Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Ο «καβγάς» για τη ΔΕΗ


Οι προχτεσινές ανακοινώσεις της ΝΔ για το σχεδιασμό της σχετικά με τη ΔΕΗ, επιβεβαιώνουν, για μια ακόμη φορά, ότι ο καβγάς τους με την κυβέρνηση δεν έχει καμιά σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα. Αντίθετα, αφορά τους ρυθμούς, τους όρους και τους τρόπους με τους οποίους θα επιταχυνθεί η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, η οποία προκύπτει ως «συμβατική υποχρέωση» της χώρας απέναντι στις ευρωπαϊκές οδηγίες περί ανταγωνισμού και στοχοθετείται συγκεκριμένα στα μνημόνια.


Έτσι, η αναγγελία από τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι αν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ θα ιδιωτικοποιήσει το 66% του ΑΔΜΗΕ και εκτός από λιγνιτικές, θα πουλήσει και υδροηλεκτρικές μονάδες, έδωσε άλλοθι στην κυβέρνηση να υπερασπιστεί ως ...λιγότερο «νεοφιλελεύθερο» το δικό της σχέδιο για την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, στην οποία προσανατολίζεται η πολιτική όλων των αστικών κομμάτων, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές, που σχετίζονται και με ιδιαίτερα επιχειρηματικά συμφέροντα και σχέδια, τα οποία συγκρούονται στην αρένα της «απελευθέρωσης».

Είναι χαρακτηριστικό το χτεσινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής», που καταγγέλλει τη ΝΔ ότι «ξεπουλάει» τη ΔΕΗ, όταν λίγες μόλις μέρες πριν, ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωνε ότι επήλθε συμφωνία με το κουαρτέτο για την πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε ανταγωνιστικούς ομίλους, προκειμένου να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά της Ενέργειας, με βάση τις κατευθύνσεις για «απελευθέρωση» και ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η επιχείρηση.

Κυβέρνηση και ΝΔ συμπίπτουν επίσης στην πρεμούρα τους να σφίξει η ΔΕΗ τη θηλιά στο λαιμό των οφειλετών από τα λαϊκά στρώματα, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις «σπατάλες» που αφορούν εκπτώσεις σε λαϊκά νοικοκυριά που διαβιούν στα όρια της φτώχειας. Μιλώντας γι' αυτά τα ζητήματα, ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε «επανεξέταση της εκπτωτικής πολιτικής και αυστηρή διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών» προς τη ΔΕΗ.

Την ίδια ώρα, σε αρθρογραφία της, η κυβερνητική «Αυγή» υποδείκνυε «στρεβλώσεις» στην πολιτική των εκπτώσεων που κάνει η ΔΕΗ σε φτωχές οικογένειες και κατηγορούσε τις προηγούμενες κυβερνήσεις, επειδή δεν ανέθεσαν στις Εφορίες να εισπράττουν το χαράτσι του ΕΤΑΚ (πρώην ΕΕΤΗΔΕ), αλλά υποχρέωσαν τη ΔΕΗ να το κάνει, εκτοξεύοντας τον όγκο των απλήρωτων λογαριασμών!

Χαρακτηριστική είναι η στάση τους απέναντι και στο νέο κύμα διαμαρτυριών για τους τσουχτερούς λογαριασμούς και τις επικείμενες ανατιμήσεις στα τιμολόγια, στο όνομα του να κλείσει το τεράστιο «άνοιγμα» της επιχείρησης από τους ανείσπρακτους λογαριασμούς.
Η μεν κυβέρνηση υπερασπίζεται τις αυξήσεις και στέλνει σε εισπρακτικές εταιρείες τους απλήρωτους λογαριασμούς, ο δε Κυρ. Μητσοτάκης δεν βρήκε να πει ούτε μια λέξη για τους λογαριασμούς - «φωτιά» που τσουρουφλίζουν το λαό, για την ενεργειακή φτώχεια που μεγαλώνει, για την αδυναμία ολοένα και περισσότερων λαϊκών νοικοκυριών να έχουν απρόσκοπτη και επαρκή πρόσβαση στο αγαθό της Ενέργειας.

Τέλος, τόσο η κυβέρνηση, όσο και η ΝΔ επικεντρώνουν στην αναπτυξιακή διάσταση της ΔΕΗ, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να προαναγγέλλει «τόνωση της ανάπτυξης» από την εισροή ξένων κεφαλαίων στον τομέα της Ενέργειας και την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να συμπεριλάβει στα περίφημα «αντίμετρα» ένα γενναίο πακέτο εκπτώσεων της ΔΕΗ στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά τους. Υπόσχονται, δηλαδή, και οι δύο κέρδη στο κεφάλαιο, καταδικάζοντας, από την άλλη, το λαό σε βέβαιη χασούρα από τις ανατιμήσεις στο ρεύμα και την ένταση της ενεργειακής φτώχειας.

Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας» του «Ριζοσπάστη» της Παρασκευής 21 Απρίλη 2017.
 | 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: