Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κεφαλονιάς για τους πρόσφυγες


Οι 50 πρόσφυγες που ήρθαν το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου στην Κεφαλονιά, όπως και εκατομμύρια άλλοι, είναι τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των επεμβάσεων και των βομβαρδισμών ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. στη Μέση Ανατολή και με τη συμμετοχή της χώρας μας. Είναι οι άνθρωποι που πασχίζουν να γλυτώσουν από τον πόλεμο και το θάνατο και βιώνουν νέες κακουχίες. 


Η απάνθρωπη στάση των κυβερνήσεων των χωρών της Ευρώπης, αλλά και της Τουρκίας απέναντι στους πρόσφυγες, με τη δολοφονική πολιτική των κλειστών συνόρων, τους εξωθούν στους διακινητές, σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές, στους πνιγμούς και στην εκμετάλλευση. Οι άνθρωποι που ήρθαν στην Κεφαλονιά είχαν πληρώσει χιλιάδες ευρώ στους διακινητές τους. Οι πρόσφυγες όμως δεν είναι εμπόρευμα να περνάει λαθραία, είναι άνθρωποι που πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να πάνε στις χώρες που επιθυμούν και διαμένουν οι οικογένειες τους. Ενώ, στις χώρες διέλευσης ή τελικού προορισμού, όπως και στην Ελλάδα, αντιμετωπίζονται χωρίς σεβασμό στα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα,  με ρατσισμό και ξενοφοβία, κλείνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, φυλακισμένοι χωρίς αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, σίτισης, περίθαλψης και εκπαίδευσης. Οι ΜΚΟ, ξένες και ντόπιες, εκμεταλλεύονται την κατάσταση αυτή και κερδοσκοπούν στις πλάτες των προσφύγων πετώντας τους ένα ξεροκόμματο, που συνήθως δεν τρώγεται. Η ανθρωπιστική βιτρίνα των ΜΚΟ και των διεθνών οργανισμών είναι η γυαλιστερή συγκάλυψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας με τις ευλογίες της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης.

Το εργατικό και λαϊκό κίνημα με τις οργανωμένες  δομές του και την λαϊκή αλληλεγγύη τάισε τον πρώτο καιρό τους πρόσφυγες, τους έντυσε με ρούχα, τους ζέστανε με κουβέρτες και  τους γιάτρεψε με φάρμακα  που μαζεύτηκαν από όλη την Ελλάδα. Και το λαϊκό κίνημα συνεχίζει να  παλεύει για να μπουν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, για να μορφωθούν με ίσους όρους, και  να έχουν οι πρόσφυγες ίσα δικαιώματα όσο ζουν στη χώρα μας.
 
Στην περίπτωση της Κεφαλονιάς η κυβέρνηση και η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλλονιάς ένιψαν τας χείρας τους περιοριζόμενοι στην επίλυση διαδικαστικών  θεμάτων, παρέχοντας μόνο  ελάχιστα χρήματα εφόσον « δεν προβλέπονται κονδύλια για τέτοιες περιπτώσεις», ενώ επί της ουσίας για άλλη μια φορά  η αλληλεγγύη του κόσμου  ανακούφισε αυτές τις μέρες τους πρόσφυγες μιάς και οι Πρόσκοποι διέθεσαν και διαμόρφωσαν το χώρο που έμειναν, και οι Εθελοντές Σαμαρείτες τους τάϊσαν.
Πρέπει να αγωνιστούμε για να σταματήσουν οι επεμβάσεις και οι πόλεμοι που γεννούν την προσφυγιά και για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των προσφύγων, για να ζήσουν δίπλα μας στις γειτονιές, στα σχολειά, στις δουλειές με δικαιώματα, ελευθερίες, προστασία, ανθρώπινες συνθήκες. Ο πόλεμος είναι ο εχθρός μας και οι πρόσφυγες μας αδέλφια μας. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους πρόσφυγες που ζουν εδώ. Η οικονομική ολιγαρχία είναι αυτή που θέλει ντόπιους και πρόσφυγες χωρίς δικαιώματα, φτηνό ευέλικτο δυναμικό για τα δικά της κέρδη και εμάς διασπασμένους.
Εμείς θέλουμε ίσα δικαιώματα και αξιοπρεπή, ειρηνική ζωή για όλους.
Απαιτούμε:
  • Ασφαλή, ελεύθερη διέλευση από χερσαία και θαλάσσια σύνορα, για τους πρόσφυγες του πολέμου, της καταπίεσης και της φτώχιας.
  • Να μπει τέλος στο έγκλημα στο Αιγαίο. Να σταματήσουν οι δολοφονικές επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης της Frontex και της ελληνικής συνοριοφυλακής.
  • Να πέσει ο φράχτης του Έβρου. Κανένας φράκτης στην Ευρώπη. Όχι στην Ευρώπη-φρούριο.
  • Όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα hot spot και τα μέτρα διαλογής. Όχι στη στρατιωτικοποίηση της διαχείρισης του προσφυγικού.
  • Όχι στην ποινικοποίηση της μετανάστευσης. Νομιμοποίηση και πλήρη δικαιώματα για τους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες.
  • Όχι χρηματοδότηση Τουρκίας και Ελλάδας για κέντρα κράτησης και μηχανισμούς καταστολής των προσφύγων.
  • Όχι στις διώξεις εθελοντών για βοήθεια στους πρόσφυγες. Κατάργηση της ποινικοποίησης της βοήθειας στους πρόσφυγες.
  • Κατάργηση των συνθηκών του Δουβλίνου. Δικαίωμα στο άσυλο.
  • Προστασία των προσφύγων – μεταναστών από τα κυκλώματα εκμετάλλευσης. Πρόνοια και φροντίδα για τους ανήλικους.
  • Κατάλληλα δημόσια κτίρια και δομές για την αξιοπρεπή στέγαση, περίθαλψη, σίτιση και μετακίνηση των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων. Χρηματοδότηση και προσλήψεις για τις δομές και υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης των προσφύγων.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κεφαλονιάς
ΑΝΤΑΡΣΥΑ - antarsya.gr | ΑΝΤικαπιταλιστική ΑΡιστερή ΣΥνεργασία για την Ανατροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: