάτων του αγώνα την Παρασκευή 5 Μάη, στην οποία καλούνται όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία και αγωνιστικές δυνάμεις, είτε συμμετέχουν είτε όχι στην Πρωτοβουλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: