Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Η ισραηλινή μεταχείριση των παιδιών στη φυλακή είναι «σκληρή, απάνθρωπη, ταπεινωτική»: Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ


Οι ισραηλινές αρχές αύξησαν τη χρήση της απομόνωσης για τους Παλαιστίνιους κάτω των 18 ετών ως ανακριτική πρακτική και ξεκίνησαν να κρατούν ανηλίκους στην απομόνωση για μεγαλύτερη διάρκεια το 2016, σύμφωνα με μια αναφορά που δημοσιεύτηκε από την οργάνωση Defense for Children International – Palestine (DCIP) την Τετάρτη.

Σύμφωνα με ένορκες βεβαιώσεις που συλλέχθηκαν από 161 παιδιά παλαιστίνιωναπό την κατεχόμενη Δυτική Οχθη, τα οποία δικάστηκαν από ισραηλινά στρατιωτικά δικαστήρια, τα 25 από αυτά – όλα αγόρια μεταξύ 15 και 17 ετών – υπέστησαν κράτηση στην απομόνωση ως ανακριτική μέθοδο για να τους αποσπαστεί ομολογία, με μέσο όρο διάρκειας κράτησης τις 16 μέρες και σε κάποιες περιπτώσεις έως και 29 μέρες.
Η ομάδα κατέγραψε μια αύξηση της τάξης του 23% στη χρήση της απομόνωσης εναντίον παλαιστίνιων ανηλίκων το 2016, σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο που 15 ανήλικοι Παλαιστίνιοι κρατήθηκαν στην απομόνωση για να υποστούν ανακρίσεις από τις ισραηλινές αρχές.
Επιπρόσθετα, από τις 161 ένορκες βεβαιώσεις που συνέλεξε η ομάδα, το 62.7% των ανηλίκων δήλωσαν πως είχαν «υποστεί κάποιας μορφής σωματική βία» στη διάρκεια της κράτησής τους, ενώ το 52.8% υπέστησαν «λεκτική βία, εκφοβισμό ή απειλές».
Στο 83.9% των περιπτώσεων, οι ισραηλινές αρχές τους αρνήθηκαν την πρόσβαση σε δικηγόρο πριν την ανάκριση, ενώ στο 94.4% των περιπτώσεων τα παιδιά ανακρίθηκαν χωρίς την παρουσία δικηγόρου ή μέλους της οικογένειάς τους, κατά παράβαση των διεθνών κανόνων για τη μεταχείριση ανηλίκων στο δικαστικό σύστημα.
«Οι ισραηλινές αρχές προφανώς χρησιμοποιούν την απομόνωση για να δημιουργήσουν μια κατάσταση ψυχολογικού καταναγκασμού στα κρατούμενα παιδιά, κι έπειτα η ευαλωτότητά τους αυξάνεται με την άρνηση πρόσβασης σε νομική συνδρομή», σημείωσε στην αναφορά ο Αγιέντ Αμπού Εκταΐς, ο διευθυντής του προγράμματος υπευθυνότητας της DCIP.
Από το 2012 ως το 2015, η DCIP κατέγραψε 66 περιπτώσεις ανήλικων Παλαιστίνιων που κρατήθηκαν στην απομόνωση 13 μέρες κατά μέσο όρο, με τη μεγαλύτερη διάρκεια εγκλεισμού να φτάνει τις 45 ημέρες.
Η αναφορά τονίζει πως ο πρώην στρατιωτικός αρχεισαγγελέας του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη Μορίς Χιρς είπε στην ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post τον Φεβρουάριο πως οι ισραηλινές αρχές δεν ακολουθούν πολιτική που να επιτρέπει τη χρήση απομόνωσης στα παλαιστίνια παιδιά.
«Σε περιπτώσεις που ανήλικοι Παλαιστίνιοι κρατούνται στην απομόνωση, αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπάρχουν άλλοι ανήλικοι στις εγκαταστάσεις εκείνη τη στιγμή, και ο νόμος επιβάλλει να κρατούνται οι ανήλικοι χωριστά από τους ενήλικες για να διασφαλιστεί η προστασία τους», φέρεται να δήλωσε ο Χιρς.
Ωστόσο, η έρευνα του DCIP «έχει συντριπτικά υποδείξει» πως οι ισραηλινές αρχές χρησιμοποιούν «μια εμφανή πολιτική και πρακτική» απομόνωσης των ανήλικων παλαιστίνιων κρατούμενων για να αποσπάσουν ομολογίες ή να συγκεντρώσουν πληροφορίες για άλλους Παλαιστίνιους στη διάρκεια των ανακρίσεων.
Η αναφορά υπογραμμίζει το γεγονός πως όταν η απομόνωση «χρησιμοποιείται σκόπιμα κατά την προφυλάκιση ως τεχνική για την απόκτηση πληροφοριών ή ομολογίας», τότε θεωρείται «βασανιστήριο ή σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία», σύμφωνα με τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για τα Βασανιστήρια.
Επιπρόσθετα, η DCIP τόνισε πως το Ισραήλ παραμένει «η μοναδική χώρα στον κόσμο που συστηματικά διώκει ποινικά 500 με 700 παιδιά το χρόνο σε στρατιωτικά δικαστήρια, τα οποία στερούνται βασικών δικαιωμάτων δίκαιης δίκης».
Η DCIP κάλεσε τις ισραηλινές αρχές να σταματήσουν την πρακτική της απομόνωσης και να τροποποιήσουν την ισραηλινή νομοθεσία ώστε να αντικατοπτρίζει τα διεθνή πρότυπα.
«Η χρήση της απομόνωσης σε παιδιά, για οποιαδήποτε χρονική διάρκεια, είναι μια ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς νόμου, καθώς συνιστά σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία, και, σε κάποιες περιπτώσεις, βασανιστήριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: