Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Απεργία πείνας άρχισαν πάνω από 1.000 Παλαιστίνιοι στις ισραηλινές φυλακές

Περισσότεροι από 1.000 Παλαιστίνιοι, που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, άρχισαν σήμερα ομαδική απεργία πείνας, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, έπειτα από έκκληση του Μαρουάν Μπαργούτι, του αρχηγού της δεύτερης Ιντιφάντα που είναι καταδικασμένος σε ισόβια, δήλωσε ένας παλαιστίνιος αξιωματούχος.
«Περίπου 1.300 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι άρχισαν απεργία πείνας και ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί μέσα στις επόμενες ώρες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ίσα Καράκι, αρμόδιος της Παλαιστινιακής Αρχής για το ζήτημα των φυλακισμένων.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε προς το παρόν, 1.500 κρατούμενοι αρνούνται να δεχθούν τροφή» για να καταγγείλουν τις συνθήκες κράτησής τους, δήλωσε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμάνι Σαράνεχ, εκπρόσωπος της Λέσχης Φυλακισμένων Παλαιστίνιων, της μκο που ασχολείται στα κατεχόμενα εδάφη με το ζήτημα των φυλακισμένων.
Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής διοίκησης σωφρονιστικών καταστημάτων Ασάφ Λιμπράτι δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «700 φυλακισμένοι ανακοίνωσαν χθες (Κυριακή) την πρόθεσή τους να αρχίσουν απεργία πείνας».
Σήμερα το πρωί, πρόσθεσε, η διοίκηση διεξάγει «ελέγχους για να διαπιστώσει πόσοι φυλακισμένοι αρνούνται πράγματι να τραφούν, επειδή ορισμένοι μπορεί να αρκεσθούν σε μια συμβολική απεργία και να ξαναρχίσουν στη συνέχεια να τρώνε».
Ο Λιμπράτι δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, όμως σύμφωνα με τη Λέσχη Φυλακισμένων Παλαιστίνιων «η διοίκηση των φυλακών κατέσχεσε όλα τα αντικείμενα που βρίσκονταν μέσα στα κελιά των απεργών και άρχισε να μεταφέρει απεργούς κρατουμένους σε άλλες φυλακές».
Αυτή η επ' αόριστον απεργία πείνας πραγματοποιείται με την ευκαιρία της γιορτής για την «ημέρα των φυλακισμένων» που τιμάται κάθε χρόνο από τους Παλαιστινίους εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια.
Η είδηση για την απεργία αυτή βρίσκεται σήμερα στην πρώτη σελίδα όλων των παλαιστινιακών μέσων ενημέρωσης, καθώς περισσότεροι από 6.500 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 62 γυναίκες και 300 ανήλικοι (αγόρια και κορίτσια), είναι αυτή τη στιγμή φυλακισμένοι από το Ισραήλ.
Περίπου 500 απ' αυτούς κρατούνται βάσει του εξωδικαστικού συστήματος της διοικητικής κράτησης το οποίο επιτρέπει φυλάκιση χωρίς δίκη και χωρίς απαγγελία κατηγοριών. Εξάλλου 13 παλαιστίνοι βουλευτές διαφόρων πολιτικών κομμάτων βρίσκονται επίσης στις ισραηλινές φυλακές.
Ο Μπαργούτι, μεγάλος αντίπαλος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στους κόλπους της Φάταχ, εξήγησε σε άρθρο του που έστειλε στην εφημερίδα New York Times από τη φυλακή του στη Χανταρίμ, στο βόρειο Ισραήλ, πως η απεργία αυτή έχει στόχο «να βάλει τέλος στις καταχρήσεις» της σωφρονιστικής διοίκησης.
«Το Ισραήλ έχει καθιερώσει ένα δικαστικό σύστημα δύο ταχυτήτων, ένα δικαστικό απαρτχάιντ που εγγυάται ατιμωρησία για τους Ισραηλινούς που διαπράττουν εγκληματα εναντίον Παλαιστινίων και ποινικοποιεί την παλαιστινιακή παρουσία και την παλαιστινιακή αντίσταση», γράφει.
«Οι παλαιστίνιοι φυλακισμένοι υποφέρουν από βασανιστήρια, εξευτελιστική και απάνθρωπη μεταχείριση και ιατρική αμέλεια, μερικοί σκοτώθηκαν ενώ κρατούνταν», συνεχίζει.
Το Ισράηλ κατέχει τα Παλαιστινιακά Εδάφη, όπως τη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη, εδώ και μισόν αιώνα. Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που επρόκειτο να αρχίσουν για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο κράτος του Ισραήλ βρίσκονται σε νεκρό σημείο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
από: - Newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: