Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Κ.Μητσοτάκης: Εξυγιάνση της ΔΕΗ με πώληση λιγνιτικών & υδροηλεκτρικών μονάδων μέσω πολλών "μικρών ΔΕΗ"

 

από: Energypress 

Μητσοτάκης: Τέσσερα βήματα για την εξυγίανση της ΔΕΗ

Χαρακτηρίζοντας ως επείγουσα προτεραιότητα την εξυγίανση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε σε εκδήλωση της γαλάζιας παράταξης για την ενεργειακή πολιτική, τα τέσσερα σταθερά βήματα για την επόμενη ημέρα της εταιρείας.

"Πρώτον, άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας της εταιρείας. Ένα από αυτά είναι η επανεξέταση της εκπτωτικής πολιτικής και η αυστηρή διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Δεύτερον, να συναφθεί σύμβαση παραχώρησης ή πώλησης με διεθνή διαγωνισμό ορισμένων λιγνιτικών μονάδων και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της Δ.Ε.Η., μέσα από τη δημιουργία μίας ή και περισσότερων καθετοποιημένων θυγατρικών. Και αυτό αποτελεί μια αναγκαστική κίνηση, λόγω των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για βίαιη μείωση του μεριδίου αγοράς της", τόνισε, στη διάρκεια της παρέμβασής του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέτοντας, παράλληλα, επί τάπητος δύο ακόμα καίριες παρεμβάσεις για το μέλλον της ΔΕΗ. Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης:
-Κεφάλαιο της ΔΕΗ είναι οι άνθρωποί της. "Δεν αξιοποιούνται όπως πρέπει. Και αυτό πρέπει να αλλάξει. Και θα αλλάξει μέσα από μια νέα διοικητική δομή και με αποδέσμευση της επιχείρησης από τις σφικτές απαιτήσεις που διέπουν τις δημόσιες επιχειρήσεις", ανέφερε.
-Η ΔΕΗ πρέπει να συμμαχήσει με στρατηγικό επενδυτή, που θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει μια δύσκολη καμπή, να δυναμώσει και να αναπτυχθεί.
"Η ΔΕΗ σήμερα είναι πραγματικά σε πολύ άσχημη κατάσταση. Οι οφειλές ανεβαίνουν, η μετοχή κατρακυλάει, τα προβλήματα ρευστότητας είναι τεράστια. Και οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα της ΔΕΗ ζημιώνουν τους πολίτες και βλάπτουν τα συμφέροντα της χώρας. Είναι τραγικοί. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση πολέμησε και ως κυβέρνηση εγκατέλειψε το μοντέλο της "μικρής ΔΕΗ”, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Στη συνέχεια, όμως, συμφώνησε με την τρόικα να περιοριστεί η παρουσία της ΔΕΗ από το 95%, περίπου της αγοράς, στο 50% μέσα σε 3-4 χρόνια. Αυτό έγινε με μηδενικό αντάλλαγμα για την επιχείρηση και χωρίς καμία περαιτέρω παρέμβαση στις δομές της εταιρείας. Και τα συμπεράσματα είναι πρόδηλα: Η κυβέρνηση συμφώνησε να χαρίσει το πελατολόγιο της μισής Δ.Ε.Η., χωρίς να αλλάξει ουσιαστικά τη δομή της. Και τώρα να ψάχνει η κυβέρνηση να βρει τί θα πουλήσει, διότι ξέρει ότι, χωρίς ιδιωτικοποίηση τμήματος της ΔΕΗ η εταιρεία θα καταρρεύσει", τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

-Τέσσερις προτεραιότητες για την ενεργειακή πολιτική
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της ομιλίας του, επεσήμανε πως η πρόταση της οδού Πειραιώς για την ενέργεια έχει τέσσερις βασικές προτεραιότητες:
-Τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και τροφοδοσίας της χώρας.
-Τη μείωση του κόστους της ενέργειας, ώστε να είναι προσιτό για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλα γειτονικά κράτη.
-Την προστασία του περιβάλλοντος, με εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας.
-Την προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα. Για να αναπτυχθεί η αγορά ενέργειας, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να τονωθεί η ανάπτυξη.
"Χρειαζόμαστε ιδιωτικές επενδύσεις, θέλουμε αξιόπιστες υποδομές, θέλουμε μείωση του ενεργειακού κόστους, ώστε να σωθεί η ΔΕΗ και να μη χαθούν άλλες θέσεις εργασίας. Θα ιδιωτικοποιήσουμε τον ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 66%. Και έτσι θα βρεθεί ένα τμήμα των αναγκαίων κεφαλαίων για την αποκατάσταση της ρευστότητας της ΔΕΗ, αλλά και για να γίνουν επενδύσεις, που απαιτεί το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας", ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
Όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης η γαλάζια οπτική για την ενέργεια είναι ευρυγώνια. "Η αντίληψή μας είναι στρατηγική. Εξασφαλίζει την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Εγγυάται την επαρκή ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας. Σέβεται τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της. Κινητοποιούμε τον ιδιωτικό τομέα, διότι αυτός μπορεί να τραβήξει μπροστά ολόκληρο τον τομέα της ενέργειας και να συμβάλλει στην ανάπτυξη. Αναδεικνύουμε το γεωστρατηγικό πρόσημο της ενέργειας, γιατί επείγει η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δυστυχώς, διαλύει τη ΔΕΗ, αδρανοποιεί τον εθνικό σχεδιασμό στην ενέργεια και καθηλώνει τη χώρα, κάτι που βάζει όλη την Ελλάδα σε κίνδυνο. Εμείς ερχόμαστε να ελευθερώσουμε τη δυναμική του κλάδου της ενέργειας", σημείωσε και τόνισε πως η ενέργεια μπορεί και πρέπει να γίνει καταλύτης για την ανάπτυξη της χώρας.
"Επείγει η ολοκλήρωση των διαδικασιών υπογραφής και κύρωσης όλων των σχετικών συμβάσεων, προχωρώντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να προκηρυχθεί νέος γύρος παραχωρήσεων, ειδικά στις θαλάσσιες περιοχές…Δυστυχώς, η χώρα μας δεν έχει καμία κατεύθυνση, ούτε στα θέματα ενέργειας. Και δεν έχει κατεύθυνση, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε το μηδενισμό ως αντιπολίτευση και έχει μηδενική πολιτική στα ενεργειακά ως κυβέρνηση. Για την ακρίβεια, απειλεί να κάνει τεράστια ζημιά στον τομέα της ενέργειας ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει δυσκολίες. Δυσκολίες που τις υποδηλώνει, με τον πιο τρανταχτό τρόπο, το αδιέξοδο στο οποίο πάει να παγιδευτεί η ΔΕΗ", ανέφερε.
(του Δημήτρη Γκάτσιου, capital.gr)
από: Energypress 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: