Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι συνεχίζουν για 11η μέρα την απεργία πείνας στις φυλακές του Ισραήλ

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΕΝΕΖΑΚΗΣ  • 28 Απριλιου 2017
denezakis@imerodromos.gr
 από: | Ημεροδρόμος
 Εδώ και αρκετά χρόνια η 17η Απρίλη έχει καθιερωθεί «Μέρα  αφιερωμένη στους κρατούμενους».  Οι άθλιες, απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των Παλαιστινίων κρατουμένων στις φυλακές του Ισραήλ, που διαρκώς χειροτερεύουν, οδήγησαν τους φυλακισμένους να ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 17 Απρίλη, μαζική απεργία πείνας.

Σήμερα, περίπου 1600 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι συνεχίζουν την απεργία πείνας για 11η  μέρα διεκδικώντας τον σεβασμό των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων τους, τον σεβασμό των Διεθνών Συνθηκών, των Αποφάσεων της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης, του Διεθνούς Δικαίου.
«Η Συμφωνία του Όσλο του 1993», τόνισε ο πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα, Μαρουάν Τομπασί, «προέβλεπε την αποφυλάκιση  των πολιτικών κρατουμένων και αντίο γι’ αυτό σήμερα ζητάμε και επιμένουμε να σταματήσει ο αργός θάνατος των φυλακισμένων».
Οι κρατούμενοι ζητούν να σταματήσουν οι μαζικές και αυθαίρετες συλλήψεις των αγωνιστών,. Να σταματήσουν τα βασανιστήρια και η κακομεταχείριση μέσα στις φυλακές. Να καταργηθεί η απομόνωση των κρατουμένων. Να σταματήσει η σκόπιμη στέρηση ιατρικής φροντίδας και να εξασφαλιστεί σε όλους πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ανθρώπινη διατροφή. Να σταματήσει η χρησιμοποίησή τους σαν πειραματόζωα σε ιατρικά πειράματα και δοκιμές φαρμάκων.
Ακόμα ζητούν να σταματήσει ο περιορισμός των επισκέψεων από τα οικογενειακά τους πρόσωπα και τους δικηγόρους τους. Διεκδικούν το δικαίωμα να έχουν επαφές με τους συγκρατούμενούς τους και το δικαίωμα στην ενημέρωση. Οι κρατούμενοι ζητούν επίσης την εγκατάσταση δημόσιων τηλεφώνων για Παλαιστίνιους κρατούμενους σε όλες τις φυλακές και τα τμήματα.
Από το 1967 μέχρι σήμερα οι Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής έχουν συλλάβει και οδηγήσει στις φυλακές 800.000  Παλαιστίνιους, που ισοδυναμούν με το 40% του πληθυσμού της κατεχόμενης παλαιστινιακής επικράτειας. Μέσα στις φυλακές έχουν χάσει τη ζωή τους 210 κρατούμενοι. Σήμερα 6.500 Παλαιστίνιοι κρατούνται στις Ισραηλινές φυλακές. Ανάμεσά τους 28 δημοσιογράφοι, 300 παιδιά κάτω των 16 χρόνων και 500 κρατούμενοι στους οποίους δεν έχουν απαγγελθεί συγκεκριμένες κατηγορίες, δεν έχουν δικαστεί και η κράτησή τους συνεχίζεται επ’ αόριστον με βάση τους αγγλικούς νόμους της περιόδου της Βρετανικής Κηδεμονίας με Εντολή της Κοινωνίας των Εθνών (1923 – 1948).
Πολλοί από τους κρατούμενους είναι πάνω από 20 χρόνια φυλακισμένοι. Ο πιο παλιός κρατούμενος, ο Καρίμ Γιουνίς, έχει ήδη συμπληρώσει 35 χρόνια στη φυλακή.
Μεταξύ των Παλαιστινίων αγωνιστών κρατουμένων είναι και ο βουλευτής και μέλος της ΚΕ της Φατάχ, ο Μαρουάν Μπαργούτι, που πραγματοποιεί απεργία πείνας σε συνθήκες απομόνωσης. Ο Μπαργούτι ήταν ο πρώτος βουλευτής που συνελήφθη το 2002, καταδικάστηκε σε 5 φορές σε ισόβια και 40 χρόνια για τρομοκρατία, από τα Ισραηλινά δικαστήρια. Από τότε το Ισραήλ έχει συλλάβει άλλους 70 βουλευτές, περισσότερους δηλαδή από τους  μισούς βουλευτές του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου.
Μέχρι σήμερα παραμένουν φυλακισμένοι 13 βουλευτές.
Ο Μαρουάν Μπαργούτι σε επιστολή του προς τους βουλευτές σε όλο τον κόσμο, ανάμεσα στα άλλα, σημειώνει:
«Αξιότιμοι Βουλευτές,
Το ότι λαμβάνεται αυτήν την επιστολή, σημαίνει ότι το Ισραήλ έχει επιλέξει να συνεχίσει την πορεία της συλλογικής τιμωρίας των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων, αντί να ικανοποιήσει τα νόμιμα αιτήματά τους. Το ότι λαμβάνεται αυτή την επιστολή σημαίνει ότι ήμουν πάλι στην απομόνωση μαζί με άλλους απεργούς πείνας(…)
Αποκαλέσαμε την απεργία πείνας: «Απεργία Πείνας για Ελευθερία και Αξιοπρέπεια». Αυτές οι λέξεις που αντηχούν βαθιά μέσα στις καρδιές του έθνους μας, που αγωνίζεται εδώ και 70 χρόνια για την πραγματοποίησή τους. Αλλά είναι επίσης λέξεις που αντηχούν σε όλο τον κόσμο, ως μέρος της καθολικής ιστορίας και του αγώνα ενάντια σε όλες τις μορφές καταπίεσης και υποτέλειας. Είναι αξίες συνυφασμένες με την ίδια την ανθρωπότητα και που είναι απαραίτητες για την επίτευξη της ειρήνης. Δεν υπάρχει ειρήνη μεταξύ του κατακτητή και του κατακτημένου. Λέξεις όπως καταπίεση και ειρήνη είναι διαμετρικά αντίθετες. Δεν υπάρχει ειρήνη ανάμεσα στον δεσμοφύλακα και τον φυλακισμένο. Η ελευθερία είναι ο δρόμος προς την ειρήνη…»
 Χθες, Πέμπτη 27 Απρίλη, πραγματοποιήθηκε  στη Παλαιστίνη γενική απεργία με την οποία νέκρωσε κάθε επιχείρηση και κάθε δημόσια υπηρεσία στην Δυτική Οχθη. Ο λαός της Παλαιστίνης κατήγγειλε έτσι τις οικτρές συνθήκες κράτησης χιλιάδων Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές. Η «Φατάχ» κάλεσε επίσης τον Παλαιστινιακό λαό «να συγκρουστεί με την δύναμη κατοχής σε όλες τις ζώνες», αναγορεύοντας το Ισραήλ «υπεύθυνο για τις ζωές όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων αλλά και για οποιαδήποτε αναταραχή στην περιοχή, που θα εκδηλωθεί ως αποτέλεσμα της στενοκεφαλιάς και αδιαφορίας των κατοχικών αρχών στα αιτήματα των κρατουμένων».
Σήμερα, οργανώνονται μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις, χαρακτηρίζοντας την Παρασκευή «Μέρα Οργής».
Ο πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα, Μαρουάν Τομπασί, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση, τη Βουλή, τα κόμματα, συνδικαλιστικές και άλλες οργανώσεις και τον Τύπο να αναλάβουν πρωτοβουλίες με  στόχο την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση της κοινωνίας για τις συνθήκες κράτησης των Παλαιστίνιων κρατουμένων στις φυλακές του Ισραήλ και τόνισε:
«Η σιωπή είναι επιβράβευση για το Ισραήλ. Η ευθύνη όταν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ευθύνη όλης της ανθρωπότητας».
Από την άλλη σε ενημερωτικό της σημείωμα η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα αφού αναφέρεται στις υποθέσεις για τις οποίες κατηγορήθηκε ο Μπαργούτι, στη δίκη του και τις καταδίκες του, σημειώνει:
«Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι «έχουν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι απολαμβάνουν προνόμια πέραν των δικαιωμάτων τους σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης»…
«στην απεργία πείνας συμμετέχουν και 400 στελέχη της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, η οποία ως γνωστόν απορρίπτει εξ ολοκλήρου την ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ». Και καταλήγει:
«Με αυτά τα δεδομένα και ενώ οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι αντιμετωπίζονται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο στις ισραηλινές φυλακές, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Ισραήλ Γκιλάντ Ερντάν, απέρριψε τις απαιτήσεις των Παλαιστινίων κρατουμένων, καθώς είναι αδύνατον το Ισραήλ να υποκύψει στους εκβιασμούς του Μπαργουτί και μελών τρομοκρατικών οργανώσεων που ευθύνονται για την δολοφονία εκατοντάδων Ισραηλινών πολιτών»,
παραδεχόμενη ουσιαστικά ότι τα αιτήματα των Παλαιστινίων κρατουμένων περιγράφουν μια πραγματικότητα αλλά το Ισραήλ θεωρεί ότι υπερβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έτσι όπως τα αντιλαμβάνεται η κυβέρνησή του, και συνεπώς… τα απορρίπτει!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: