Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

ΔΕΗ: Οι ληστές με τα …πράσινα! (του Πέτρου Μουρουζάκη)

Η τηλεοπτική διαφήμιση παρόχων ρεύματος προς τους καταναλωτές, μας πληροφορεί θριαμβευτικά πως προσφέρεται δίμηνο δωρεάν παροχής ρεύματος προς τους νέους πελάτες.
 


Σε σχετική μας ερώτηση, πληροφορούμαστε πως αυτή η «απλοχεριά» προέρχεται από ευρωπαικά προγράμματα, δηλαδή από έμμεση φορολογία των εργαζομένων της ΕΕ, οι οποίοι τροφοδοτούν τα ευρωπαϊκά ταμεία μέσω του ευρωπαικού «τέλους» κάθε προϊόντος που κυκλοφορεί εντός κοινής αγοράς.
 
Τι παράγουν ή τι κατέχουν στην αγορά ενέργειας οι ιδιώτες ώστε να το προσφέρουν κιόλας σε «τιμή ευκαιρείας»; Ας τα δούμε με τη σειρά:

Πρώτο, τη στιγμή που η καθαρή ισχύς του συνόλου των ΑΠΕ και των μεγάλων υδροηλεκτρικών μονάδων στο σύστημα φθάνει περίπου στις 7.000 MW και η ισχύς του συνόλου των θερμικών μονάδων (ΔΕΗ και ιδιωτών) στις 13.000 MW, η Protergia (συμφερόντων Μυτιληναίου), όπως και ο ΗΡΩΝ (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ), με 1.200 MW περίπου ο καθένας, ήτοι 6% της εγκατεστημένης ισχύος, διεκδικούν απεριόριστο ποσοστό του πελατολογίου λιανικής κατανάλωσης. Πως γίνεται να διεκδικεί κάποιος μερίδιο πώλησης σε κάτι που δεν παράγει κατά 94%;
 
Δεύτερο, η νέα κλιμακωτή τιμολόγηση, προβλέπει τρεις κλίμακες υπολογισμού του τιμολογίου με βάση την τελική τιμή κατανάλωσης και όχι τον επιμερισμό της ανά κλίμακα. Έτσι, η αυξημένη φετεινή κατανάλωση λόγω διάρκειας του ψύχους το φετεινό χειμώνα αλλά και λόγω άυξησης του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, οδήγησαν συχνά σε υπέρβαση της κατώτερης (1.600-2.000) και της μέσης κλίμακας (2.000-3.000) κιλοβατωρών, με αποτέλεσμα την τιμολόγησης του συνόλου των πέραν των 3.000 κιλοβατωρών, με το αντίστοιχο αυξημένο (2-3 φορές) τιμολόγιο της ανώτερης κλίμακας.
 
Και πάλι όμως, αυτή δεν είναι η κύρια αιτία αύξησης του λογαριασμού της ΔΕΗ που κατέκαψε το τσουρουφλισμένο έτσι κι αλλιώς λαϊκό πορτοφόλι, γιατί:
Τρίτο, στα τιμολόγια που πληρώσαμε προ μηνός, η αύξηση η οποία άγγιζε συχνά το 100%, οφείλεται σε τέλη υπέρ ΑΠΕ και ΔΕΔΗΕ, δηλαδή σε φόρο που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι για τη χρηματοδότηση των ιδιωτών που επενδύουν σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και στον υπό ιδιωτικοποίηση Διαχειριστή του Δικτύου Μεταφοράς ενέργειας (ΔΕΔΗΕ)!   
 
Εμείς πληρώνουμε την κοινωνική πολιτική
 
Σε αντίθεση με τα εισοδήματα που καταβαραθρώνονται, οι τιμές των οικιακών (και μόνο) τιμολογίων της ΔΕΗ αυξήθηκαν κατά 49% από το 2010 μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα επιβαρυνόμαστε με το Ειδικό Τέλος Μείωσης Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που θεσπίστηκε για την «αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές» (Κοπελούζος, Μυτιληναίος κ.ά.) και αυξήθηκε κατά 1.175% από το 2010 καθώς και για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ – κοινωνικό τιμολόγιο, νησιά κ.ά.) που παρέχει το κράτος (αλλά πληρώνουμε πάλι εμείς…) στις ευπαθείς ομάδες και για φόρους-τέλη προς κράτος, Δήμο και ΕΡΤ.
Και για να ολοκληρωθεί το (κατά κυβέρνηση-ΕΕ) «κοινωνικό έργο της ΔΕΗ» απειλούνται με έξοδο από το «κοινωνικό τιμολόγιο», όσοι ξεπερνούν το όριο κατανάλωσης (λόγω του βαρύ χειμώνα)
Τελικά, οι χρεώσεις αυτές και οι αυξήσεις είναι άμεσα δεμένες με την πορεία της ΔΕΗ προς την ιδιωτικοποίηση που επιβάλλουν η ΕΕ και το κεφάλαιο (και με τη συμφωνία της κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται σήμερα στο τελικό της στάδιο), ώστε να έχουν εξασφαλισμένα και μεγάλα περιθώρια κερδοφορίας οι νέοι υποψήφιοι αγοραστές.
 
Έτσι, ενώ συνεχίζονται τα φτηνά τιμολόγια συνεχίζονται κι οι σκανδαλώδεις διευκολύνσεις σε ενεργοβόρες βιομηχανίες και μεγάλες επιχειρήσεις όπως ο Μυτιληναίος που, παρά τα 110 εκατ. ευρώ του χρέους του στη ΔΕΗ, δημιούργησε την “PROTERGIA” για να αγοράζει από τη ΔΕΗ φτηνό και να πουλά στους καταναλωτές ακριβό ρεύμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: