Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

ΔΕΗ προς Κομισιόν: Δώστε μας 32 χιλιάδες ώρες σε Αμύνταιο και Καρδιά – Η κρίση έδειξε ότι χρειάζονται

Χρήστος Στεφάνου
Έναν απρόσμενο σύμμαχο απέκτησε η ΔΕΗ στο αίτημα που έχει υποβάλει προς τις ευρωπαϊκές αρχές για αύξηση των ωρών λειτουργίας των δύο παλιών μονάδων της εταιρείας, οι οποίες έχουν ήδη μπει σε τροχιά μειωμένης λειτουργίας με απώτερο στόχο την οριστική απόσυρση.
Ο λόγος για τις μονάδες του Αμύνταιου (συνολικής ισχύος 600MW) καθώς και της Καρδιάς (1200MW) των οποίων η λειτουργία ήταν καθοριστική στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης των προηγούμενων εβδομάδων, η οποία συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.

Τα δύο συγκροτήματα που βρίσκονται στην Πτολεμαΐδα και τη Φλώρινα, βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα να λειτουργούν σε πλήρη ισχύ και να «ξοδεύουν» σημαντικό αριθμό ωρών, από το ήδη μικρό απόθεμα των 17,5 χιλιάδων ωρών που μπορούν να λειτουργήσουν στο διάστημα 2016 – 2023 ( περίπου 2200 ώρες το χρόνο, που ισοδυναμεί με λειτουργία περίπου 3 μήνες ανά έτος).
Ωστόσο καθώς οι μονάδες λειτουργούν, εκ των πραγμάτων, λόγω των αναγκών του συστήματος, περισσότερες ώρες, οι ώρες αναμένεται να εξαντληθούν μέχρι το 2018, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξουν ακόμη πιο έντονα προβλήματα, αφού θα αποσυρθούν από το σύστημα περίπου 1800MW, χωρίς ακόμη να έχουν υποκατασταθεί από άλλες μονάδες, καθώς η Πτολεμαΐδα 5 αναμένεται να ενταχθεί στο σύστημα το 2020.
Σημειώνεται ότι οι δύο ΑΗΣ έχουν ενταχθεί από το 2013 σε καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας ανά καπνοδόχο, ενώ το 2015 υπεβλήθη από τον πρώην υπουργό ενέργειας Π. Λαφαζάνη αίτημα για αύξηση των ωρών σε 32 χιλιάδες ώρες που θα ισοδυναμούσε τουλάχιστον με διετή παράταση του χρόνου λειτουργίας της Καρδιάς και του Αμύνταιου. Το αίτημα ωστόσο απορρίφθηκε ενώ η ΔΕΗ έχει επανέλθει με νέο αίτημα, το οποίο ζητεί από την κυβέρνηση να υποστηρίξει ενώπιον της Κομισιόν.
Μάλιστα όπως επισημαίνουν πηγές της ΔΕΗ, η επιχειρηματολογία του αιτήματος ενισχύεται από τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα και στα προβλήματα επάρκειας ισχύος που καταγράφηκαν. «Υπάρχει σαφές ζήτημα ενεργειακής ασφάλειας και ασφάλειας εφοδιασμού, το οποίο θα επιδεινωθεί εφόσον αποσυρθούν οι δύο μονάδες. Ιδιαίτερα για το διάστημα 2018 – 2020 που μεσολαβεί μεταξύ της προβλεπόμενης απόσυρσης των μονάδων της Καρδιάς και του Αμύνταιου με την παράδοση της μονάδας της Πτολεμαΐδας, υπάρχει σαφές πρόβλημα που πρέπει να συνυπολογιστεί στο αίτημα που έχουμε υποβάλει στην Κομισιόν» ανέφεραν σχετικά πηγές της ΔΕΗ.
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: